Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy kéne megoldani az alábbi...

Hogy kéne megoldani az alábbi matek feladatokat? Lenn csatolom a képeket

Figyelt kérdés

[link]

[link]

Ha esetleg nem lehet megnyitni azt jelezzétek, és előre is nagyon köszönöm a segítséget én próbálkoztam vele, de nem értem el eredményt :(

2025. márc. 26. 19:24
 1/5 anonim ***** válasza:

Az elsőnél többféleképpen el lehet indulni. A legegyszerűbb megoldás az, hogy észrevesszük, hogy a két kisebb derékszögű háromszög egybevágó és egymásnak szimmetriaképei az átlóra nézve, ezért a jobb felső sarokban lévő hegyesszögek (90°-60°)/2 = 15°-osak, és erre fel lehet írni egy koszinuszt, amivel az x-et meg tudod határozni, abból pedig a területet. (A cos(15°) értéke pontosan meghatározható az addíciós tételekből, ha egy kis kihívásra vágysz, akkor ki lehet próbálni).

A másodiknál tegyük fel, hogy a kesztyű ára x>0, ekkor ezt az egyenletet tudjuk felírni:

x * ((100-p)/100) * ((100-(p+4,5))/100) = x*0,814

Az egyenletben tudunk x-szel osztani, így csak a p marad az ismeretlen az egyenletben.

2025. márc. 26. 19:52
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Mi még a koszinuszt nem tanultuk, esetleg nem tudnád megoldani máshogy? Sokat gondolkodtam rajta de nekem nem áll össze a kép

2025. márc. 26. 22:29
 3/5 anonim ***** válasza:

Az első esetben a szimmetriaátlót kétféleképpen felírjuk:

(1) Az átló hossza 1*gyök(2)

(2) (a) az x oldalú szabályos háromszög magassága x*gyök(3)/2

(b) A bal alsó egyenlő szárú derékszögű háromszögben az átfogóra merőleges magasság hossza x/2

Ezek alapján:

1*gyök(2)=x*gyök(3)/2+x/2

Ebből az egyenletből:

x=2*gyök(2)/[gyök(3)+1]

2025. márc. 26. 23:02
 4/5 anonim ***** válasza:

A bal alsó sarokban egy egyenlő szárú derékszögű háromszög látható, ezt például onnan tudhatjuk, hogy ha felírjuk a belső szögeket, akkor 45° jön ki annak a szögeire. Ennek legyen a két befogója y hosszúságú, erre felírjuk a Pitagorasz-tételt:

y^2 + y^2 = x^2, ezt y-ra rendezzük, így kapjuk az

y = x/gyök(2) összefüggést.

Ezáltal azt kapjuk, hogy a kisebb derékszögű háromszögek befogói

1-(x/gyök(2)) hosszúak.

Ezzel pedig a kisebb derékszögű háromszögre fel tudunk írni egy újabb Pitagorasz-tételt;

(1-(x/gyök(2)))^2 + 1^2 = x^2

Ebből egy másodfokú egyenlet lesz, amit meg lehet szépen oldani.

2025. márc. 26. 23:04
 5/5 anonim ***** válasza:
2025. márc. 27. 12:01

Kapcsolódó kérdések:

Függvényes matek feladatokat,hogyan kell megoldani?

Erről a két feladatról lenne szó: Előre is köszönöm,aki időt szán rá.

Kedves matematikából nálam kiemelkedőbb és sokkal okosabb emberek segítetek nekem 5. Osztályosoknak való feladatokat megoldani németül amikben...

.. aki tud megoldást a problémámra az írjon .Valakinek aki hozzáértő biztosan nem lesz nagy megrázkódtatás !

Az alábbi feladatokat hogyan kéne megoldani? Ha valaki megcsinálja annak nagyon hálás lennék.

Házi Feladat1,Rajzold meg az 𝐮−𝐯vektort! (A hatszög szabályos, a középpontja is adott.)

Hogy kell ezt megoldani, meg az ehhez hasonló feladatokat? Elvileg van képlet de nagyon nem értek a szöveges feladatokhoz.

Gondoltam egy számot, hozzáadtam a nála 15-tel nagyobb szám kétszeresét. Az eredményből elvettem 20-at és a gondolt számot. Így az eredeti szám kétszeresénél 10-zel nagyobb számot kaptam. Melyik számra gondoltam?

Ezeket a feladatokat hogyan lehet megoldani?

Valaki - kérlek - elmagyarázza?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!