Hogy kéne megoldani az alábbi matek feladatokat? Lenn csatolom a képeket
Ha esetleg nem lehet megnyitni azt jelezzétek, és előre is nagyon köszönöm a segítséget én próbálkoztam vele, de nem értem el eredményt :(

válasza:Az elsőnél többféleképpen el lehet indulni. A legegyszerűbb megoldás az, hogy észrevesszük, hogy a két kisebb derékszögű háromszög egybevágó és egymásnak szimmetriaképei az átlóra nézve, ezért a jobb felső sarokban lévő hegyesszögek (90°-60°)/2 = 15°-osak, és erre fel lehet írni egy koszinuszt, amivel az x-et meg tudod határozni, abból pedig a területet. (A cos(15°) értéke pontosan meghatározható az addíciós tételekből, ha egy kis kihívásra vágysz, akkor ki lehet próbálni).
A másodiknál tegyük fel, hogy a kesztyű ára x>0, ekkor ezt az egyenletet tudjuk felírni:
x * ((100-p)/100) * ((100-(p+4,5))/100) = x*0,814
Az egyenletben tudunk x-szel osztani, így csak a p marad az ismeretlen az egyenletben.
Köszönöm a választ!
Mi még a koszinuszt nem tanultuk, esetleg nem tudnád megoldani máshogy? Sokat gondolkodtam rajta de nekem nem áll össze a kép

válasza:Az első esetben a szimmetriaátlót kétféleképpen felírjuk:
(1) Az átló hossza 1*gyök(2)
(2) (a) az x oldalú szabályos háromszög magassága x*gyök(3)/2
(b) A bal alsó egyenlő szárú derékszögű háromszögben az átfogóra merőleges magasság hossza x/2
Ezek alapján:
1*gyök(2)=x*gyök(3)/2+x/2
Ebből az egyenletből:
x=2*gyök(2)/[gyök(3)+1]

válasza:A bal alsó sarokban egy egyenlő szárú derékszögű háromszög látható, ezt például onnan tudhatjuk, hogy ha felírjuk a belső szögeket, akkor 45° jön ki annak a szögeire. Ennek legyen a két befogója y hosszúságú, erre felírjuk a Pitagorasz-tételt:
y^2 + y^2 = x^2, ezt y-ra rendezzük, így kapjuk az
y = x/gyök(2) összefüggést.
Ezáltal azt kapjuk, hogy a kisebb derékszögű háromszögek befogói
1-(x/gyök(2)) hosszúak.
Ezzel pedig a kisebb derékszögű háromszögre fel tudunk írni egy újabb Pitagorasz-tételt;
(1-(x/gyök(2)))^2 + 1^2 = x^2
Ebből egy másodfokú egyenlet lesz, amit meg lehet szépen oldani.
Kapcsolódó kérdések:
Erről a két feladatról lenne szó: Előre is köszönöm,aki időt szán rá.
.. aki tud megoldást a problémámra az írjon .Valakinek aki hozzáértő biztosan nem lesz nagy megrázkódtatás !
Házi Feladat1,Rajzold meg az 𝐮−𝐯vektort! (A hatszög szabályos, a középpontja is adott.)
Gondoltam egy számot, hozzáadtam a nála 15-tel nagyobb szám kétszeresét. Az eredményből elvettem 20-at és a gondolt számot. Így az eredeti szám kétszeresénél 10-zel nagyobb számot kaptam. Melyik számra gondoltam?
Valaki - kérlek - elmagyarázza?
7.28-tól 7.39-ig
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!