Párhuzamos szelők tétele?

válasza:Húzok két egymást metsző egyenest (szögszárat).
Az egyikre felmérem a csúcstól a "kiterített" háromszöget, ( tehát a három oldalt egymás után), a másikra, szintén a csúcstól, az adott RP távolságot.
A "kiterített" háromszög "végpontját" összekötöm az RP végpontjával, majd ezzel a szelővel párhuzamosokat húzok minden osztópontból.
Világos? Érthető?
Kapcsolódó kérdések:
A derékszögű háromszög átfogójához tartozó magasság az átfogót 2:3 arányban osztja fel. A rövidebb befogó 8 cm. Számítsd ki a hiányzó oldalakat és az átfogóhoz tartozó magasság hosszát! Megcsináltam a rajzot, amit tudtam bejelöltem, de nem tudom, hogy kellene...
A következő feladatot egyszerűen nem bírom megcsinálni, lehet h könnyű, de elakadtam. Ha lehetséges részletes megoldást küldene valaki? A feladat: Valamely háromszög egyik oldalát felosztottuk 2:3 arányban, és az osztópontból egy-egy párhuzamost húztunk a másik két...
A tanár 3 megoldást kér. Kettő megvan, a párhuzamos szelők tételével, meg háromszög súlyvonalaival. Nem tudok harmadik megoldást, de kéne a gyerekemnek.
Van egy egyenlő szárú trapéz, amelynek az alapja 20 cm, a szárai 10 cm-esek. A szárait meghosszabbítva egy egyenlő szárú trapézt kapunk, melynek szárai 8 cm-esek. Mekkora a trapéz rövidebbik alappal párhuzamos oldala?Mindenképpen a párhuzamos szelők tételével kell...
Egy ABCD (ilyen körüljárású, AB=a és CD =c az alapok) trapézból adottak a kovetkezo adatok: a,d és f1 és f2, mely utóbbi kettő az a szakasz, melyre a BD átló osztja AC átlót. Szerkesztendő trapéz. Köszönöm előre a segítséget.
Feladat:Egy háromszög oldalai 36, 25 és 29cm. A leghosszabb oldallal párhuzamos 24cm hosszú szakasz két részre osztja a háromszöget.a) Mekkorák a keletkezett trapéz szárai?Én így rajzoltam fel: A tétel alapján így oldottam meg:24/36 =...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!