Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A Károlis pszichológia képzés...

A Károlis pszichológia képzés megéri ezt, vagy ennyivel nem nyújt többet?

Figyelt kérdés

Sziasztok!


Picit tanácstalanul állok a felvételi előtt, ami a választott egyetemet illeti. Pszichológiát szeretnék a jövő évtől tanulni, gőzerővel készülök rá, ebben a folyamatban az egyetem választása is szerepet kap. Azt hiszem, hogy megközelítőleg az összes erre vonatkozó kérdést felkutattam itt, beszéltem pszichót tanuló barátokkal és ismerősökkel, néztem markmyprofessort, tehát tényleg mindent elkövettem a megfelelő tájékozottság érdekében.

Szívem vágya a Károli lenne, de van vele egy igen nagy bökkenő, méghozzá a Bécsi úton levő képzési hely, ami bejárósként (vidékről napi 1-1 óra az út, a bejárós életmód fix) még egy órát rádob az utazásra oda és vissza is. Ezzel szemben a Pázmány és az ELTE a képzési helyei a belvárosban vannak, a Nyugatihoz közel. Lenne esetleg köztetek olyan, aki tanult a Károlin és más egyetemen is (pestin) pszichót? Megéri az a plusz alkalmankénti 2 óra utazás, nyújt annyival többet a Károli?

Előre is hálásan köszönöm a válaszokat!:)nov. 17. 21:21
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Semmit nem jelent, hogy ki hol szerzi a fostos alapszakos papírját. Tényleg. Én Pázmányon végeztem, barátnőm Károlin, a tananyag nagyjából ugyanaz, kötelező gyakorlat egyikünknek sem volt, csak néhány jegyzőkönyv meg személyes adatfelvétel, amivel diploma után ki is törölhettük tapasztalat szempontjából. Minden másra ott a mester, a szakmai ráépülő meg az alapszakot követő további minimum 6 év képzés, amíg pszichológus leszel.
nov. 17. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:

Én az ELTE-re jártam alapképzésre, most mesterre is oda járok. Szeretem, hogy központi helyen van, mert nem pont a belvárosban lakok, és messzebb menni elég rossz lenne. Mesternél gondolkoztam a Károlin (azt is jelöltem meg második helyen), de nekem elég nagy negatívum volt, hogy olyan messze van. Persze ez egyén függő, ha oda akarsz járni, akkor lehet, hogy simán belefér az utazás. De gondold át azt is, hogy milyen lesz, ha mondjuk reggel 8:30-kor kezdődik egy órád. Vagy ha lenne egy egy-két órás ebédszüneted, akkor van-e a közelben valami hely, ahova be lehet ülni enni vagy csak tanulni (fogalmam sincs, én soha nem voltam ott, lehet tök jól ki van találva). Erre valószínűleg tényleg csak olyan tud válaszolni, aki oda jár és hasonló helyen lakik, mint te.

De egyébként miben szeretnéd, hogy többet nyújtson a Károli? Én is úgy hallottam, hogy nagyrészt ugyanazokat tanuljuk mindenhol. Ráadásul sajnos tényleg nem ér túl sokat az alapképzéses diploma, úgyhogy szerintem is elég a mesterképzésnél jobban figyelni ilyenekre.

Sok sikert a felvételihez! :)

nov. 18. 10:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 A kérdező kommentje:

Igen, sajnos a távolság és az idő nagy úr, a Károli esetében ez az egyetlen hátrány, de a legnagyobb is.:( Van Károlis barátom, aki teljes “szerelemben” van a képzéssel, de igen, se egy kávézó, se egy kifőzde, oda-vissza 2 óra a belváros, esélytelen, hogy elhagyják az épületet egy viszonylagos rövidebb szünetben. (Ráadásul a TO is a belvárosban van a BTK épületében, bizonyos napokban van kihelyezett iroda)

Ami miatt ez a legszimpatikusabb képzés számomra (mondom ezt úgy, hogy saját tapasztalatom nincs, és az összegyűjtött információkra tudok csak alapozni), az talán a családias, segítőkész légkör, ami mellé egy erős tanári kar társul. Olvastam több helyen is, hogy a képzés színvonalát a tanári összetétel adja. Ha jól tudom, ezt illetően az ELTE van az élvonalban, utána a Károli, majd úgy a Pázmány.

Az ELTE-t illetően számomra a negatívumnak maga az ELTE tűnik. Van Bárczi-s és ÁJK-s ismerősöm, akik borzasztóan megbánták, hogy oda mentek, nagy fokú sznobizmussal, lenézéssel, ridegséggel és hatalmas szívatással találkoztak. Elképzelhető, hogy ez a részükről projekció, nem tudom, de igen elrettentettek az ELTE-től. Abszolút nem szeretném az egyetemet megúszósan elvégezni, a szorgalmas és lelkiismeretes tanulásom mellé viszont szeretnék magas minőségű oktatásban részesülni, de nem olyan áron, hogy feleslegesen szívassanak, embernek nem nézve. Elképzelhető, hogy naiv vagyok, de fontos számomra a tanár-diák közti bizalmi kapcsolat, hogy fordulhatok hozzá, ha netán elakadok, és nem húznak csak azért meg egy vizsgán, mert ma olyan kedve volt az oktatónak. Azt hiszem, hogy nem túl előnyös tapasztalat nélkül véleményt alkotnom, de valahogy muszáj egyetemet választanom.

Te, mint ELTE-s pszichós tapasztaltál a fent leírt negatívumokból bármit is?

Nagyon köszönöm az eddigi válaszaitokat!:)

nov. 18. 14:25
 4/13 anonim ***** válasza:
6%
Pszichót sehol sem érdemes elvégezni. Alapszak esetén csak viselkedéselemző leszel, mindenképp kell a mesterszak is, de évente kikerül több száz ilyen végzettségű ember, akikre nincs igény.
nov. 18. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 A kérdező kommentje:

Mindenképpen szeretnék mestert is végezni, majd pedig szeretném elkezdeni a klinikai szakképzést. Én azt gondolom, hogy lelkiismeretes, szorgalmas, kiváló szakemberekre minden területen szükség van, és aki nem szakmaként, hanem hivatásként tekint a választottjára, megtalálja a saját, járható, sikeres útját. Nem tudom, hogy ilyen emberré válok-e, de minden erőmmel ezen leszek. Nem ringatom magam abban a vágyálomban, hogy a diploma után elképesztő meredekséggel fog a pályám felfelé ívelni, és hogy diploma után 2 évvel enyém az ország karrierje. Ellenben hiszem, hogy az alázatos és kitartó munka méghozzá a gyümölcsét.

Nem túlélni szeretném munkás éveimet, hanem megélni, és a pszichológia az, ami számomra erre teret nyújt, olyan hivatásnak bizonyul számomra, amit még 70 évesen is örömmel, lelkesedéssel és szerelemmel végzek majd. Elképzelhető, hogy nem így lesz, de most így érzem, és azt hiszem, hogy ez az út elején fontos és jó.

Az pedig más kérdés, hogy laikusként is úgy gondolom, hogy soha akkora szükség nem volt még pszichológusokra, mint manapság.

Ha esetleg van a kérdéseimmel kapcsolatban tapasztalatod, és meg is osztanád velem, azt megköszönném, mert a hozzászólásod ezekre sajnos nem adott választ. A pszichológiát szerintem érdemes elvégezni, feltéve, hogy érzem, ez az én utam. Ezt illetően nincs bennem kétség, az egyetem kiválasztásában annál inkább.

nov. 18. 14:48
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
4. vagyok ismét, Károlin végeztem, de a Bécsi út nagyon kiesik még a Dózsához képest is, ahová én jártam, nem választanám. Plusz riasztana Bagdy Emőke is, szerintem szélsőségesen elfogult.
nov. 18. 14:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:

Kettes vagyok.

Én szeretem az ELTE-t és nem találkoztam semmiféle szívatással vagy sznobizmussal. Lehet, hogy van egy-két tanár, aki néha nem éppen úgy áll hozzá pl. a hallgatók kérdéseihez, kéréseihez, ahogy szeretné az ember, de ez elég ritka.

Nekem egyébként a mesterképzés ilyen szempontból jobban tetszik az ELTE-n. Úgy érzem, hogy már a tanárok is tudják, hogy nem poénból van itt az ember, hanem aki idáig eljut, az nagy valószínűséggel tényleg pszichológus lesz. Lehet, hogy emiatt az online helyzet miatt is van, de én jóval segítőkészebbnek és közvetlenebbnek látom őket, mint az alapképzésen, ahol 200-250 ember vesz részt egy kurzuson. Nem tudom, hogy a Károlira pontosan hány embert vesznek fel alapképzésre, de gondolom kevesebbet, úgyhogy végülis lehet, hogy ebből a szempontból jobb a BA-t ott csinálni.

Egyébként jó látni, hogy ennyire elhivatott vagy. Csak így tovább! :)

nov. 19. 00:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:

Szia! Én is az ELTE-n tanulok, abszolút csak ajánlani tudom. Nekem minden igényemet kielégíti, és nem érzem a sznobizmust sem. Sajnos a Károliról személyes tapasztalataim nincsenek, egy ott tanuló barátnőmtől annyit hallottam, hogy “nem nagy kunszt”.

Amúgy tökre egyetértek azzal, hogy nem igazán számít honnan van az alapdiplomád.

Ami nálam az ELTE fele billentette a mérlegnyelvét az nyilván az egyetem presztízse. Most kijött valami internacionális egyetemi rangsor, ahol az ELTE pszichó képzése a legjobb 300-ban van, a magyarok közül messze a legjobb helyen.

nov. 19. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:

Oh de köszönöm a válaszokat! Igeen, tudom, hogy szörnyen hosszú kijutni a Károlira.:( Engem pont, hogy megfogott Bagdy Emőke neve a Károlival kapcsolatban. Az utóbbi időben voltak nagyon szélsőséges kijelentései, viszont a munkássága kiemelkedő. Bár ha jól tudom, ő már nem tart órákat, de a Károlis pszichó a “gyermeke”.


Olyan jó ilyen pozitív dolgokat is olvasni az ELTE-ről. A tanári kar, a tanárok munkássága nagyon vonzó, illetve ahogy néztem, az Izabella utca is jó helyen van, könnyű/rövid az eljutás. Örülök, hogy azt írtátok, abból a bizonyos sznobizmusból nem érződik semmi, illetve hogy nem szívatnak feleslegesen.

Azt olvastam egy helyen, hogy nagyon kicsik a termek, és sokszor be sem férni az előadásra. Ez tényleg így van? Illetve a magas létszámtól függetlenül is be lehet jó órákra jutni? Attól (is) tartok, hogy nem sikerül valahova bejutnom, és esetleg az miatt csúsznék.

Jaj bocsánat a sok kérdésért, nagyon köszönöm a segítségetek, valaszaitokat!:)

nov. 19. 12:37
 10/13 anonim ***** válasza:

Kettes és hetes vagyok.

Hát a termek valóban kicsik, senki nem szereti, ha nagy előadásokról van szó, de nem vészes. Ha tényleg sokan vannak egy előadáson (mert érdekes a kurzus vagy mert még a félév eleje van), akkor volt már rá példa, hogy az ajtóban/a folyosón ültek páran. De gyakorlatoknál nem probléma, legalább családiasabb a hangulat. :)

Órákra többnyire be lehet jutni. Előadásokra mindenképp, esetleg olyan van, hogy két különböző félévben is fel lehet venni egy tárgyat, és első alkalommal nem jutsz be. De ez bele van számítva a tantervbe, szóval tuti nem csúszol miatta. Gyakorlatoknál kicsit más a helyzet, mert ott ugye általában 16-20 fős csoportok vannak. Néha van olyan, hogy nagyon sokan akarnak egy bizonyos tanár órájára bejutni (lehet, hogy csak azért, mert mondjuk jobb időpontban van). Ilyenkor nyilván túljelentkezés lesz, de akkor is be fogsz férni másnak az órájára. A tanárok nagyrésze elég jó órákat tart, úgyhogy egyáltalán nem gáz, ha nem pont ahhoz jutsz be, akihez szeretnél vagy akiről jókat hallottál. Ha meg esetleg az lenne a helyzet, hogy valamiért mégsem férsz be sehova (pl. mert neked csak egy időpont jó, de az a kurzus tele van), akkor lehet írni a tanárnak, hogy bővítse a kurzus létszámot. A többségük benne szokott lenni, nem tudok róla, hogy bárki csúszott volna ilyesmi miatt.

nov. 20. 00:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!