Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Gimnáziumba vagy Technikumba...

Gimnáziumba vagy Technikumba menjek?

Figyelt kérdés
Van a közelünkben egy gimnázium, ahová, ha jelentkeznék az emelt angol-német szakra mennék. Egyedül azért tartózkodom tőle, mert elég "híg" az iskola és "mindenkit" felvesznek. Lehet furán fog hangzani, de okosabbnak gondolom magam tőle. A másik pedig technikum, ami azért egy fokkal "komolyabb". 6 éves képzés a turisztika-vendéglátas, ahol angol-németet tanítanak vagy 5 éves képzésre mennék pénzügy-számvitelre, vagy vállalkozási ügyviteli ügyintézőnek, DE itt csak egy nyelvet lehet tanulni.(angol/német) Őszintén szólva fogalmam sincs mit csináljak. A pénzügy-számvitel eddig fel sem jött bennem, de anyukám tudna segíteni, mert könyvelő. 100%, hogy szeretnék egyetemre vagy főiskolára menni. Gondolkodtam a jogi egyetemen, de azt abból a gimnáziumból egyáltalán nem érzem esélyesnek. A turisztikáról már több ügyvéd is jött ki, mármint jogon tanult tovább, mert elvileg jó az oktatás. Csak engem az zavar, hogy 6 évig kell ott tanulnom, amíg a többiek már lassan elvégzik az egyetemet. A másik szak a pénzügy-számvitel és a vállalkozási ügyviteli ügyintéző. A legjobb barátnőm itt a pénzügyire szeretne menni. De ebből a két szakból én nem látom esélyét annak, hogy egy gazdálkodás és menedzsment szakon kívűl máshova felvennének. Nem áll távol tőlem, de egyszerűen nem tudom. Valami segítséget tudnátok adni? Ti hogyan döntenétek a helyemben?

nov. 23. 18:02
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%

Tisztázzuk le az alap tudnivalókat:

A gimnáziumok általában a továbbtanulásra készítenek fel,míg a technikumok arra,hogy kikerülve az iskola padból munkába álljál az adott szakmában.

Ugye,mind a két iskola típusnak meg van a maga előnye.


Tapasztalataim szerint általában a gimnáziumok komolyabbak szoktak lenni,mint a technikumok. Általában pont a technikumba vesznek fel mindenkit.

Viszont kérdés,hogy a gimibe kell központi felvételi? (Túlnyomó többségben szoktak kérni.)

Mert ha igen, annyira komolytalan csak nem lehet.


Továbbtanulás szempontjából (tehat ha akarsz egyetemre menni) én mindenképpen a gimnáziumot javaslom.

Ott a kezdetektől fogva az érettségire és az egyetemi felvételire készítenek fel (általában).


A jogi egyetemre pedig különösen nagyon fontos a JÓ eredményű érettsi,hiszen sok is a jelentkező jogra.


"A turisztikáról már több ügyvéd is jött ki, mármint jogon tanult tovább, mert elvileg jó az oktatás."

Én ilyenről soha nem is hallottam.

Az ügyvédek általában gimnáziumból és azon belül is humán (magyar-történelem) vagy nyelvi tagoztaról kerülnek ki.

Persze, biztos volt ilyen eset is,amit említettél,de nem ez a jellemző.


Még egy pont,nincs még egy gimnázium a környéken,ha ez annyira rossz hírnevű?

Koli szóba jöhet?


Remélem segítettem és minden érthető!😅

nov. 23. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/22 A kérdező kommentje:
Szia! Először is köszönöm a válaszodat! Nem, nem kérnek felvételit, a tanulmányi eredményeket nézik. Itt a környéken sajnos csak ez az egy van, 1,5-2 óra buszozáss lehet bejutni a legközelebbi gimibe, ami egyébként autóval egy 25 perces út🙄. De most tegyük fel, hogy valamelyik másik gimbe járnék. 4 gimnázium van, jellemezném őket: Varga: nagyon-nagyon nívós, az ország legjobb középiskolái közé tartozik, nekem nagyon sok, és nem szeretném az egész tini korom a könyv felett görnyedve tölteni. Verseghy: dettó, mint a Varga, hatalmas a rivalizálás a két suli között. Széchenyi: a biológia szak nagyon jó, de én nem szeretnék ezzel foglalkozni, nem bírom. Tiszaparti: picit furi suli, nagyon nincs értelmes szak.(lásd: ének-zene, általános gimi)
nov. 23. 19:36
 3/22 A kérdező kommentje:
Illetve azért sem szeretnék a Vargába vagy a Verseghybe járni, mert én humán beállítottságú vagyok, és egy Vargás matek vagy kémia órán egy szót sem tudnék szólni, és szerintem senki nem örül a kudarcoknak. (Rossz jegyek.)
nov. 23. 19:39
 4/22 anonim ***** válasza:
100%

Szia!


Nincsen nyelvi osztály (pl angol-német) azokban a gimikben, amiket felsoroltál? Mert én egy igazán matekos-fizikás gimibe jártam, de nyelvi osztályba és nem volt vészes, sőt a nyelveket nagyon jól megtanították.


Sajnos én a technikumokat nem ismerem, de ha csak az a 6 év zavar, amúgy viszont jó az oktatás és hasznát tudnád venni, akkor ne riadj vissza. Én 5 éves gimibe jártam plusz még évvesztes is vagyok :) És vagyunk még így páran. Szerintem ha tényleg odateszed magad tanulás terén, illetve mellette (ahogy időd engedi) mást is csinálsz pl vmilyen diákmunka, önkénteskedés stb. akkor nem lesz elfecsérelt idő.


A jog nem egyszerű, bekerülni sem a szakra és tanulni sem. Jogász hallgató vagyok, úgyhogy tapasztalatból beszélek. Ha már most visszariaszt az, hogy többet kell tanulni, könyv felett ülni (pedig egy gimis tananyag semmi ahhoz képest, amit a jogon vizsgára tudni kell), akkor jól gondold meg az egyetemi szakválasztást.


Ahogy az #1 írta, a gimikben az érettségire készítenek fel kezdettől fogva. Ha jogra akarsz menni, ahol relatíve magasak szoktak lenni a ponthatárok, akkor ez nagyon fontos szempont. Pl egy töri emelt (ami ugyan nem kötelező), ha jól megírod, sokat dob, plusz hasznát is veszed. Ha nem töri, de valami másból mindenképpen kell egy emelt, gimiben a faktok direkt erre készítenek fel.


Én azt javasolnám, hogy járj jobban utána ezeknek a suliknak, kérdezz embereket, akik odajárnak, illetve ha van nyíltnap vagy ilyesmi, akkor menj el rá, hátha valami hasznos infó elhangzik ott.

nov. 23. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/22 A kérdező kommentje:
Szia! Köszi a választ! Félreértettél, nem az egyetemtől riadok vissza. A két nagyon nívós gimnáziumra értettem, nekem egyszerűen nem lenne megoldható, hogy reggel 6-kor elindulok, koppra beérek, van 15-ig órám, vagy tovább aztan 17-re itthon vagyok és kezdjek el holnapra tanulni. Sajnos ez szinte igaz az összes gimire amit felsoroltam :c. A nyílt napokat mindenhol eltörölték a járványra való tekintettel. Osztályfőnököm lánya frissen végzett mesterdiplomás, Kecskemétre járt valamilyen kereskedelmi technikumba, az ELTE-N végzett Társadalomtudományi karon, majd a Corvinus Egyetemen mesterdiplomázott. Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy ha felvételizünk nem azt fogják nézni, hogy honnan megyünk, hanem a pontokat, a nyelvvizsgát is ha jól tudom.
nov. 23. 22:07
 6/22 anonim ***** válasza:
85%
Kérdező, ha elmondásod szerint humán beállítottságú vagy, akkor őszintén a pénzügyi-számviteli szak szerinted a te világod lenne?
nov. 23. 22:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/22 anonim ***** válasza:
100%

#4 vagyok


Megértelek, az utazás rengeteg időt elvenne. Esetleg koli megoldható? Érdemes lenne utánajárni.

Online nyílt nap nincs? Nálunk az egyetemi nyílt napokat áttették online-ra.


A technikumok tanmenetét nem ismerem, természetesen simán lehet onnan is elvégezni egyetemet, ahogy írtad is.

Csak nekem tapasztalatból mégis az a véleményem, hogy gimiből jóval többen jönnek/kerülnek be egyetemre. És most kifejezetten a jogról beszélek, mert nagyon sokan szoktak jelentkezni, a ponthatárok magasak pl ELTE-n 470-80 körül szokott lenni, de a PPKE se sokkal alacsonyabb 460 körül.

Természetesen nem azt nézik, hogy honnan jössz, hanem a pontokat. De ahogy írtam, átlagban a gimik azok, amik érettségire, emeltre felkészítenek. Nem tudom, hogy technikumokban van e fakt pl. Mert azért eljárni magántanárhoz, amit a fakton egy gimiben megtanulnál, nem éri meg szerintem. De aztán ki tudja, lehet, gimi mellett is kell a magántanár. A nyelvvizsga is nagyon fontos, pláne a felsőfokú, mert azért 40 pluszpontot kapsz. Gimiben egy nyelvi osztályban nagyobb eséllyel teszed le a nyelvvizsgát szerintem.

De igazából ha szorgalmas, kitartó és elszánt vagy, akkor semmi akadálya, hogy a technikumból menjél a jogra. A lényeg az, hogy te mennyit fogsz tenni az ügy érdekében. Egy gimiben is előfordul, hogy vki megbukik érettségin, mert leszarta. Ilyen van. Én csak az eddigi tapasztalataimat és megfigyeléseimet írtam le.

nov. 23. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/22 A kérdező kommentje:
#6-os! Úgy látszik semmit nem tudsz erről! Mint ahogyan írtam, anyumám ugyan ott tanult és könyvelő. Utálja a matekot. Egyedül a százalékszámítas az amit sokat kell használni. Nem kell szó szerint érteni, hogy PÉNZ es SZÁM. Számlákat írsz stb, ahová bemásolod a számokat. Nyilván, ha lenne közé a matekhoz, nem mennék oda.:)
nov. 23. 22:39
 9/22 A kérdező kommentje:
#7-es! Nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi számít emelt érettséginek? Minden érettségi tantárgyból emeltezni kell? Vagy ha pl. töriből emeltezik valaki az már emelt érettségi? Köszönöm előre is a választ!
nov. 23. 22:41
 10/22 anonim ***** válasza:
100%

#7 vagyok


1 érettségi tárgyból kell emeltezni a továbbtanuláshoz. Ezt az adott szak írja elő, hogy miből lehet vagy kell.

Emelt érettségi után jár az 50 pluszpont is, ha az a tárgy számít a megjelölt szaknál.

Tehát ha töriből emeltezel, az már emeltnek számít. Én pl 2 tantárgyból emelteztem (töri, német) és így kimaxoltam a 100 pluszpontot (ami igazán jól jött a megemelkedett ponthatárok miatt).

nov. 23. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!