Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ezek közül melyiket éri meg...

Ezek közül melyiket éri meg választanom továbbtanulásnál, illetve mik a hiányszakmák most? (lent)

Figyelt kérdés

11-es vagyok és már komolyan gondolkodom azon hogy milyen irányba kellene továbbtanulnom.

A debreceni egyetemre akarok menni továbbtanulni, és ezeken a szakmákon gondolkodom(mert most kereskedelem marketing-et tanulok):

-gazdálkodási és menedzsment

-kereskedelem és marketing

-emberi erőforrások

-nemzetközi gazdálkodás

-pénzügy és számvitel

-turizmus-vendéglátás

-üzleti szakoktató(ha ez tanárt jelent akkor ezt mintha ide sem írtam volna :))


Segítsetek pls


2011. ápr. 11. 19:21
 1/7 A kérdező kommentje:

Ja és hogy mit jelentenek ezek, miket tanulnék itt, és hogy melyikkel mennyit lehetne keresni, mennyi az igény rájuk.

Ezeket is pls írjátok már le! :)

2011. ápr. 11. 19:22
 2/7 anonim ***** válasza:

Nem vagyok szakértő, amit ide írok, mind az én szubjektív véleményem, hogy miket hallottam. Remélhetőleg jobban hozzáértők majd kijavítanak, ha rosszul írtam valamit.


-gazdálkodási és menedzsment -ez jó

-kereskedelem és marketing -ez sem olyan rossz, de nem a legjobb

-emberi erőforrások -ez nagyon felejtős, gagyi

-nemzetközi gazdálkodás -ez is jó

-pénzügy és számvitel -ez nagyon jó, de brutál kemény a matek

-turizmus-vendéglátás -ezt még véletlenül se

-üzleti szakoktató -szerintem ez FSZ, nem? nem ismerem, de nem tűnik bíztatónak

2011. ápr. 11. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Kereskedelem és marketing azért jó, mert gyakorlatilag bármely területre el tudsz helyezkedni, nem feltétlenül közgazdaságira. Tesóm gazdálkodási és menedzsment szakon van angol nyelven és egész jó megvan, van egy két tantárgy , ami szó szerint csak vicc, de ettől függetlenül el tud majd helyezkedni :)Turizmus-vendéglátás csak akkor éri meg, ha legalább 2-3 nyelven beszélsz (angol, német és mondjuk egy szláv nyelv). Nemzetközi gazdálkodással pedig nagyon jó az elhelyezkedés és nagyon jó a kereset is, még pályakezdőként is ! Én utóbbit választanám helyedben :) Többiről nincs információm
2011. ápr. 11. 20:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

És ezek közül melyik az amelyikhez nem nagyon kell a matek?(mert abból nem vagyok penge)

És mit csinál egy olyan ember diploma után aki gazdálkodás menedzsmentből vizsgázott vagy pl nemzetközi gazdálkodásból?

2011. ápr. 12. 10:33
 5/7 anonim ***** válasza:

Egyetemen nem tudod megúszni a matekot, csak ha jogra, vagy valami büfészakra mész. De ami ér is valamit, ott mind van.


Felvi.hu-n egyébként fenn vannak a szakleírások, de bemásolom neked.Gazdálkodási és menedzsment alapszak


A gazdálkodási és menedzsment alapszakon kínált tudás lefedi a hagyományos képzési rendszer gazdálkodási, gazdaságismeret, háztartásökonómia-életvitel tanár, vállalkozásszervező, informatikus közgazdász (gazdasági informatika), üzleti kommunikáció, valamint gazdálkodási szakos közgazdász tanári szakjainak területét. A végzetteket – akiknek hivatalos szakképzettsége „közgazdász gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon” – tulajdonképpen általános gazdasági szakembereknek mondhatjuk, akiket arra készítettek fel, hogy vállalatoknál vagy egyéb intézményekben töltsenek be gazdasági vezető pozíciókat. Feladatuk a gazdasági folyamatok tervezése, szervezése, irányítása, elemzése a képzés során szerzett speciális szakterületükön, szakirányukban. Az őket foglalkoztató szervezet igen sokszínű lehet, tehát nem feltétlenül a gazdasági szféra, azaz a „piac” területéről kerül ki. A vállalatok, pénzügyi intézmények mellett ugyanis a közigazgatás területén (például önkormányzatokban, minisztériumokban, iskolákban) és a nonprofit szféra intézményeiben (alapítványoknál, egyesületeknél) is szükségeltetik gazdasági irányítás. Nem beszélve arról, hogy az alapszak mindazokat az ismereteket és kompetenciákat kínálja, amelyek akár saját vállalkozás létrehozásához és működtetéséhez is nélkülözhetetlenek. A gazdálkodási és menedzsment alapszakon nyújtott képzés az elméleti megalapozottságot a gazdálkodási, üzleti és menedzsment ismeretekre jellemző gyakorlatiassággal ötvözve vezeti be hallgatóit a közgazdaságtani, szervezeti, üzleti és társadalomtudományos ismeretekbe és vértezi fel őket mindazon tudással, amelyeket a gazdasági irányító pozíció megkövetel. Ebbe a tudáshalmazba olyan készségek is beletartoznak, mint a konfliktusmegoldás, a hatékony alkalmazkodás a környezeti változásokhoz, az informatikai eszközök használata vagy az idegen nyelven folytatott üzleti kommunikáció. Ez utóbbi szempont igen hangsúlyos, hiszen a gazdasági élet globalizálódásának következtében az üzleti világban érvényes nemzetközi szokások és a multinacionális vállalatok szervezési-vezetési rendszereinek alapos megismerése egyre fontosabb feltételévé válik a sikeres irányításnak, döntéshozatalnak.


A szakmai üzleti nyelv ismerete alkalmassá teszi a végzett hallgatókat arra, hogy a nemzetközi gazdasági, üzleti életben is sikeresek lehessenek. Éppen ezért követelmény az alapfokozat megszerzéséhez az államilag elismert legalább középfokú C típusú szaknyelvi vagy felsőfokú C típusú általános nyelvvizsga (illetve ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány, oklevél).


A gazdasági informatika szakterülete azokat a végzett közgazdászokat várja, akik gazdasági ismereteik mellett az információs társadalom feltétel- és követelményrendszerének is meg tudnak felelni. Ezeknek a szakértőknek a számítástechnika és a telekommunikáció gyorsan fejlődő világával kell lépést tartaniuk és ezeket az eszközöket mozgósítani a szervezeti hatékonyság érdekében.NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPSZAK


A nemzetközi gazdálkodás alapszak a gazdaságtudományi képzési terület üzleti képzési ágához tartozik. A diplomával szerezhető szakképzettség megnevezése: közgazdász nemzetközi gazdálkodási alapképzési szakon. Az alapszakban a hagyományos képzési rendszer négy nemzetközi vonatkozású szakja olvadt össze: a gazdaságdiplomácia és nemzetközi menedzsment, külgazdasági, nemzetközi kapcsolatok, valamint a nemzetközi kommunikáció. A nemzetközi gazdálkodási alapszak képzési célkitűzése, hogy a hallgatók a diploma megszerzéséig elsajátított elméleti és gyakorlati ismeret birtokában alkalmasak legyenek a következő képzési szint elvégzéséhez, illetve a munkaerőpiacra kikerülve legyenek tisztában a közgazdasági, társadalomelméleti, alkalmazott gazdaságtudományi és módszertani ismeretekkel. A képzés alatt a hallgatók megismerkednek a nemzetközi gazdasági és piaci folyamatokkal, az EU működésével, a globalizációs folyamatok regionális hatásaival, a nemzetközi kereskedelempolitika célkitűzéseivel, a nemzetközi pénzügyek technikájával, törvényszerűségeivel, Magyarország külgazdasági folyamataival, főbb piacaival. Elsajátítják a menedzsmentfunkciók gyakorlati alkalmazását, jártasságot szereznek a tárgyalási, prezentációs és meggyőzési technikák alkalmazásában, a nemzetközi tárgyalások önálló vitelében, a nemzetközi szolgáltatások és pénzügyi mozgások elemzésének technikáiban.


A nemzetközi gazdálkodási közgazdász alapszak követelményrendszerének része, hogy az intézmény által kibocsátott gazdasági szakemberek legalább két idegen nyelven legyenek magas szinten tárgyalóképesek, ezért a diploma megszerzéséhez alapfeltétel két középfokú szakmai nyelvvel bővített C típusú nyelvvizsga, amelyek közül az egyik helyett elfogadják a felsőfokú C típusú általános nyelvvizsgát. A diploma megszerzéséhez szükséges elméleti tárgyak elsajátítása mellett a hallgatóktól elvárható az önálló problémafelismerő és -megoldó képesség, az innovációs készség, a kritikai elemző és javaslattevő, kezdeményezőkészség. Ahhoz, hogy a szakember megtalálja helyét abban a gazdasági közegben, ahol mindennapi munkáját végzi, elengedhetetlen a jó kapcsolatteremtő képesség (természetesen idegen nyelven is), a beilleszkedési és együttműködési képesség. Szükséges továbbá a megfelelő szóbeli és írásbeli kommunikációs készség. A nemzetközi multikulturális közegben dolgozó szakemberektől elvárható a másság elfogadásának képessége és a tolerancia.


A képzés részeként a hallgatók félévig tartó összefüggő szakmai gyakorlaton vesznek részt. Az alapszakon végzettek folytathatják tanulmányaikat a képzés második ciklusában, de már alapszakos nemzetközi gazdálkodási közgazdászként is végezhetnek, irányíthatnak, illetve szervezhetnek nemzetközi vállalkozói tevékenységet.

2011. ápr. 12. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
És ott matekon miket tanulunk? Remélem nem ilyen sinus cosinusos fa**ságokat, mint középben -.-
2011. ápr. 14. 13:38
 7/7 anonim ***** válasza:
Ezt nem tudom. Ismerőseim járnak gazdmen-re, ezt kérdeztem tőlük, mert az nekem se ment, azt mondták, algebra, függvények, statisztika, stb. De geometria és hasonlók nincsenek.
2011. ápr. 14. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!