Helyes-e a ''kellesz'' szó?
Figyelt kérdés
Nem olyan értelemben, hogy ''te kellesz nekem'', hanem olyanban, hogy ''jövőhéten kellesz kukoricát venni''. tehát ''kelleni fog'' értelemben. Egy pár embertől így hallottam, azért kérdezem.márc. 21. 13:42
1/10 anonim 

válasza:

Hasonló, mint a szabadott. Tájnyelvben elterjedt, régies, nem helytelen, bár sokunknak tényleg furcsa.
2/10 anonim 

válasza:

Nyelvtanilag nem az. De használják, tájnyelv.
3/10 hollófernyiges 

válasza:

Északkeleten elterjedten használják, vagyis helyes.
5/10 anonim 

válasza:

Helyes, főleg leíró nyelvészeti szempontból, bár rétegnyelvi használatú. Nem érdemes megvetni,helyismereti, országismereti értelemben helye van. Elméleti szempontból mindenesetre a vicces a nyelvtörténet kanyargása: a régi ,,kellend'' alak kiszorult, aztán jóval később meg egész más formában újra viszakerül a jövő idő, még ha nem is teljes paradigmasorral. Én amúgy úgy vagyok vele, hogy latinul igenis érdemes tudni, de a magyar régi nyelv ismeretét ez sem pótolja, a régi ragos magyar időalakok nem estek egybe a latin igeidőkkel.
6/10 anonim 

válasza:

Szabolcsban tényleg elterjedt. engem jobban bánt a kellett helyett a kelletett
7/10 A kérdező kommentje:
#6 azt is ''kelleni fog''-nak használják? Vagy azt másra?
márc. 22. 09:13
8/10 anonim 

válasza:

a kelleni fog az a kellessz, a kellett az a kelletett :D
10/10 anonim 

válasza:

Azt hittem eddig hogy helyes, pl. Kellesz nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!