Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik kifejezést használod...

Melyik kifejezést használod ezek közül?

Figyelt kérdés
Ha látsz egy állatot (madarat vagy bogarat) szárnyra kelni és a levegőben távozni, mit mondasz (gyakrabban)?

aug. 8. 22:22
A kérdező szavazást indított:
Elrepült/elröpült
Elszállt
Ugyanolyan gyakorisággal használom ezt a 2 szót
Mást mondok, leírom válaszban
30 szavazat
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyon érdekes, először a 2. válasz tűnt egyértelműnek, de rájöttem, hogy inkább az 1. 🙂

(Viszont gondolkodás közben nagyon kíváncsi lettem, hogy vajon mi ihlette ezt a kérdést? 😊)

aug. 9. 01:00
 2/8 A kérdező kommentje:

Egyszerűen csak én is elgondolkodtam a dolgon. Ugyanis a héten többször is hallottam különböző emberek szájából, különböző helyzetekben (utcán, buszon, madárra és bogárra értve is) azt, hogy "elszállt". És ezen elcsodálkoztam, mert én biztosan azt mondtam volna mindegyik esetben, hogy elrepült. Aztán eltűnődtem, hogy hátha kisebbségben vagyok ezzel a szóhasználattal, csak eddig sose tűnt fel 😀 De ezek szerint nem ez a helyzet.

Mindenkinek köszönöm, további szavazatokat és hozzászólásokat is szeretettel várok!

aug. 9. 07:57
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Madár esetében elszáll, bogár esetében elrepül. Fogalmam sincs róla, hogy miért így használom.
aug. 9. 12:30
 4/8 A kérdező kommentje:
#3 ez érdekes 🙂
aug. 9. 15:18
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Elrepült/elröpült szavakat használom. Mivel az elszállt kifejezést más összefüggésben is szokták használni, pl a nagyképű emberre, hogy el van szállva magától. De mondjuk a repülögép esetén már azt mondom, hogy száll.
aug. 9. 15:20
 6/8 AuRoRa(-) ***** válasza:
75%

Elrepült a labdát sosem hallottam még úgy, hogy elszállt a labda.

Tehát azt sem lehet mondani, hogy ami él az repül, ami többi meg száll.

aug. 9. 19:55
 7/8 A kérdező kommentje:
#6 emlékeim szerint sportközvetítésekben ilyeneket is mondanak. Vagy most már talán nem, de az öreg Knézy szájából szerintem simán hallottunk ilyeneket, hogy messzire száll a labda a pálya felett.
tegnapelőtt 12:15
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Belegondolva mindkettőt használom, de nem ugyanarra. Az elrepültet akkor használom ha valami tényleg repül magától, elszálltat pedig akkor ha valami ott van előttem és elviszi a szél. Azaz nem magától repül.
tegnapelőtt 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!