Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy írják? Az étel meg van...

Hogy írják? Az étel meg van edve/éve/evve? Az ital meg van idva/íva/ivva?

Figyelt kérdés

tegnapelőtt 23:06
A kérdező szavazást indított:
Edva/idva
Éve/íva
Evve/ivva
9 szavazat
 1/8 anonim ***** válasza:
39%
Igazán mindegyik helyes, de ha nem akarod kitekerni-megerőszakolni a nyelvet, akkor a legmagyarosabb, ha máshogyan fogalmazol. Pl: az étel már elfogyott.
tegnap 02:02
 2/8 anonim ***** válasza:
25%

Egyik se helyes a magyar nyelvben.

Sőt kifejezetten borzalmas.

A helyes forma az, hogy az étel vagy az ital elfogyott - az ételt / italt megették, megitták.

tegnap 05:26
 3/8 anonim ***** válasza:
47%
Ezt szenvedő szerkezetnek hívják, ami sok esetben kerülendő. Tipikusan ezeknél a szavaknál is. Tehát sehogy sem helyes.
tegnap 11:23
 4/8 anonim ***** válasza:
0%
Látom, sokan nem jutottak el még az érettségi vizsgáig se.
tegnap 11:28
 5/8 anonim ***** válasza:
Én nem tudom hogy írják, mert nem szoktam sosem így fogalmazni. De ha te kérdező, gyakran használod ezt a formulát, akkor ne csodálkozz, ha furán néznek majd rád.
tegnap 11:32
 6/8 anonim ***** válasza:
70%

Látom, eddig érdemi válasz nem született, csak a kérdést megkerülő. De ők sem tudják megmagyarázni, mi a gond a kérdésben szereplő alakokkal, azon túlmenően, hogy "kerülendő" meg "borzalmas". Ezek erősen szubjektív, ízlésbeli érvek, ízlésről meg ugye nem szokás vitatkozni…

Az a tény, hogy felmerül a kérdés, mutatja, hogy ez egy igenis létező jelenség, hiába nem tartják számon az irodalmi nyelvben. A köznyelvi nyelvhasználat sosem esik egybe az irodalmival – utóbbit előbbin számonkérni meg pont annyira értelmes, mint egy Németh vezetéknevűn számonkérni, hogy miért nem beszél németül.

Nyelvtanilag semmi kivetnivaló nincs a fenti alakokkal: nem okoznak félreértést, mindenki pontosan ugyanazt érti alattuk; illeszkedik a tárgyas igék szenvedő szerkezetű sémájába (Be van oltva ~ Meg van edve/éve/evve).

Alakilag úgy néz ki a szenvedő szerkezet, hogy a létige mellett az ige határozói igenév alakja áll, melyet -va/-ve (-ván/-vén) képző hozzáadásával alkotunk meg a szótőből. A nehézség itt jelentkezik: az eszik és az iszik határozói igenév alakja nem egyértelmű – ennek etimológiai, hangtani, és nyelvhasználati okai is vannak. Emiatt még akkor is gondban vagyunk, ha egyáltalán nem is szenvedő szerkezetet szeretnénk használni, hiszen a határozói igenév – többek között – mondatrövidítésre is alkalmas, pl. "Megfőzvén az ebédet lepihentem egy órára." Ez ellen a használat ellen senkinek semmi kifogása nem lehet, de ha ugyanezt a megeszik igével tennénk, akkor elbizonytalanodunk: "Megedvén/Megévén/Megevvén az ebédet lepihentem egy órára."

Ebbe nincs miért belekötni nyelvtanilag, a szokásos "fujj szenvedő, magyartalan, germaniznus, nyakatekert" érvelések itt teljességgel alaptalanok. Mégis sokan kárhoztatják.

A helyzet az, hogy amikor úgy alakul, hogy erre az alakra lenne szükségünk, akkor van, aki megfutamodik és átfogalmazza a mondandóját, ahogy a fenti hozzászólók javasolják; és van, aki kreatívan használja az anyanyelvét és megalkot egy szokatlannak tűnő igealakot az anyanyelvi intuíciója alapján. Én ebben semmi kivetnivalót nem találok.

Ne üljünk fordítva a lovon: a nyelvünk van értünk, nem mi a nyelvünkért. Használjuk bátran!

tegnap 14:26
 7/8 anonim ***** válasza:

Megevődött. Csak egy fokkal magyarosabban.

Stilisztikai különbségek vannak egyébként.

Ha azt mondod az ételt megették. Megkérdezem kik?

Holott nem ez volt a közlendőben a fontos, hanem hogy már nincs kaja.

Itt már nyelvészeti irányokról is beszélgetünk. Konzervatív akadémikus liberális anachista?

Én is az élő anyanyelvben hiszek.

Hiába döntik el ott fent, hogy mi a helyes itt lent, ha itt lent mindenki máshogy használja. Valóság ezt mondatja velem.

tegnap 17:41
 8/8 anonim ***** válasza:

Igazából a kérdésben említett “nyelvi-szerkezet” nem jövevény, vagy külső befolyás eredménye, hanem nyelvünk ősi hagyománya a nyelvészet szerint:

[link]

Az ősi népballadák, népdalok, versek tele vannak ilyen szerkezettel.

ma 13:31

Kapcsolódó kérdések:

A "cent" mint mértékegység, az mennyi ml? Sok koktélreceptben az írják 5cent vodka. De nem találok cent-ml váltó táblázatot!

Elvileg nincs olyan, hogy "cent" centiliter van, de a centet a kocsmárosok találták ki, nem hivatalos. De sok koktélreceptben azt írja, 5cent vodka, 2cent konyak, 3cent likőr... Kerestem cent-ml váltót a googleon de nem jött ki semmi konkrét. Hány ml egy...

Szerintetek mit írjak rá?

Na szóval van egy jó srác aki ki tett instara egy képet egy jegeres uveggel És azt írta oda hoyg szólj hozza És most azon gondolkodom mit irjak 1 Elhoznad, bekeverem😜😂 2 nagyon szimpatikus darab az ot a kezedben😉😅 Melyik a jobb? Vagy mindkettő gáz? Meg nagyon...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!