Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Tényleg csak az animék és a...

Tényleg csak az animék és a mangák miatt lett a japán ilyen divatnyelv vagy van más oka is?

Figyelt kérdés
Szinte minden nap írnak ki új kérdést japántanulással kapcsolatban. Tényleg ekkora hatással tud lenni néhány rajzfilm a fiatalokra, hogy elkezdjenek tanulni egy nyelvet, amit lehet, hogy soha életükben nem fognak használni?

2016. júl. 3. 11:40
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Igen, főleg az animék miatt lett felkapott a japán, ami engem - és talán mindenkit, aki komolyabban érdeklődik a nyelv iránt - kissé frusztrál.

A személyes tapasztalatom az, hogy az animék utáni rajongás nem elég motiváció ahhoz, hogy az ember végigjárja a nyelvtanulás rögös útját. Akiknek nincs más - erősebb - kötődése a japán nyelvhez/kultúrához, azok előbb-utóbb kibuknak, olyan (alacsony) szintű nyelvtudással a zsebükben, ami nem elég ahhoz, hogy bármilyen formában hasznosítani tudják azt.

2016. júl. 3. 12:17
 2/8 anonim ***** válasza:
Igen, de ponosytanék, hogy nem "néhány" rajzfilmről van szó, hanem rengetegről, valamint nem csak rajzfilmekről, hanem rajzfilm-sorozatokról is, amik közt akár több száz részesek is vannak. Szóval a hatás nem olyan kicsi.
2016. júl. 3. 12:48
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Én is azt tapasztaltam, hogy az anime-rajongás miatt japánul tanulók többsége elég alacsony szinten kibukik a nyelvtanulásból. Vannak persze kivételek is bőven.

Ugyanakkor nem hiszem, hogy ennek frusztrálni kéne bárkit is. Inkább örülhetnek azok, akik komolyan szeretnék tanulni a japán nyelvet, hiszen a megnövekedett igény miatt több nyelvkönyv jelenik meg a piacon (esetleg magyarul is), kurzusokat indítanak, stb. Így több eszköz áll majd rendelkezésre a tanuláshoz.

2016. júl. 3. 17:07
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
+ miért ne alakíthatana ki pont az anime erős kötődést japánhoz? Én is emiatt gondolkodok esetleg belekezdeni a nyelvtanulás a és szerintem nincs ezzel semmi gond. Japánban az anime egy médium, rengeteg anime van és lesz és való igaz, hogy ezeknek egy jó része a tini korosztályt célzó, hatásvadász vacak, de vannak baromira jó, elgondolkodtató, filzofikus, jól megírt, érzelmileg megmozgató, vagy akár jó humorú animék is és mivel japánok csinálják, a japán gondolkodás mód jön le belőlük és én például e miatt szerettem meg őket az utóbbi időben. Ha meg sokan feladják, akkor feladják, ez van.
2016. júl. 4. 11:30
 5/8 A kérdező kommentje:

Én sem vagyok az animék ellen, csak egyet értek az 1. válaszolóval, hogy az animékért való rajongás még kevés ahhoz, hogy valaki jól megtanuljon egy nyelvet, valamint úgy érzem túl nagy a felhajtás a japán nyelv tanulásával kapcsolatban, pedig a mindennapi életben nem sok hatással van ránk és nem is mondanám túl hasznosnak, ha valaki nem Japánban akar letelepedni. Az meg tényleg nagy hiba, ha valaki elkezd japánul tanulni, miközben még esetleg angol vagy német nyelvvizsgája sincs.

A 3. válaszolónak is igaza van, hogy a nyelv és kultúra iránt komolyan érdeklődők ennek csak örülhetnek, mivel számos új lehetőség nyilik meg a nyelvtanulásra.

2016. júl. 4. 12:26
 6/8 anonim ***** válasza:
4%
Én csak néhány japán kifejezést használok pl.gomene,desu ga,arigato,Ohayo Gesaimasu!,stb. 15/f
2016. júl. 4. 22:55
 7/8 anonim ***** válasza:

Szerintem az anime és a manga az elsö lépés, hogy valakit egyàltalàn elkezdjen érdekelni. Ha jobban belemerül a kultùràba, már jön a vágy a tanulásra, de valahol el kell kezdeni. Ezek csak azért vannak olyan nagy számban, mert más nem nagyon került hozzànk, illetve nem maradt sokáig a piacon.

De ha valaki csak nagyon alap szintü tudást ér el, az is több az átlagnál, akik TV vagy gép elött ülnek.

2016. júl. 7. 16:00
 8/8 anonim ***** válasza:
Az anime és manga az angoltanulásra is jó hatással van szerintem, mert sokan nem bírják kivárni, hogy megjelenjenek magyar fordításban a részek, és elkezdik olvasni/nézni az angol változatot :).
2016. júl. 8. 02:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!