Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztelés valójában mire...

A keresztelés valójában mire szolgál?

Figyelt kérdés

júl. 13. 11:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
27%
Semmi értelme
júl. 13. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
10%
Arra, hogy egész életére az egyházhoz kösse a megkereszteltet.
júl. 13. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
37%
Legalábbis abban a formában, hogy úgy megkeresztelnek babákat, hogy még semmi szabad akaratuk nincs, teljesen hülyeség.
júl. 13. 12:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
A Biblia alapján keresztelés folyamán a víz lemossa a bűnöket az emberről. Először volt a János keresztsége, később Jézus nevében is megkereszteltek embereket. János azt mondta Jézusról, hogy ő Szent Lélekkel és tűzzel kereszteli majd meg az embereket. A keresztelésről Márk evangeliumának utolsó részében is olvashatsz.
júl. 13. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
93%

A keresztség az egész keresztény élet alapja, a lelki élet ajtaja (vitae spiritualis ianua) és kapu a többi szentségekhez. A keresztség által megszabadulunk a bűntől, és mint Isten fiai születtünk újjá, Krisztus tagjai leszünk, betestesülünk az Egyházba és részeseivé váltunk az Egyház küldetésének.

Szent Pál apostol szerint a hívő ember a keresztség révén közösségre lép Krisztus halálával; vele együtt eltemetik és vele együtt föltámad:

"Vagy nem tudjátok, hogy akik Krisztus Jézusban megkeresztelkedtünk, az ő halálában keresztelkedtünk meg? A keresztségben ugyanis eltemetkeztünk vele együtt a halálba, hogy miként Krisztus az Atya dicsőségéből föltámadt a halálból, úgy mi is új életre keljünk" (Róm 6,3-4).

A megkereszteltek "Krisztust öltötték magukra". (Gal 3,27) A keresztség a Szentlélek által fürdő, mely megtisztít, megszentel és megigazulttá tesz.

(részletek a Katolikus Egyház Katekizmusából)

júl. 13. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:
Engem egészen pici koromban kereszteltek meg. Akkor voltak már bűneim?
júl. 13. 13:25
 7/12 anonim ***** válasza:
91%

A keresztség az egy szentség. A szentség egy olyan szertartás, amit Jézus rendelt el és ami a bűnbocsánatot közvetíti. A Bibliában Márk 28:18-20-ban rendeli el Jézus:

"Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig"


"Engem egészen pici koromban kereszteltek meg. Akkor voltak már bűneim?"


Bűn, mint egy konkrét vétek, amit elkövetsz: Nem.


Bűn, mint bűnös állapot: Igen. A kereszténység szerint ez az "alapbeállítás" mindenkinél, ebből vált meg Jézus. Csecsemőkeresztségnek is ez a lényege, hogy az egyház már csecsemő korában befogadja a gyermeket, és bízik benne, hogy úgy nő fel, hogy felnőttként ő is Krisztuskövető legyen. Ennek nyilván nagyobb jelentősége volt akkor, amikor a csecsemőhalandóság igen magas volt, de a mai napig így szokás, hogy ha a szülők Krisztuskövetőnek tervezik nevelni a gyereket, akkor csecsemőkorában meg is keresztelik.

júl. 13. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
91%

"Engem egészen pici koromban kereszteltek meg. Akkor voltak már bűneim?"

Ahogy az előző válaszoló is írta: személyes bűn nem, mert még nem jutottál el akkor értelmednek az ilyen fokú használatára, de áteredő bűn igen, ahogy mindenkinél.

Krisztus a megváltáskor magára vette emberi természetünket, csecsemőként testesült meg. Ezért a csecsemő életállapota is lehet szent (nem csak a 30 évesé), Krisztusnak szentelt, és a csecsemő is lehet az Egyház tagja. Sőt, keresztény szülőként egy normális szülői igény, hogy szeretném, hogy a gyerekem is ahhoz a közösséghez, "nagyobb családhoz" tartozzon, amihez én.

júl. 13. 14:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
67%
Hogy ne legyen pogány. Aki nincs Megkereszteltek az nem jut amennybe.
júl. 13. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
26%
Az egyik ortodox ismerősnek született 6 hónapra babája és úgy volt hogy nem marad meg és Megkereszteltek a pópa a szüleinek hogy ne legyen pogány és amennybe jusson. Közbe megmaradt csak majdnem teljesen vak és nem tud járni és néha pelenkázzák és már 16 éves
júl. 13. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!