Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztények elfogadják,...

A keresztények elfogadják, hogy a zsidók és a muszlimok is abban az Istenben hisznek, mint ők?

Figyelt kérdés
Tekintettel Jézusra és arra, hogy a keresztények megengedőbbnek gondolják az Istent, mint mi zsidók (vannak böjtnapok, minden tórai ünnep (Pészaah, Szukkót, Sávuót, Szombat) mind kimolyabban meg van tartva, mint a keresztények ünnepei. Az iszlámban is megvan ez, ramadánkor böjtölnek a muszlimok, ilyesmit a keresztények nem csinálnak.

jan. 20. 17:50
1 2
 11/20 tgt ***** válasza:
0%

10-es: Az 5-ös hozzászólásodban azt írtad, hogy a zsidók nem gondolják hogy a keresztények ugyanabban az Istenben hisznek, mit ők. Az általam beidézett ortodox rabbik nyilatkozata szerint ez nem igaz.


Az pedig igazán vicces, hogy szerinted a zsidók úgy tekintenek a muszlimokra, hogy ugyanazt azt az Istent imádják, mint ők.

Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a keresztények ugyanazt a Tórát használják, és tartják szentnek, mint a zsidók, szemben a muszlimokkal, akik simán átírták a Tórát a saját elképzelésük szerint és ez a hamisított változatot tanítják.

jan. 21. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/20 anonim ***** válasza:
48%

Az a baj, hogy az alapokkal sem vagy tisztában ezért azt hiszed ha 25 keresztény-zsidó megbékélést sürgető irányzatot képviselő rabbi nyilatkozatát belinkeled az egyenlő azzal, hogy amit írok “nem igaz”. Mondok egy újdonságot: a zsidó vallás nem egységes, számos irányzata van. Vannak ortodox, konzervatív és neológ irányzatok. Ennek tetejében még az ortodoxia vagy a többi irányzat sem egységes. Ezért pl. Darvas bemegy a keresztény templomba, mint mondtam a LEGTÖBB ortodox nem fog. Hogy egyes rabbik milyen nyilatkozatot tesznek, hogyan cselekszenek az nem jelenti hogy ez a konszenzus az ortodox közösségben, jelenleg is éppen az ellenkezője az uralkodó álláspont. Egyes keresztény papok elismerik az azonos neműek házasságát, össze is adják őket. Ez olyan mintha erre hivatkozva azt mondanám a kereszténység elismeri és támogatja az azonos neműek házasságát.


Mint mondtam, és mint a linkelt szöveg vagy más forrás is megerősíti a zsidó jog a halakha és a Talmud értelmében a keresztényeket a szentháromság hite és Jézus imádata miatt a keresztényeket bálványimádónak kell tekinteni, a templomaikba belépni tiltott. Lehet a keresztények azt hiszik ők ugyanazt az Istent imádják, de zsidó szempontból a keresztény sértő Istenre nézve, számára nem tetsző bálványimádás. Ez a hagyományos zsidó álláspont, az már új fejlemény hogy a neológok vagy akár egyes ortodox rabbik ezeket másképp értelmezik vagy félreteszik. Az meg nem releváns hogy a szekuláris zsidók akiknek a vallás már inkább csak hagyomány mit mondanak.


A halakha és a Talmud értelmében pedig a muszlimok ugyanazt az Istent imádják, másképpen ugyan de nem bálványimádók. Ezért egy zsidó beléphet a mecsetbe, és a muszlimokra nem vonatkoznak a halakha bálványimádókra vonatkozó fenntartásai. Elhiszem, hogy nem tetszik, te vitatkoznál vele hogy miért és szeretnéd erre meg arra felhívni a figyelmemet, de nem kell meg szerintem pont te nem tudnál újat mondani. Ez akkor is így van ha neked másképp jobban tetszene. Sajnos nem ezen múlik.

jan. 21. 17:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/20 tgt ***** válasza:
0%
12-es: helyesen írod, a zsidó vallás nem egységes, sokan sokfélét gondolnak, és ezt megtehetik. Bizonyára vannak olyan zsidók, akik nem lépnek be egy keresztény templomba és vannak olynok, akik belépnek. Bizonyára vannak olyn zsidók, akiknek belefér a Tóra átírása és vannak olynok, akiknek nem.
jan. 21. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/20 anonim ***** válasza:
48%

Nem csak “vannak” hanem hagyományosan a zsidó vallás és jog szerint tiltott és a keresztények bálványimádók. Te meg az újabb reformista, kisebbségi álláspontot akarod annak bizonyítékaként lobogtatni hogy szerintük ugyanazt az Istent imádják mint a keresztények.


[link]


Nyilván Izraelben is az összes megkérdezett fogalmatlan a saját vallásáról és te jobban tudod náluk. :) világosan elmondják, mecsetbe igen, templomba nem. A keresztények bálványimádók, a muszlimok nem. Annak ellenére hogy ott nem túl békés a viszonyuk a muszlimokkal, és a keresztények a legkisebb problémájuk. Ez a vallásuk, hiába akarják a keresztények ráerőszakolni magukat a zsidókra több évszázados folyamatos zsidóüldözés és népirtás után.

jan. 21. 18:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/20 tgt ***** válasza:
0%
14-es: számomra a huszonöt ortodox rabbi szeretetteljes nyilatkozata hitelesebb, mint a te háborús szónoklatod.
jan. 21. 18:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/20 anonim ***** válasza:
66%
Háborús szónoklat. :D Zsidó családban nőttem fel, de magam nem vagyok hívő ezért nekem tökéletesen mindegy, hogy úgy gondolják egy Istent imádnak vagy sem. A fantáziájukra bízom. De ebben nőttem fel némi fogalmam van róla. Erősen dolgozik a kognitív disszonancia, igazából azt hiszel amit akarsz. Ettől még alapvetőnek bálványimádónak tekintenek. Hagyni kéne, hogy más vallások követőinek meglegyen a saját álláspontja arról hogy ugyanazt az Istent imádják vagy sem. Kicsit pofátlan egyoldalúan kijelenteni, meg a másik szájába adni a véleményt de ezen már meg sem kéne lepődnöm.
jan. 21. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/20 tgt ***** válasza:
0%

Ajánlanám szíves figyelmedbe a Dabru Emet nyilatkozatot, amelyet világszerte 220, különböző irányzatokhoz tartozó zsidó vallási vezető írt alá. Az első pont így szól:


"A zsidók és a keresztények ugyanazt az Istent imádják."[link]

jan. 21. 21:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/20 anonim ***** válasza:
66%

Én meg ajánlanám szíves figyelmedbe, hogy ezt ortodox rabbik nem igazán írták alá, sőt a legtöbb ortodox közösség kifejezetten elhatárolódott a nyilatkozattól. A többi aláírónak pedig akkor lenne nagy jelentősége ha egy-egy nagyobb közösség képviseletében írták volna alá, de magánszemélyként jártak el tehát ez nem egy-egy irányzat "hivatalos" álláspontját tükrözi. Viszonyításképpen egyébként a rabbik száma tízezres nagyságrendekben mozog.

Tehát ez fenomenális, hogy a google segítségével felfedezed a világot, én nagyon örülök neki, de még mindig ugyanott tartunk. A hagyományos zsidó álláspont az amit felvázoltam, a legtöbb közösség ezt az értelmezést tette magáévá és az ortodox közösségek döntő többsége ehhez tartja magát ma is. De az ortodox közösség sem tökéletesen egységes, és nyilván vannak reformista irányzatok ami egy tág fogalom. Egy reformista sem feltétlen van más állásponton ebben tekintetben, hiszen a bálványimádat tilalma eléggé alapvető Tórából eredő pillére a zsidó vallásnak, a szentháromság tanát, vagy Jézus szerepét könnyen bálványimádatnak (vagy enyhébb kifejezéssel legalábbis társításnak) lehet minősíteni annak ellenére hogy nem kötöttek a tradicionális értelmezéshez, vagy esetleg nem tartják fontosnak az ehhez fűzött következményeket (pl. hogy nem léphetnének be a templomaikba) semmi sem zárja ki hogy ebben a kérdésben ugyanarra jussanak mint Maimon. Szóval mindenféle keresztény, vagy mások által történő egyetemes összeboronálási kísérlet ellenére azért nem lehet kijelenteni hogy a "zsidók és a keresztények ugyanazt az Istent imádják". A legtöbb zsidónak ehhez van egy-két szava és nem kéne rájuk erőltetni keresztény meg szabadgondolkodó oldalról ezt az elképzelést ha az egyébként ellentétes a vallási meggyőződésükkel. Történetileg főleg nem beszélhetünk semmi ilyenről, persze a középkorban is voltak rabbik akik emellett érveltek de nem ez volt a többségi álláspont. Ha a jövőben valamikor egyetértés születne erről és a vallások közelednek egymáshoz az egy tök jó dolog. Ahogy a katolikusok is pár évszázada még az istentiszteletet tartó reformátusokra robbantották a templomot és fordítva most meg békésen, viszonylagos egyetértésben élnek egymás mellett ami többek között az ökomenikus mozgalom érdeme az örömteli. A zsidó-keresztény relációban még nem tartunk itt.

jan. 22. 00:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/20 tgt ***** válasza:
0%

Remek, akkor eljutottunk oda, ahol már voltunk: vannak rabbik, akik szerint ugyanazt az Istent imádják zsidók és keresztények és vannak, akik szerint nem, mivel a zsidó vallás nem egységes ebben a kérdésben. Ahogy a kereszténység sem egységes, vannak keresztények, akik szerint Jézus Istene ugyanaz, mint az Ószövetség Istene, és vannak, akik szerint nem.

A kereszténységen belül tehát nem egységes a zsidókhoz való viszony. Vannak, akik elhatárolják magukat a zsidó vallástól és az ószövetségi iratoktól, és vannak akik nagyon közel érzik magukat hozzá. Ez utóbbiak közül a voltak olyan csoportok, melyek annyira közel érezték magukat a zsidó valláshoz, hogy egész gyülekezetek tértek be.

jan. 22. 06:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/20 anonim ***** válasza:
Ahol tartottunk az volt, hogy állításod szerint "zsidók és keresztények egymás szövetségesei" (akármit is jelentsen ez, szerintem semmi értelme a mondatnak). Erre a válasz egy elég nagy nem. Az egy mézes-mázos képzelgés, hogy a zsidó vallás hagyományosan valami közösséget vállalt a kereszténységgel, vagy úgy gondolták egy Istent imádnak. A Talmud, halakha értelmében elég egységesen nem így van, és nagyjából 150 éve jelentek meg azok az irányzatok amik lehetővé tették hogy ezt a hagyományt felülírják egyes közösségek de ez jelenleg is egy kisebbségi álláspont és nem igazán értem hogy ennek a két ténynek a jelentőségét miért nem tudod elfogadni. Hogy a kereszténység hogyan áll a zsidó valláshoz teológiai szempontból, az pedig egy teljesen más, ettől független kérdés. Ez nem egy szimmetrikus kapcsolat, nem kell az legyen.
jan. 22. 08:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!