Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a lelki eljegyzés és mi a...

Mi a lelki eljegyzés és mi a lelki házasság? Volt itt valakinek valamelyikben része? Mik azok a szívsebzések? Átélte valaki itt a misztikus egyesülést Istennel?

Figyelt kérdés

#lelki eljegyzés #lelki házasság #misztikus egyesülés
júl. 4. 15:15
 1/8 anonim ***** válasza:

Ha a "lelki eljegyzés" kifejezést Isten és egyén közötti kapcsolatra értjük,az a Krisztus megváltásának elfogadását jelenti. Ennek mintájára a "lelki házasság" a Krisztussal való szövetségkötést,a bemerítkezést értjük. Ilyen összefüggésben a "szívsebzés" egy olyan traumatikus lelki élmény, amely a lelkiélet alapvető létét -változását okozza.


A "misztikus egyesülés Istennel" az,amikor egy ember meghal a régi énjének és feltámad Krisztussal. Ezt így írja a Biblia:


"...Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem."(Gal 2:20 mf)

júl. 4. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszod, de szerintem amikor bemeritkezel akkor még csak beleszületsz Isten királyságába, mint csecsemő és így is kezel az Úr! A lelki eljegyzés jóval később történik, amikor már valaki felnövekedik a hitben érett fiúságra! Erről szól Szent Teréz tanítása is és Keresztes Szent János tanítása is! Csak nagyon bonyolült módon fogalmaznak,ezért lettem volna kiváncsi olyan valami véleményére aki átélte és gyakorlatiasabban tudja megfogalmazni. Persze tisztában vagyok vele hogy nem egy gyakori élmény ez.
júl. 4. 17:34
 3/8 A kérdező kommentje:
"valami=valaki
júl. 4. 17:50
 4/8 anonim ***** válasza:

Érdekes szóképnek találom mindhármat!


Azt hiszen nem használja ezeket minden felekezet,de találó.


Hmmm!

Egy "lelki csecsemő" hozhat felelős döntést az örök hűségről Istennel és egyszülött Fiával?...Szerintem ehhez kell egy bizonyos érettség!


Burkolt kérdésedre:


Igen,mintegy 16 évesen döntöttem Krisztus mellett és 2 évig készültem,a Vele való lelki házasságkötésre,a bemerítkezésre.


Nyilván,az általad említett "szentek",a meghintéses csecsemő keresztséget gyakorolták,ami ellentmondásos:


Kicsoda fogad el érvényes eljegyzésnek,házasságnak, amikor az bébi és egy idős között kötöttek a bébi szülei?

júl. 4. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

A csecsemőt én nem szószerint értettem és nem a csecsemőkori keresztség miatt Írtam! A megtérés és bemerítkezés történhet felnőtt korban , de Isten krályságában akkor is "csecsemő" (szellemi újszülütt)leszel kortól függetlenül. Amúgy csecsemőkori keresztség nem is létezik szerintem Isten szemszögéből, mert egy csecsemő nem tud megtérni!

Amikor bemerítkezel felnőtt korodban és veszed a Szent Szellem ajándékat akkor még egy újjászületett keresztény leszel , egy Szellemben kiskorú! Ez még csak a kezdete valaminek! Innem még tovább kell haladnod a megszentelődés útján! Egyre inkább növekedned kell Szellemben és egyre inkább viszaszorítani a sajaát akaratodat vagyis átadni Istennek! Amikor valak eléri azt az állapotot Isten kegyelméből, hogy teljesen meghal önmagának akkor kerül egy sokkal intimebb kapcsolatba az Úrral. Ez az amikor belépsz a Király belső szobájába és ott megéled a vele való belsőség egyesülést! Ahogyan az Énekek énekében is írja a biblia!

júl. 4. 19:19
 6/8 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Most hogy is van ez? A fent leírt fogalmak nem léteznek a katolikus teológiában, de katolikus szentekre hivatkozol?


#4

Jó tudjuk, a radikálisabb baptisták szerint aki csecsemőket keresztel az ilyen-olyan rossz. Pedig “egész háza népével” együtt keresztelkedik meg pl. Kornéliusz százados is… vagy le tudod vezetni — természetesen a Biblia alapján 😁 — hogy mégsem így volt?

júl. 4. 22:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

#6 IstenGyermeke1!


A zsidó kultúrában 12b éves kora előtt a gyermek nem vehetett részt a templomi,vagy zsinagóga szolgálatban.(pl. a Tóra tekercseket meg sem érinthette.)Jézus is 12 évesen ment-mehetett- a templomba.(A körülmetélés nem vallásos cselekmény volt,hanem a nemzethez tartozás jele.)

Másrészt:

Minden keresztelés bemerítéssel történt és nem meghintéssel.(Az,csak az ezredforduló idején lett bevezetve.) A bemerítés egy csecsemő esetén veszélyes.

Harmadrészt:

Minden bemerítést(keresztséget megelőzte a nyilvános hitvallás,ami egy csecsemőnél alapvető akadályba ütközik.


Forrásként tanulmányozd a Bibliában előforduló összes keresztség(bemerítés) történetet!

júl. 5. 06:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
júl. 5. 23:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!