Miért nem adható a Jézus keresztnévnek Magyarországon?
Spanyol nyelvterületeken (Dél-Amerikában biztosan) lehet a gyereknek ezt a nevet adni. Tehát a katolikus egyháznak nincs ezzel gondja arrafelé. Gondolom, ez a Vatikán jóváhagyásával van.
Magyarországon és a tágabb környezetében miért nem lehet? Vagy lehet, de senki se él a lehetőséggel? Biztos van rá egyszerű magyarázat.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Magyarországon valóban nem lehet ma Jézus keresztnevet adni. (Mint ahogy Júdást sem.)
A névadást, mint jóformán az élet minden más területét, jogszabályok szabályozzák. Az 1982. évi 17. számú törvényerejű rendelet és ennek egy 2002-es módosítása alapján csak a Magyar Utónévkönyvben szereplő, és azonkívül az MTA Nyelvtudományi Intézete által a legutóbbi kiadás óta "bejegyzésre alkalmasnak minősített" nevekből lehet keresztnevet választani, legfeljebb kettő, a gyermek nemének megfelelő nevet.
A Nyelvtudományi Intézet honlapján megtekintheted a legfrissebb listát a bejegyezni engedélyezett nevekről: [link] , valamint az Intézetnek az új nevek bejegyzésére vonatkozó alapelveit: [link] .
Magától értetődő, hogy nem engednek olyan nevet bejegyeztetni, amely kétértelmű jelentést hordoz, vagy amely miatt annak viselőjét később megvetés, megszégyenítés, kicsúfolás tárgyává tennék. A Júdást pl. szerintem magyarázni sem kell, hiszen a köznyelvben használják is ezt a nevet a megvetés kifejezésére (pl. "árulkodó Júdás vagy" stb.).
A Jézus ugyan szép név, a jelentése is pozitív, de a mi kultúrkörünkben nagyon is félő, hogy gúny és megszégyenítés érne egy olyan gyereket, akit így hívnak. Ez szintén magyarázható pl. köznyelvi okokkal: számtalanszor hallani ilyen kifejezéseket, mint "Jézusom!", "Jézus, Mária!" stb.
Dél-Amerika nyilvánvalóan teljesen más, ott ennek hagyománya is van, ráadásul az emberek nagy része a mai napig elég mélyen katolikus vallású ahhoz, hogy ne csináljon abból ügyet, ha valakit Jesúsnak hívnak. S ráadásul a névadási szabályok is mások, az embereknek lehet jóval több neve is és sokszor azok közül egy a Jesús.

válasza:Mert csak neki adatott az a név amiben élet, gyógyulás van!
Amúgy elég szomorú, hogy gyakran használják azt a kifejezést, hogy "Jézusom meg Jézus Mária"!
Az utóbbi a leggázabb! Ki az a Jézus Mária?
Az Írás azt mondja:"És hiába a nevemet a szádra ne vedd!

válasza:

válasza:Jézust hívhatja segítségül, mert ő él, de Mária nem tud semmiben segíteni, hisz ő is csak ember volt, mint mi!
Jézus pedig Isten fia! Aki meghalt a mi bűneinkért, de harmadnap feltámadt, legyőzte a halált!

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Annyi olyan problémát látok a világban, az emberi kapcsolatokban, amikre már nem látok más megoldást. Pedig alapvetően nagyon pozitív személyiség vagyok. Miért van ez? Mit csináljak? Nem mondom, hogy jól érzem magam benne. Olyan mintha feladnék minden törekvést. Belefásultam volna az életbe?
Nem akarom ezt a nevet adni,mert számomra Jézus isten fia. De külföldön már halottam,és érdekel.
Lesz olyan ember, aki azt mondja, hogy: én soha nem vétkeztem, mindig a helyes úton jártam, nem ártottam soha senkinek. - És akkor megáll hitben Jézus Urunk előtt. Lesz ilyen? Vagy mindenki térdet hajt kivétel nélkül?
Én például egyet sem ismerek.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!