Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miben ütközik a mormonok...

Miben ütközik a mormonok hitvallása a hagyományos keresztény egyházakkal (katolikus, református, evangélikus) szemben?

Figyelt kérdés
Mi az amiért, nem fogadják el a mormonokat? Megtalálható-e ez a Mormon könyvében?
2011. okt. 4. 17:36
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
83%

Azt tudom, hogy az elején, mikor megalakult az "egyház", engedélyezték a többnejűséget, erre eléggé ferde szemmel néztek, meg hát Smith látomásait sem fogadták el.

Plusz Istenről is furcsa képük volt, olyasmi, hogy maga Isten is ember volt egyszer (és ezalatt nem Jézusra gondoltak), de mivel ezt is túl sokáig kritizálták, meg lett változtatva.

A másik, a rasszizmus, mely szerint Isten azokat "jelölte meg" sötét bőrrel (és itt főleg az őslakos indiánokra gondoltak), akik Laman és Lemuel leszármazottjai, ők egy izraeli testvérpár voltak a Mormon könyvében, akik fellázadtak Isten ellen/nem voltak elég jó hívők.

Mindenesetre elég különcek, arról nem is beszélve hogy ők sem fogadják el a többi keresztény egyházat, szerintük az övék az, ami valóban visszatért a kora keresztényi gyökerekhez.


(Manapság azért is kritizálják sokan, mert a nőknek túlontúl is hagyományos szerep van szánva, nem ritka, hogy 17-18 évesen már a lányzó feleség és gyermeket vár. A házasság tulképp a mennybejutás kulcsa, mert úgy vélik, a mennyben majd az egész família együtt lesz, velük fognak ott élni rendes családi életet /olvastam olyan mormon házaspárról is akik azért nem válnak el, mert akkor oda a Paradicsom../, ezért is nagyon hatásos pl a mormon családfakutatás, sokat foglalkoznak ezzel. Ugye a standard keresztény túlvilág-kép azért más, Jézus is azt mondta, hogy ott nem lesz ilyen, hogy férj meg feleség... Szóval fura.)


De ezeket én is csak úgy olvastam még anno, azért remélem segített picit.

2011. okt. 4. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 anonim ***** válasza:
95%

Azon kívül, hogy a mormonizmus nevű vallás nem tekinthető kereszténynek? :)


Itt elolvashatod a lényeget:

[link]


Tudják amúgy ők is, hogy nem keresztények, mégis ezt hirdetik, mert így az emberek sokkal könnyebben leállnak velük beszélgetni, így több embert tudnak "megtéríteni".


(Tp.)

2011. okt. 4. 23:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/19 anonim ***** válasza:
41%

A mormonoknak az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházára gondolsz?

Ha igen, abban, hogy a Biblián kívül hisznek A Mormon könyvének tanításaiban is. Amúgy mellétenném, hogy a könyvben, minden oldal alján megtalálható egy-két bibliai szakasz, ami alátámasztja, hogy igazak könyvben leírtakat.


Azért nem fogadja el a mormon vallást a többi egyház, mert nem NEM AZ Ő EGYHÁZUK VALLÁSA. Erre nincs jobb válasz.


Az emberek többsége meg azért nem fogadja el az én véleményem szerint , mert furcsa nekik, hogy ebben az egyházban FIATALOK MENNEK MISSZIÓBA, ÉS "TISZTA" ÉLETET ÉLNEK ( NEM ISZNAK ALKOHOLT, NEM LÉTESÍTENEK SZEXUÁLIS KAPCSOLATOT HÁZASSÁG ELŐTT) UGYANIS EZ MA MÁR NEM NORMÁLIS.


Én ebbe az egyházba tartozom, és el kell mondanom a LEGJOBB EGYHÁZ amibe valaha is tartoztam! Nagyon családias a légkör, szerveznek összejöveteleket, bulikat és áhh egyszerűen azóta TELJES az életem mióta hozzájuk tartozom. (voltam már Katolikus is, Jehova tanú is, Hit Gyülekezetéhez is tartoztam már ... de egyik sem volt ilyen jó MINT A MORMON VALLÁS.

2011. nov. 22. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 anonim válasza:
40%

A második válaszolónak abban nincs igaza, hogy a mormonok nem keresztények.Igenis azok!!!Azokat hívjuk keresztényeknek akik hisznek Jézus Krisztusban.Az egyház teljes neve pedig : Az Utolsó Napok Jézus Krisztus Egyháza


És valóban sokan azért utasítják el az egyházat, mert hisznek a Mormon Könyvébe, ami egy igazán csodálatos könyv.És a Bibliában van utalás a könyv létezésére.Meg persze azért is mert nem hiszik hogy Jézus megjelent a feltámadása után az amcsi földön.És azért is mert a mai napokban is elismernek egy prófétát, mint látnokot és kinyilatkoztatót.Sok többi egyház szerint ezek a dolgok már lényegtelenek.És a keresztelés is más itt mint máshol.


Én is ebbe a vallásba tartozom és most készülök a misszióm teljesítésére.Tudom hogy életem legnagyszerűbb másfél éve lesz :)

2012. febr. 25. 20:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 anonim ***** válasza:
54%

dehogynem keresztények. az meg, hogy szerintük az ő vallásuk az igazi: miért, melyik vallás nem hiszi ugyanezt a sajátjáról?

amúgy, nagyon hasonlít a katolikusra, egy csomó dolog ugyanaz benne. jó, mások a szokásaik, de sok mindenben hasonlít.

2012. ápr. 7. 23:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 anonim ***** válasza:
87%

Szerintük Isten valamikor ember volt,és minden ember valamikor Isten lesz ha felfejlődik odáig

Régen poligámiában éltek

És szerintük a zsidók Kr.e.700ban átmentek Amerikába,ott hadakoztak az indiánokkal,aztán Mormon írt egy könyvet amit elásott,és amit Joseph Smith talált meg az 1800as években,ő alapította a vallást

A könyvek reformegyiptomiul íródtak(mint később kiderült ilyen nyelv nem létezett soha),és Smith egy kalapból olvasta fel őket,és rajta kívül soha senki nem látta ezt a Mormon könyvét

Amúgy a nőket kicsit alsóbbrandűnek tekintik,a férfiak azért veszik el őket,hogy a mennybe juttathassák őket,mert maguktól a nők nem képesek a mennybe jutni

Ezért volt régen poligámia náluk

És halottakkal is házasodhatnak,úgy hiszik ezzel őket is a paradicsomba juttatják

Nagyvonalakban ennyi

Aki kicsit is ismeri a keresztény vallásokat,az tudja,hogy nagyon nagyon távol állnak egymástól


Amúgy szerintem kedves,szorgos,segítőkész emberek,és nagyon családiasak a közösségeik,semmi bajom nincs velük

2012. ápr. 19. 20:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:
13%
Egy keresztény irányzat, a legtöbben azért nem szívlelik őket, mert náluk elfogadott a többnejűség.
2012. jún. 7. 03:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
a francokat fogadott el. igen, eredetileg az volt, de már nem. csakhogy, eredetileg egész csomó másik vallásban is elfogadott volt, pl. az Ószövetségben hány felesége van Dávidnak, Salamonnak?
2012. jún. 7. 19:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 anonim ***** válasza:
87%

A mormonok a "leghagyományosabb" keresztények, mert Jézus-t tekintik a Krisztusnak, az emberiség megváltójának és történetük Jézus Krisztus eredeti evangéliumának visszaállításával vette kezdetét.

A római katolicizmus és az abból kinőtt un. történelmi keresztény egyházak a Római Birodalom államvallásává tett, és eredeti Krisztusi tartalmából kiforgatott kereszténynek mondott (de a kereszténység elveivel összeegyeztethetetlen vallásgyakorlatot folytató) nicea-konstantinápolyi irányzatához tartoznak, amelyet egy nemkeresztény és nem is zsidó (talán nem is igazán istenhívő) politikus: Nagy Constantin császár hívott életre tisztán politikai célokból, hatalmának megerősítése érdekében.

Ezen keresztény irányzatoknak az a legfőbb baja a mormonizmussal, hogy az visszanyúlik az eredeti forráshoz, az istenségtől jövő folyamatos közvetlen kinyilatkoztatáshoz és nem ismeri el a bibliai kánonnak a Római Birodalom hivatalnokai által kikényszerített lezárását.

A Biblia maga, ó- és újszövetségi könyveivel bizonyítottan sok ezer éven keresztül sorról sorra nyilatkoztattatott ki. Az Istenség mindig fontosnak tartotta, hogy beszéljen hozzánk, kommunikáljon velünk, prófétákat és apostolokat küldjön közénk. Nem ésszerű azt feltételezni, hogy az Örökkévaló Isten ezen megfigyelt természete Krisztus után körülbelül 100-ban váratlanul megváltozott és már nem kíván hozzánk szólni, mert már mindent elmondott.

Ha például Pál apostol köztünk lenne sok mindent taníthatna, sok hibánkra felhívhatná a figyelmet, sok veszélytől óvhatna, sok bölcsességet mondhatna, de egyet biztosan nem csinálna, nem idézgetné folyton saját kétezer évvel ezelőtti leveleit.

Ez a gondolat nagyon nem tetszik a történelmi keresztény teológusoknak, mert teológiai légváraik egyetlen új kinyilatkoztatástól összeomlanának és értelmetlen emberi spekulációvá válnának.

A mormonok hisznek a folyamatos kinyilatkoztatásban és abban,hogy a szentírások kánonja sohasem zárul le. Ez a baj velük.

2012. okt. 17. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/19 anonim ***** válasza:
86%

Először is a mormon az szekta, aztán az emberek között nincs egyenlőség. A nő alsóbbrendűnek számít a férfinél ami megengedhetetlen.


A férfi tagjai már magukat képzelik szinte istennek, holott csak egy beképzelt, szemellenzős durungok!


Ennél a marhaságnál még a hinduizmus is elfogadhatóbb, mert legalább tudjuk, hogy szép mese.


az pedig a legnagyobb hazugságuk, természetesen saját nőtagjaikat megetetve, hogy csak a férfiak révén válhatnak halhatatlanná. Ez egy eszemet hülyeség! Először is Isten ha nemek szerint nézzük, inkább a nőihez áll közelebb. A férfi ember viszont a Fekete teremtő erőhöz áll közelebb, ha a teremtés módját nézzük.


De Isten se nem nő, se nem férfi, csak egy fantasztikus földi E4nergia. Mint ahogy a Fekete Teremtő erő szintén földi energia de a halál megsemmisítő ereje is.


Minden ember saját életével önmaga, előre meghatározza lelkének sorsát vagy pusztulásra ítéli vagy halhatatlanságra!


Ehhez semmi köze az emberi faj egyik nemének se, de még az Úristennek se, csak is magának az Énnek, az embernek aki élt és meghalt!


[link]

Íme egy mai gondolkodással mai tudással és az elmúlt századba-ni" megtapasztalások alapján íródott.


Tessék saját lábatokra állni, saját gondolatotokba tudásotokba bízni és természetesen önmagatokba! Felesleges újabb, meg újabb kapaszkodókat keresgélni, mert az igazságnak ezernyi az arca, de abból csak EGYETLEN ha, igaz létezik!


Aki szektákhoz közeli hiteket választja, ahol leszűkítik még több szabállyal a szabad akaratot, az sajnos labilis, önmagában se bízó személyiség, mert nem képes megállni a saját lábán és ez nagyon szomorú a XXI szban.

2013. márc. 1. 00:20
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!