Előfordult már olyan, hogy Biblia tanulmányozása során egy részletet máshogyan értelmeztél volna, de végül elfogadtad az egyházad (vagy bármi hasonló) által előírt értelmezést, a saját véleményed mellőzése által?
Nagy gond manapság ,hogy az értelmezést öszetévesztik a gyakorlati alkalmazással.Minden bibliai résznek egy eredeti értelme van,de lehet több féle alkalmazása is .
Meg kell vizsgálni hogyan értették a halgatók ,akiknek íródott,hogyan értelmezi a gyülekezet,és én hogyan értelmezem az adott bibliai részt,ha nincsen sok eltérés nagy baj nem lehet.DE!!! Az alapvető bibliai tanításokkal mindíg egyetkell érteni:
megváltás
megigazulás
Jézus személye
Szent Szellem személye
a Biblia igazságtartalma
örök élet
örök halál
stb
stb.
és még sok mindenben nem lehet saját véleményed ,csak a Biblia véleményét képviselheted,és persze az egyházad is vagy a gyülekezeted is ,mert ha más véleményen vagytok alapvető dolgokban ott meg kell vizsgálni a hit alapjait.
Igen.
Jezus sok dolgot mondott szemleltetesekben,hasonlatokban,peldazatokban.
Ha valaki elsore elolvassa a Bibliaban,nem biztos,hogy elsore helyesen erti meg.
Oszhangban kell lennie a Biblia tobbi,reszleteivel,es tanitaaval.
Ez pedig csak egy fele keppen lehetseges.
Ahogy masok,mashogy ertelmezik,ugy alakulnak ki a vallasok es egyeb egyhazak.
Ebbol adodik,hogy nem lehet mind igaz,csak egy.
Sandor76, nem teljesen értetted meg a kérdést.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy veled, személyesen történt-e olyan, hogy például, mielőtt beléptél a Jehova Tanúi közé, volt e olyan értelmezés melyet már korábban úgy értettél a Bibliából, de még is beléptél, ráhagyva a dolgot, hogy még is nekik van igazuk, de mélyen úgy gondoltad, még sem. Vagy a belépésed után, egyik tanulmányozás során megjegyezted-e magadban, hogy ezt én máshogyan értelmeztem volna, de jólvan.
Igen előfordult. Ha beül valaki egy gyülekezetbe minden héten hallgatni a tanítókat, mást se fog csinálni. Bár olyan mértékű agymosás folyik, hogy az ember nagyon hamar félreteszi a saját értelmezését és véleményét, és ezt észre sem veszi. Egy idő után annak az egyháznak a tanításaiban és Biblia-értelmezésében fog hinni. Kritikus gondolkozása pedig csak kifelé fog irányulni, az övével ellentétes tanok felé.
Itt egy rövid írás erről:
üdv.
Érdekes cikk!
Hamis Krisztusok ,hamis próféták,sokasága van napjainkban.
Ha valaki megnézi azt a bemásolt oldalt,nem kell sokáig olvasnia ,hogy rájöjjön menyire megtévesztő írásokkal van tele.Pontosan ez a Sátán taktikája,sok,sok igazság mellé,becsempészi a hazugságot,hogy megtévessze ,ha lehet ,még a választottakat is.
A kérdésre válaszolva ,sok témában másképpen láttam mint a gyülekezetben az emberek,a Biblia tanulmányozása során,volt amiben egyet értettünk,de volt amiben úgymond nem engedtem ,mert meggyőzött Isten Szelleme.
De anyira nem harcolok a saját véleményem mellet.
Majd ha Krisztus előtt meg kell állni,úgy is kiderül ,mit hittünk jól és mit csináltunk rosszul.
Nem, mert van egy "alap szemlélet", amibe belenőttem és eszerint értelmezem eleve.
Ettől függetlenül, mivel emberek vagyunk, ezért lehetséges, hogy egyes részek mást mondanak a különböző embereknek. Tehát létezik szubjektív értelmezés, de a központi tanítás azért szükséges, mert az egészében látja és ha attól eltér valaki, akkor igazából ellentmond a Szentírásnak.
"Ha valaki megnézi azt a bemásolt oldalt,nem kell sokáig olvasnia ,hogy rájöjjön menyire megtévesztő írásokkal van tele"
Mondanál példát?
"Tehát létezik szubjektív értelmezés, de a központi tanítás azért szükséges, mert az egészében látja és ha attól eltér valaki, akkor igazából ellentmond a Szentírásnak."
A központi tanítás létrejötte miben különbözik a szubjektív értelmezéstől?
Másképpen fogalmazva, a központi tanítást, tehát a központi értelmezést kik(mik) értelmezték?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!