Ha átvágod a klérus bácsit.
Üdv!
Ki az a "klérus bácsi"?
Üdv
Az "eretnek" a görög "hairetikosz" magyarosodott alakja. Szó szerinti jelentése "magának választott" azaz aki magának választott egy elméletet, teológiát. Vagyis nem az egyház hivatalos tanítását vallja, hanem egy másik tanítást választott magának.
Történettudományi és egyháztörténeti szóhasználatban "eretnek" az, aki nem fogadja el (vagy nem teljes mértékben fogadja el) a nagy skizma előtti hét egyetemes zsinat tanítását.
Hasonló jelentéssel bír a "heterodox" szó is, szó szerint "máshitű", "másképp hívő", ez az "orthodox" azaz "igazhitű" ellenpárjaként használatos fogalom.
1199, Ince, III., pápa állítása: eretnek, aki lefordítja és megvitatja a Bibliát
1199
III. Ince pápa eretneknek bélyegzi azokat, akik veszik a bátorságot, hogy lefordítsák és megvitassák a Bibliát. Akik szembeszegülnek a rendeletével, azokat gyakran megkínozzák és megölik
Milyen érdekes, akkor mindenki eretnek aki a bibliáról beszélget, hju, megyünk a pokolba. :)
1559
IV. Pál pápa megtiltja, hogy bárkinek a beszélt nyelvek valamelyikén legyen Bibliája. Az ilyen bibliafordításokat elkobozzák és tűzre vetik, és velük együtt sokszor a tulajdonosaikat is elégetik
i. sz. 636 körül
Sevillai Izidor azt állítja, hogy a héber, a görög és a latin szent nyelvek, és csak ezek méltók a Szent Bibliához
1079
VII. Gergely pápa megtagadja Vratiszláv kérését, hogy szláv nyelven tarthassák az istentiszteleteket, mert szerinte a Bibliát nem szabad hozzáférhetővé tenni „félművelt emberek” számára
Vagy is mindenki eretnek, aki a hatalomra jutott egyház által hozott tilalmakat megszegi.
Ellenben Jézus ezt tanította:
(Máté 28:19) 19 Menjetek hát, és tegyetek tanítvánnyá minden nemzetből való embereket. . .
Minden embernek Jézus tanítványává kellene válnia, akár művelt akár nem.
Az eretnek szót is az egyház találta ki, mikor hatalomra jutott, hogy terrorban tartsák az embereket,
Pedig Jézus azt mondta, hogy a keresztényeket bántani üldözni fogják, és nem gazdaggá elismertté válnak
Egy regényben volt egy találós kérdés:
Dicső ősök utódaként kezdtem -
Mégis ellenségként szálltam a sírba,
Akartam szólni, mi meg van írva,
Ittam a tejből - de megmérgeztem.
Ki vagyok?
Azért idéztem, mert jól leírja az eretnekség esszenciáját.
gondolkodni
ez már eretnekség hisz nem azt szajkózod amit a szádba adnak hanem eltérő véleményed van ami istentelen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!