Ki áldozhat a misén?
Úgy tudom nem áldozhat, aki elvált és új párja van. Aki élettársi kapcsolatban él és ergo házasságon kívül szexel. Akinek nem volt templomi esküvője. Sőt, a szenvedélybetegek sem.
Sok katolikus oldalon viszont nem találok ilyen kitételeket. Hogy van akkor???
Mert én sohasem megyek ki áldozni a misén, de általában én vagyok kb az egyetlen, aki nem megy ki. (Gondolom minden öreg bűntelen, csak én vagyok ilyen bűnös, hogy az élettársam nem a férjem...)
Akinek nincs bűne. Tehát gyónt és utána nem maradt a bűn állapotában.
Ne foglalkozz az emberek hagyományaival.
Vannak persze általános szabályok, nagyjából amiket felsoroltál, de azért ezeket akkor sem lehet mechanikusan kezelni, mindig az adott konkrét esetet kell megvizsgálni. (A szenvedélybetegség például tipikusan esetfüggő.)
Az idős nénikék pedig valószínűleg már rég nem szexelnek a párjukkal, és valószínűleg házasok/özvegyek. Abban a generációban ez még természetes volt, hogy akik egymást szeretik, azok össze is házasodnak.
Csak a kilencvenes évek második felétől kezdett az divatba jönni, hogy "nem kell az a papír". De hát nem is mondta soha senki, hogy a házasság a papírról szól.
:) :) :)
@ Lucifer-666
"Ne foglalkozz az emberek hagyományaival."
A szentségek nem emberi hagyományok, hanem az isteni kinyilatkoztatás részei.
"Gondolom minden öreg bűntelen, csak én vagyok ilyen bűnös,"
- ez a cinikus, ítélkező mondatod pl kizár az áldozásból. Magad lelkét vizsgáld, ne a másokét, és aszerint dönts, mit tehetsz. Pl. meggyónhatod, hogy másokat kukkolsz, áldoz-e,és nem lelki önvizsgálattal foglalkozol a mise első felében. A bűnök nem merülnek ki a házasság meglétével, vagy nem meglétével, sőt az lehet, hogy nem is bűn. Bűn (lehet) mindaz, amit szeretettelenül teszünk.
egy Fodor Ákos haiku
AXIÓMA
A szeretésen
kívül minden emberi
tett: romépítés.
5ös:
Igen, vártam, hogy valaki ezt írja, én is így gondolom, hogy bűnös gondolataim vannak :)
Lk 18,10-14
Két ember méne fel a templomba imádkozni; az egyik farizeus, és a másik vámszedő.
A farizeus megállván, ily módon imádkozék magában: Isten! hálákat adok néked, hogy nem vagyok olyan, mint egyéb emberek, ragadozók, hamisak, paráznák,
vagy mint ím e vámszedő is.
Bőjtölök kétszer egy héten; dézsmát adok mindenből, amit szerzek.
A vámszedő pedig távol állván, még szemeit sem akarja vala az égre emelni, hanem veri vala mellét, mondván: Isten, légy irgalmas nékem bűnösnek!
Mondom néktek, ez megigazulva méne alá az ő házához, inkább hogynem amaz: mert valaki felmagasztalja magát, megaláztatik; és aki megalázza magát, felmagasztaltatik.
Szerintem ne törődj azzal, hogy más megy-e áldozni. Sajnos sokan mechanikusan mennek, és igazából nem biztos, hogy fel vannak készülve, csak "ez a szokás".
Az mehet áldozni, aki teljes közösségben van az egyházzal, tehát nincs súlyos bűne, amit még nem gyónt volna meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!