A reformátusoknál mi ez a nagy nacionalizmus? Miért van kint a magyar zászló és miért énekelnek himnuszt?
Én katolikusnak vagyok keresztelve, nem vagyok vallásos de sokszor voltam már katolikus templomban ünnepek alatt stb. Sosem volt szó Magyarországról vagy a politikáról, nem volt Himnusz, zászló, maximum az ókori Egyiptomról, Izraelről, Szomáliáról, Rómáról és hasonló országokról volt szó, tehát a katolikus mise mindig is olyasmi hatást keltett bennem, mintha kicsit visszamentem volna az ókorba, ahol nem számítanak a mai világ országai, az éppen aktuális politika, mert a hit ezek felett áll.
Nemrég voltam református istentiszteleten egy ismerősünk gyerekének keresztelőjén és azt vettem észre, hogy ott kint van a magyar zászló, himnusz éneklés is volt és politizálás is.
A katolikusokat általában bálványimádással vádolják a szentképek és Mária tisztelete miatt, de ilyen alapon a reformátusok akkor meg Magyarországot imádják!
10.: " PÁL II. LEVELE A KORINTHUSBELIEKHEZ / 6. fejezet / 14. vers
Ne legyetek hitetlenekkel * felemás igában; mert mi szövetsége † van igazságnak és hamisságnak? vagy mi közössége a világosságnak a sötétséggel?"
Ez ma annyit tesz, hogy ne a bevándorlókkal együtt képzeljétek el nemzetgazdaságotok építését!
(megj.: Aki emberek közé akar "lövetni", az nem hívő, remélem, ezt a Jobbikosok is értik (akik zömében ateisták, vagy természeti hitben élnek és nem értik, hogy Magyarországon a kereszténység országmegtartó szereppel bír)!
Egyébként számomra a Jobbikban ez az ateizmus a legfájóbb pont és a leg érthetetlenebb is - megjegyzés vége.)
"MÁRK EVANGYÉLIOMA / 12. fejezet / 30. vers
Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, és teljes elmédből és teljes erődből. Ez az első parancsolat.
MÁRK EVANGYÉLIOMA / 12. fejezet / 31. vers
A második pedig hasonlatos ehhez: * Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincs más ezeknél nagyobb parancsolat."
Ezt a bevándorlásra lehet úgy érteni most, hogy akinek tudunk, segítünk (vannak, voltak táborok és akinek lehetséges adunk menekült státuszt is), de felemás igában nem akarunk élni a nem zsidó - keresztény kultúrkörből érkezőkkel.
A németek pl. haszonszerzés céljából szándékoznak "felemás igában" élni a mohamedán bevándorlók tömegeivel.
A Biblia, nyilván nem véletlenül, ettől óva int minden keresztényt, keresztyént!
Valójában mire vagy kíváncsi kérdező? Mert kommentjeid kissé zavarosak.
Van olyan, hogy hagyomány. Hogy miként alakul ki, ahhoz sok mindent kell tanulmányozni.
A vallások szétválásának is komoly okai vannak, ezeket régi történelmi eseményekben kell keresni. A vallások nem utálják egymást, csak egyes - többnyire buta - gyakorlói. A másságot utálják benne, amit ők nem értenek meg.
A református vallás sokfelé elterjedt, de különösen Kelet Magyarországon és Erdélyben. Utóbbiban Trianon után ez lett jószerével az egyetlen összetartó erő, és ezt az egyház ott fel is vállalta tudatosan. A zászló és himnusz egyfajta valahová tartozás jelképe, ez később önállósulhat, eredeti jelentése elhomályosulhat, ha már kevéssé fontos. De a hagyomány marad. A katolikus vallásban ennek kisebb volt a jelentősége, ezért nem terjedt annyira.
Olyan pedig nincs, hogy egy szokás valamilyen közösségben mindenütt megvan, másutt meg sehol. Ez függ emberi kapcsolatoktól, érzelmektől helyi körülményektől is.
Olvasd el a jelenések konyvet, pl jel 21:24
Az idők végén is lesznek nemzetek, akik leborulnak majd az Úr előtt.
Ezért ma is kell legyenek.
A hazaszeretet nem azonos nacionalizmussal. A hazaszeretet annak a földdarabnak a szeretete, ahonnan szármázunk, beleértve az ottlakókat, a nyelvet, emlékeket, amelyek a hazához kötnek. A hazaszeretet a szülőkhöz, és a felmenőkhöz érzet szeretettel rokon, amely révén az ember a vérségi köteléken túl fogalmaz meg és érez kötődést mások, illetve a másokkal közös értékek iránt. A hazaszeretet független a nemzetiségtől és felekezettől. Bármely magyarországi nemzetiség és felekezet érezhet hazaszeretet a hazánk iránt. A hazaszeretet alapvetően segít azonosítani és tisztelni a közös értékeinket, ennek révén az egyik legfontosabb kapocs, ami hozzásegít a felebaráti szeretet gyakorlásához, ami az egyébiránt az egyik legnehezebb keresztényi parancsolat.
Az ember alapvetően inkább hajlik arra, hogy haragosa és lenézője legyen a többi embernek, bárkinek, aki nem rokona, barátja. A patriotizmus és a hazaszeretet olyan közös értékeket teremt, amelyek segítenek az egy földrajzi helyen élő emberek közötti kapcsolatteremtésben, és annak ápolásában.
EGY NAGYON SZÉP PÉLDÁJA AZ, AHOGY MOST A FUTBALL EB ÖSSZEKOVÁCSOLTA EZT AZ ORSZÁGOT, NEMRE, FELEKEZETRE, NEMZETISÉGRE VALÓ TEKINTET NÉLKÜL.
"Nem érzitek úgy, hogy a hazaszeretet és a kereszténység egymással ellentétes eszmék, mivel Jézus az egész emberiségért halt meg?"
Jézus is megsiratta Jeruzsálemet, mikor látta előre a pusztulását.
Jézus minden emberért meghalt. Különbségtétel nélkül. Viszont a hazaszeretet nem is azt jelenti, hogy mi fölöttünk állunk más népeknek. Az a sovinizmus. Csak ma összemossák a fogalmakat, és ha már azt mondod, hogy szereted a hazádat, akkor már mindenki egyből arra gondol, hogy biztos román csecsemőket vacsorázol minden este...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!