Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mi a véleményetek a "söröshord...

Mi a véleményetek a "söröshordó+kukta"-ból készült pálinkafőzőről?

Figyelt kérdés

Józan paraszti ésszel végiggondolva...:

-egyszerűbb megcsinálni

-olcsóbb

-főzéskor nincs "rézeleje"(feltételezve,hogy a csőkígyó is saválló).



Van amire nem gondoltam?


2014. jan. 26. 21:07
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Esetleg arra, hogy a rezet nem hagyhatod ki a készülékből, márha iható pálinkát akarsz főzni.:(

Olvass utána, a rézelejét nem azért dobod ki, mert pl kimarta a rezet, hanem mert a metil-alkohol tartalmánál fogva mérgező!!!

2014. jan. 26. 22:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
Ha jó pálinka csordogál belőle, akkor teljesen rendben van.
2014. jan. 27. 02:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:

[link]


[link]


Valami ilyesmit akarok összehozni...

2014. jan. 27. 07:17
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Az elsőnek igaza van. Csak a parasztnyelvben nevezik rézelejének oly átdeformálódott következtetéssel mint a Vénusz bolygóra azt mondják, hogy Esthajnalcsillag. A metil hamarabb kezd el forrni (67 fokon), így értelemszerűen előbb indul meg a lecsapódása mint a 78 fokon forrásnak induló etilnek. Minden 100 liternyi cefrében van 2-3 deci metilalkohol, amit biztonsággal csak az elején alacsony tűzön melegített kuktából lehet szétválasztani, de így is 2-3x többet érdemes "kiönteni" legalább a második tisztázó főzésnél. Az alszesznél még nem szükséges.

Azonban a réznek vannak egyéb jótékony kémiai szűrő hatásai is, azaz legalább a csőkígyó legyen rézből, különben mint főzőrész szerintem rendben van így, talán még agyon is van komplikálva. Inkább ennyi ráfordítással a keverést is meg kéne oldani, hogy egyenletesen melegedjen a cucc.

2014. jan. 27. 12:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:

Hy!

Elvben nem rossz ötlet,de van benne egykét bibi :)

Nos a rezet nem hiába használjuk!

Nézzük mi köze is van a réznek a főzésnél:Fertőtlenít a mérgektől,pl a cianid tartalmat is csökkented ezáltal.A rezet ízfokozó hatása miatt is használják,tehát ha nem rész a csöved akkor vodkát főzöl ki :)És a réz még valamiért jobb:Hővezető képessége,nos egy savállót nehezebben fog átmelegyíteni így sokkal több energia kell a főzéshez.

Ha saválló csövet használnál:akkor az előpárlatot ugyanúgy el kell venni mert abban van a méreg,mármint 80 fok fölött párolog az alkohol,a mérgek meg 80fokig kiválnak.Ami a kuktát illeti:Alumíniumot felejtsd el,nem egészséges!

Nos:A lényeg:Rézcsövet akár hidegen is letudsz hajtani egy cső köré úgy hogy kitömöd homokkal jól és lezárod mindkét végét mondjuk szigetelő szalaggal.ami a kötéseket illeti,nem nagy ördöngösség forrasztani vagy akár hegeszteni is.

Ezt az oldalt nagyon ajánlom!!!

[link]

Jó pálinkázást!

2014. jan. 27. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

A páracső,és a hűtő biztosan rézből lesz,hiszen azt nem csinálok...kölcsönkérek.De ha a későbbiekben lesz rá pénz,sokkal egyszerűbb a dolgom,mert itt eleve tekercsben árulják(kb.40~50 cm-s átmérőjűben)...<Sin-Us 1997 Kft, Szeged>

A kukta nem alu,hanem saválló lesz.

Ismerem azt az oldalt is,ha van időm,rengeteget(de még nem eleget) olvasok a témában.

Azért a nagy felbuzdulás,mert évek óta-bár eddig is nyűgös volt-rokontól kértem a főzőt,most kicsit több cefrém lett,és "megjegyzés" volt(jogosan),hogy hetekig nálam volt...valamint kicsi is volt az a 30 literes készülék.

2014. jan. 28. 08:39
 7/10 anonim ***** válasza:
Szerintem ha van évi 1-2 mázsa cefréd, akkor már akár egy ilyen középkategóriás cuccra is befektethetsz. A rézcsövet én 2-3 évente cserélem, mert egy idő után menthetetlenül elacetátosodik a belseje ("szép" türkiz színű lesz a szesz).
2014. jan. 28. 11:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

Én 20 literessel főzök :) Nos néha az is elég ha jól el van osztva a cefre :)

Basszus jó sok cefréd lehet ha 30 lityis nem elég :) Úhh mennyi idő azt lefőzni...

Én magamnak számolgattam,szilvánál magoztam,kezeltem stb 2 xer főztem,nos amennyi időt belefecceltem meg vettem gázt is ,úgy nem éri megcsinálni a páleszt mert sok helyen 2-3 ezerért már jónak tűnő pálinkát árulnak,Én ezt ennyiért nem adnám el mert sok meló is van benne,na meg finom is.Előbb osztottam el a haveroknak,rokonoknak :)

2014. jan. 28. 22:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:

Nem sok(3-3fa)kell,hogy bőven meglegyen egy 110 l-s hordó körte+ alma. Ez,ha sűrű,még főzéskor hígítani szoktam.

Nekem nem az a mindenhol kapható öntvény égőfejem van...az nagyon sokat "eszik". Egy nagykonyhai égőfej van megcsinálva.

Konkrétan mértem,novemberben,mikor a törkölyt főztem,a főzés+a tisztázás 2,3kg gázt "vitt el". A "kölcsön30~35 l-s főzővel.ez 900 ft.-ra jön ki.

Errefelé amúgy 950~1050 ft. között főzik hivatalosan literjét.

2014. jan. 29. 08:48
 10/10 anonim ***** válasza:

A szilva, barack magozása valóban elvesz jó pár órát mázsánként, de pl. a törköly meg a szőlő egyáltalán nem macerás és az is elég finom, főleg a sima szőlő. Úgy számoltam, hogy 15 liternyi cefrénként kb 2 liternyi 50 fokos páleszt lehet átlagban lefőzni. Az olyanokhoz mint alma, körte, törköly némi cukrot is ajánlatos tenni, különben egy mázsából alig lesz 7-8 liter végeredmény - igaz ennek a pálesznek a jó részét nem is élvezeti cikként hasznosítjuk, hanem aromásításra, befőzésre stb.

Vagyis a 17 literes nagy kuktán 2x lefőzve (a második főzés 2-3 alszesz összevont lefőzése valójában) kb 4 órai villany pöfög el a 2kW-os rezsóval, vagyis 4x2x60 Ft =480 Ft a villany, ez 2 liter letisztázásáig bőven elegendő. Ergo 250 Ft körül van a felhasznált energia 1 liter pálinkánál (és némi mosogatóvíz). A túl pici (8L) kukta macerás, több idő, a nagy meg esetleg felesleges ha kevés a cefre. Ha cukor is van benne és az ember 1000Ft/h munkadíjjal számolja magát, akkor bizony benne van egy liter 2-3 ezerbe ahogy fentebb írták.

2014. jan. 29. 14:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!