Érdemes vennem körfűrészt?
Bútor asztaloskodás a célom. Otthoni szinten (magamnak, barátoknak, ismerősöknek), nem ipari szinten.
Tehát végülis pontosság a lényeg. És ahogy elnézem a vágómélységük 5,5-6 cm. Annál vastagabb fát meg szerintem nem fogok vágni.
Nem azért kérdem, mert nincs rá pénz, de úgyis kell vennem felsőmarót és talán gyalut is hornyoláshoz.
Tehát van mire költenem :)
ne hülyéskedjünk bútorlap és asztalos korfűrész nem barátok.
ha bútorlappal akarunk dolgozni akkor lapszabász körfűrész kell,asztalos korfűrész csak tömörfához való.
én nem vennék ilyen új kis bizb asz gépet,inkább nézz valami komoly régi használt ipari gépet masszív öntött vas szerkezetet,azzal lehet rendesen dolgozni.
dirtboy, miről beszélsz? :-) Ha bútorlappal dolgozom, felengedem az elővágó- egységet, ha tömörfával, akkor nincs rá szükség. Amúgy meg, akinek nem nagy ipari, hanem kis asztali gépe van, az úgy is levágatja magának lapszabászaton az anyagot, és csak az összeállítást fogja otthon végezni.
A második résszel viszont egyet tudok érteni, mert egy öntvényvázas ipari masina valóban fényévekkel többet ér, mint akármelyik kis asztali, hátránya csupán annyi, hogy ahhoz már nem árt egy nagyobb helyiség, és géptől függően három fázisra is szükség lehet. Kérdező viszont hangsúlyozta, hogy nem ipari szinten tolná, és nem áll szándékában komplett műhelyet berendezni.
/Ha bútorlappal dolgozom, felengedem az elővágó- egységet/
akkor nem egyről beszélünk,a kérdező asztalos körfűrészt írt,nem kombinált körfűrészgépet.
asztalos körfűrész gép egy fix asztal,lappal párhuzamos elhelyezkedésű steller /vezető vonalzó magyarul/,1db körfűrész lap,védő berendezés és ennyi.
ha már van elővágód is akkor az már nem egy sima asztalos körfűrész,azzal persze hogy lehet laminált anyagot is vágni.
elhiszem azt is hogy nem akar berendezni egy asztalos műhelyt de ha bútort akar készíteni akkor kell egy normális felszerelés.
az hogy vesz egy értelmes körfűrészt még semmiség,az még egy asztalos műhelytől olyan messze van mint ide a VY canis majoris.
megnéztem most egy bosch 110-120ezer forint,a gép súlya meg 32kiló.
mint egy játék gép gyerekeknek,sámli készítéshez jó,ahhoz le lehet vágni rajta a colos deszka anyagot,de hogy nagy 2colos pallót nem szívesen vágnék rajta hosszba az biztos.
110-120ért meg biztos hogy kapni használt de masszív jó körfűrészt.
Azért azt tisztázzuk, hogy kézi körfűrészre gondolsz-e, vagy asztalira?
Meg hogy egyáltalán mire akarod használni? Csak butorkészítés, ácsmunkák(lépcső, tetőszerkezet, faszerkezetes épületek, stb.) nem jöhetnek szóba?
Mert ácsmunkáknál pl. kevés az 6 centi, ott tipikusan 90es és nagyobb gerendákkal szokás dolgozni.
De rendben, tegyük fel, hogy csak bútort készítesz.
Viszont már az anyag beszerzésénél is kérdés merül fel, pl. mennyire akarod a nulláról csinálni? Laminált/furnérozott bútorlapot veszel, és te fogod leszabni? Ebben az esetben se egy olcsó kézi, se egy olcsó, 100-150 ezer forintos asztali körfűrész sem lesz megfelelő, mert a kézi körfürész pontatlan, egy ilyen alsókategóriás asztali fűrésznek meg a max. vágásszélessége lesz kevés.
És akkor még ott van az élzárás problémája is.
Vagy tömör fával fogsz dolgozni? Mennyire előkészített anyagot veszel? Mert ott is kaphatsz szép, táblásított lapot, amit márcsak kicsit át kell csiszolni, meg felületkezelni, meg kaphasz gyalulatlan, szélezetlen darabokat is,ide már kelleni fog egy nagy, komoly formatizáló körfűrész, egyengető, vastagoló gyalu, stb.
Szvsz totál kezdő bútorkészítőnek két utat látok:
1. Ha mindenképp ilyen bazinagy szekrényekben és hasonlókban gondolkodsz, és főleg nem tömör fában, akkor felejtsd el a házi lapszabászatot, inkább szabasd méretre már előre a lapokat, és az élzárást is bízd rájuk, méretre szabott, élzárt butorlapokat vegyél. Ebben az esetben nem is biztos, hogy annyira szükséged van asztali körfűrészre, megleszel egy jobb fajta kézi körfűrésszel is. Persze kétségtelen, hogy ez már kicsit olyan IKEA-s legó feeling, annyira nem élvezetes. Itt felsőmarónak se veszed olyan sok hasznát..
2. Kezdj a tömör fával, és kisebb bútorokkal, kis cipősszekrény, éjjeli szekrény, kisasztal, kis polc, madáretető, stbstb. Ehhez egy alsókategóriás asztali körfűrész tökéletesen megfelel, csak a párhuzam-vezető legyen tényleg párhuzamos :) Vegyél táblásított lapokat, itt már elég akkora darabokra felvágatni, ami a kis asztali körfűrészen már tovább feldolgozható. Szükséged lesz még egy excentrikus csiszolóra a felület finomításához, gyalu nem kell, mert az élek lekerekítését, vagy akármilyen szép profilúra marását, hornyolást, csapolást felsőmaróval/kézi fűrésszel meg tudod oldani. Ezen kívül fúró kell még, pánthelymaró szárakkal, esetleg egy dekopírfűrész, ha íveket akarsz vágni, meg egy fúróállvány kell még, hogy tudjál normális merőleges furatokat készíteni.
Én mindenképp a második megoldást ajánlanám, mert egyrészt a szakma igazi szépsége a tömör fával való munka, nem a bútorlapos legózás, meg sokkal jobban ki tudod gyakorolni a dolgokat, mintha csak bútorlapokat csavarozgatnál/tipliznél össze. Sokkal élvezetesebb is :)
15ös: köszi a választ :)
Mindenféleképpen kisebb bútorokra gondoltam.
Először is egy ágykeretet csinálnék ágyráccsal. Valami egyszerű alapmodellt.
Hát, azt még mindig nem mondtad, hogy kézi vagy asztali fűrészről van-e szó :) De ugye ágykeret gyártás,tehát megveszed a megfelelő szélességű és vastagságú gyalult deszkákat/léceket, aztán megfelelő (hossz)méretre darabolod. Erre a műveletre viszont nem az asztali körfürész az ideális.. vagy gérvágó,vagy egy megvezetett kézi körfűrész lesz a jó választás erre a melóra. Tehát kézi körfűrész lesz, a gérvágó már egy komolyabb - és drágább - szerszám.
Amit én ajánlanék márkák tekintetében, ami nem aranyárban van, az Extol Premium, vagy a Maktec.. ezek még megfizethetőek, viszont messze nem Lidl sajátmárkás, meg zöld Bosch gagyi szarok.
Ha top cuccot akarsz, akkor Makita, Dewalt, Festool.
De őszintén szólva én a Maktec cuccaimmal sokkal elégedettebb vagyok, mint a Makitával, vettem már nem egy Makita gépet, ami egy fokkal se jobb egy noname lidl-ös vacaknál, a Maktec-ben viszont még sose csalódtam.
Illetve felsőmaróban van egy nagyon tuti márka, a Triton, de azt itthon ne is keresd, nem forgalmazzák, én ebayről vettem meg a legalapabb modeltt, és kiváló gép, rádásul olcsó is. Már bánom hogy nem biztam benne annyira, hogy kicsivel többért megvegyem a középkategóriás felsőmarójukat :)
Örülök a válaszodnak :) A kérdés kézi körfűrészre vonatkozott, de az írásaid alapján elgondolkoztam.
Projektjeim közé tartozna még: tv-állvány készítés is. meg éjjeli szekrény/cipősdoboz stb. készítés.
Lehet hogy nem pontosítottam mikor írtam: nem kanapét, szekrényeket meg ilyeneket akarok csinálni :) Hanem szolidabb méretű használati tárgyakat.
Lehet kicsit off kérdés: az ebayről behozott termékek után kellett vámot fizetned?
Vagy csak simán megrendelted, kifizetted paypallal és átvetted?
A márkákért is hálás köszönet :)
Einhellt akkor mellőzzem?
A brit ebayről rendeltem (.co.uk), az Eu, Eu-n belül meg ugye vámmentesség van :)
Usa piacon értékesített gépekre már nyilván van importvám, de amugy sem erdemes onnan vásárolni szerszámgépet, mert az ottaniak 110 V/60 Hz árammal üzemelnek, itthon meg 230 V/50 Hz van, a frekvenciakülönbség miatt lehetnek bajok.
A briteknél(meg amúgy az egész EUban) meg ugyanugy 50 Hz van, annyira kell figyelni, hogy árulnak 110 V-os meg 230as változatait a gépeknek, szóval nehogy 110 V-osat vegyél :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!