Kinek van igaza? (nyári meleg)
A tetőtérben ilyenkor nagyon meleg van. Álmennyezet van, semmi hőszigetelés a plafonon, a gerendák is látszanak, szóval ha nem a gerendákra lépnénk beszakadna a padlás. Nincsenek külön szigetelve a ház falai sem.
Szóval a párom ilyenkor mindent becsuk, lehúzza a redőnyt mert szerinte az segít. De én úgy érzem, ha becsukjuk az ablakokat és nem jár a levegő, hogy sokkal melegebb van, mintha mozogna a levegő.
Szerintetek létezik az, hogy ettől még ugyanúgy felmelegszik az emelet, vagy én képzelem be, hogy melegebb van zárt ablakoknál?
veszel egy-két hőmérőt
ha kint van melegebb, akkor be kell csukni, ha bent ki kell nyitni.
durván 9 és 20óra között jobb, ha zárva van.
Én is tetőtérben lakom, szóval ismerős a probléma (vastag betoncserép, szívja a meleget, kevés szigetelés stb.)
Én bizony nem bírnám ki ha be lenne csukva minden.
Nem tudom hogy hőmérsékleti értékben van-e különbség.
De az biztos hogy a hőérzet sokkal jobb, azaz sokkal jobban elviselhető ha jár a levegő.
Azt már tapasztaltam, hogy azokat az ajtókat, ablakokat nem érdemes kinyitni, amelyik oldalt éppen tűzi a nap, mert tényleg csak a forró levegő dől befelé.
A DNY-i oldalon csak reggel, vagy naplemente után nyitok ki mindent. Az összes egyéb ablak nyitva van egész nap, a tetőablakon egész nyáron rajt van az árnyékoló roló.
Szóval, az sem jó ha becsuksz mindent és leereszted a rolókat, de az sem ha minden nyitva van.
Köztes megoldás viszont jó, rolót leereszteni úgy hogy legyen rés, és az ablakot nyitva tartani, hadd járjon a levegő.
Egy dolog a hőmérséklet, másik a dolog a hőérzet.
Hiába van akár 2-3 fokkal is hűvösebb, ha nem jár a levegő, és magas a páratartalom, úgy érzed megfulladsz, és még jobban izzadsz, de már nincs hova, mert tele van a levegő párával...
Honnan a tökömből kéne tudni, hogy milyen a házatok hőingása?
Így nem lehet megmondani, hogy kinek van igaza.
Ha nyitva van és mozog a levegő, akkor hidegebbnek érzed.
(még akkor is, ha 5 fokkal melegebb van.
első voltam
Gondolom, ez még emberfüggő is, de főleg az számít, hogy mennyi a különbség a kinti és benti levegő között. Valóban jobb a hőérzet, ha jár a levegő s ha túl sokáig be van csukva minden, akkor a pára is más és a levegő minősége is leromolhat, de azért 30 fokban inkább csukott ablakkal ülök 25 fokban, mint hogy nyitott ablak mellett fűtsem fel a szobámat, hogy a következő hetekben garantáltan agyhalott szenvedő legyek ott. No igen, nekem alapvető, hogy 25, hosszú kánikulában, amikor kicsit megszokom, 26 fölé semmi szín alatt ne menjen a szobahőmésrséklet, mert akkor nem tudok a szobában maradni... Déli tetőtéri szoba, szép napos, ha hagyom, csak itt kiváló a szigetelés, főleg a tetőn, ahol a legfontosabb, s a hőtároló tömeg is hatalmas.
DE nálad, kérdező, így is, úgy is pokoli meleg van. Ilyen szituban már esélyes, hogy nyitnám az ablakot én is, már amíg nincs kint 40 Celsiuss... Mert a forró levegő akkor se esik jól, ha szél, tapasztalat. Motoroztam már kánikulában, amikor már a menetszél sem segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!