Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Hogy kell mosni?

Hogy kell mosni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!


Hamarosan albérletbe költözök és magamra kell mosnom. A kérdésem az, hogy: hogy kell mosni? Értem ezalatt az alábbiakat: Hány fokon mossak? Mik azok, amiket külön kell mosnom? Mit mivel ne mossak össze? Milyen mosóport és öblítőt érdemes használni?


Teljesen a nulláról kell a mosás rejtelmeit megtanulnom. :) 24/F


2015. márc. 21. 07:49
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
18%

Kézi mosáshoz mindenképpen a folyékony mosószer ajánlott, jó a gépi is. Öblítő mindegy.

Külön kell a sötét, többnyire fekete ruhákat, külön a vegyes színeseket, külön a teljesen fehéreket.

Kell 2 lavór, az egyikben a mosószeres víz (olyan meleg, amit a kezed elbír), a másikban hideg tiszta víz.

A fehérrel kezded, áztatod pár perci, aztán dörzsölgetve kimosod, utána bele a hideg tiszta vízbe.

Ugyanígy kimosod a sötéteket is. Hideb vízzel min. 2-szer öblíts, utána tedd az utolsó öblítős vízbe.

Azért egy kis centifuga nem ártana, mert a csöpögős ruhákat csak kád fölé akaszthatod!

Sok sikert!

2015. márc. 21. 08:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ! :)


Mi a helyzet a piros ruhákkal? Azokat is külön kell mosni, igaz? A pirosaknak mi a menete?

2015. márc. 21. 08:15
 3/12 anonim ***** válasza:
Sok piros még több mosás után is fog, ezeket én mindig külön mosom, vagy a világosak után.
2015. márc. 21. 08:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim válasza:

Rakd csapba/kádba és engedj rá forró vizet, ha nem szinezodik el a víz, akkor moshatod a szinesekkel/feketével együtt.A fehérekhez ne nagyon rakd be,ha nem akarsz rózsaszín ruhákat :)

Fehéreket 60-90 fokon mosd. A színesek és sötétek mehetnek 40-60 fokon.

(egyébként két "csapat" is elég. 1 színes (ide mehet a fekete is) és fehérek.)

2015. márc. 21. 08:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
0%
Akkor a fentieket most szépen felejtsd el, hacsak nem szeretnéd, hogy a fekete darabok csupa szöszösek legyenek! :D. A feketéket teljesen külön kezeld! Ugyanabban a vízben előtte ne moss semmit, utána attól függ, mennyire fogta meg a vizet. Ez a kézi mosás része. Géppel: én 4 adagra válogatok. Fehér, fekete, piros, és vegyes színes. Én használok színfogó kendőt, egyszer-egyszer össze lehet vele mosni a feketén kívüli darabokat, de rendszeresen nem!
2015. márc. 21. 09:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:

Sok tanácsot kaptál már, én is leírom, hogyan szoktam szétválogatni a ruhákat:

Mivel nálunk nincs sok darab egy színből, tehát fehér, piros, fekete...ezért a ruhákat két csapatra szoktam szedni. Világosak és sötétek. Sötétekbe belerakom a pirosat is. Ezt a két csoportot 40fokon mosom. Ezen kívül van egy harmadik csapat, a világos alsóneműk/világos zoknik/törölközők/konyharuhák. Ezeket egy mosásban szoktam mosni 60fokon. Ha van egy kérdéses darab, pl. világos-sötét csíkos, akkor azt inkább a sötétekhez rakom. Mégpedig olyan megfontolásból, hogy inkább egy darabot fogjon össze a sok sötét, minthogy egy csíkos fogjon össze egy egész mosásnyi világosat.

A leírt módszerrel még sosem fogott be ruha másikat mosás végére.

Ja, géppel történő mosást írtam le.

Válogass a sok ellentmondásos tanács között, és sok sikert a mosáshoz.:)


Egyébként röviden a lényege a gépi mosásnak, hogy alacsony hőfokon nem fogják össze a ruhák egymást, tehát max. 40fokon. Persze azért feketét fehérrel inkább ne:) 30fokon olyan hátránya van a mosásnak, hogy a por állagú mosószer nem oldódik fel tökéletesen. Hogy a törölközőket, konyharuhákat, alsóneműket, zoknikat mivel mossa együtt az ember, az egyéni "ízlés" ( van aki azt mondja igényesség ) kérdése. Bár ezeknek szerintem kell a minimum 60fok, hogy tiszták legyenek. Viszont a ruháidat nehogy 60fokon mosd, mert eldeformálódhatnak. Tehát kinyúlhatnak/összemehetnek, anyagtól függően. Azoknak elég a 40fok.


Ha géppel mosol, akkor majd a mosószertartón lesz jelzés, hogy mennyi mosószert kel tenni a tele dob ruhához.

2015. márc. 22. 08:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:

Háát...én is leírom inkább az enyémet...:)


Külön mosom a fehéreket, ha van benne kevés szín, az is mehet bele, elméletileg nem foghatja össze a többit, mert akkor magát is összefogná, de azért egy próbát megér a forró víz alatt, hátha valamit mégis össze tud fogni. A ruha anyagától is függhet.


Tehát külön mosom a fehéreket, a sötéteket (fekete, sötétzöld, sötétkék), külön a világos szineseket (ide mehet esetleg olyan fehér amiben több a szines, vagy mégis tud valamelyest fogni), és a negyedik a kategória a pirosak (lila, narancs, rózsaszín is ide megy, mert ezek nem szinezik össze egymást általában).


Persze, minden új ruhánál tehetsz egy forró vizes próbát, de ez így nálam évek óta működik. Kínai ruhát nem veszek, de Kik, Takko stb-t igen.


Ha valami nagyon koszos érdemes előtte beáztatni valami folttisztítóval, én folttisztító sót használok, ha nem akarsz ilyen öko lenni, akkor vegyél vanish-t, vagy mosószappant, amivel kiszeded a foltokat. Van, amit kivesz a mosógép is, de nem mindent.


Én szinte mindent 40 vagy 60 fokon mosok. Kötött ruhákat, és kényesebb, selymesebb anyagokat kímélő üzemmódban, 40 fokon, és a pirosakat, sötéteket is érdemesebb alacsonyabb hőmérsékleten, viszont ott nem kell feltétlen a kímélő mosás, csak az alacsonyabb hőfok, a többinek elég a 60 fok. 90 fokon csak fehéreket szabad, azt is csak akkor, ha az anyag engedi, azaz rá van írva, különben tönkremegy, én nagyon ritkán használom a 90 fokot. Már nem igazán árulnak olyan ruhákat, amiket lehetne.


Ha van még kérdésed írj.:))

2015. márc. 23. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

Akkor leírom én is, hogy mosok olyan ruhahalmazt, amiben mindenféle szín és anyag van, enyhén koszostól a kakifoltos kisruháig. :D


Ha valamin folt lesz, pl. kaja, fű, sár, hányás, kaki stb., azt Wanish folttisztítóval bekenem, hagyom állni. (Vigyázz, van olyan, ami csak fehér ruhákhoz jó, mert kiszedi a színt; én a színes ruhákhoz valót használom mindenre.)


Ha mindig ragyogó fehér inget, atlétát, zoknit akarsz, akkor ezeket is érdemes mosás előtt egy lavór Wanish-es langyos vízben áztatni legalább egy órát. Én a fehérneműket is áztatom, mert bizony vannak féknyomos gyerekbugyik meg koszos zoknik.


1. csoport: fehér trikó, póló: fehér ruhához való folyékony mosószer (Arielt szeretem), 40 fok, magas centrifuga fokozat (1600).


2. csoport: sötét színes pamut, vászon stb. ruhák, minden vegyesen, ami nem ereszti a színét. A FEKETE NEM A MÁS SZÍNŰ RUHÁTÓL LESZ SZÖSZÖS, HANEM A SZÖSZÖLŐS ANYAGÚAKTÓL! Tehát sosem mosok kötöttet, horgoltat, szöszöst a pamut anyaggal, ezeket amúgy is másképp kell. 30-40 fok, 1200-1400-as centrifuga, színes ruhához való folyékony mosószer. Általában kifordítom a ruhákat előtte.


3. csoport: színes sötét fehérnemű, ezt is áztatom előtte. Van, hogy együtt mosom a színes ruhákkal, attól függően, mennyi gyűlt össze. 40 fok, magas centrifuga fokozat (1600). VAN, AKI 60 FOKON MOSSA A FEHÉRNEMŰT, NA ATTÓL JÓ HAMAR TÖNKRE IS MEGY.


4. csoport: pulcsik, kötött cucc, kesztyű, sál stb. Legfeljebb 30 fok, kézi mosás funkció, alacsony centrifuga fokozat (max. 1200.) Ezeket inkább kézzel szoktam mosni lavórban, nyomkodva, folyékony mosószerrel. Sosem szabad őket csavargatni, és fektetve kell szárítani. Én radiátoron szoktam, nyáron meg kint, két szárítókötélre átvetve.


5. csoport: kényes cucc, "műanyag" ingek, 30-40 fok, alacsony centrifuga, mert rohadtul gyűrődnek, és rémálom vasalni.


6. csoport: konyharuha, törölköző, 60 fok, hosszú program, 1600-as centrifuga, Wanish-t vagy icipici Domestos fehérítőt teszek a mosószer mellé, így mindig tiszta és friss illatú. Foltos konyharuhát előtte Domestosos vízben áztatom.


7. csoport: ágynemű. Na ez mókás, mert van, amit csak 40, van, amit 60 fokon lehet mosni, így én mindent 50 fokon mosok hosszú programon, 1600-as centrifugával.


8. csoport: farmer. Kifordítva mosom, 30-40 fok, közepes centrifuga.


9. csoport: moshatatlan cucc, amit tisztítóba kell vinni. Egy szem szövetkabátom van ilyen.


Ennyi. :)

2015. márc. 24. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:

Nem olvastam el a válaszokat, én így szoktam:

Világos és sötét kupacot szoktam csinálni. Ebbe mehet póló, zokni, gatya, ilyesmi.

És vannak olyan dolgok, amik a sötét ill a világos kupacba is beférnek, szóval úgy kupacolok hogy jól jöjjön ki az adagok mennyisége.


Nah, a gépet nem szabad dugig rakni, mert minden gyűrödt lesz. A gép papírjában le van írva, hogy melyik program hány kilós. Nekünk 6 kg-os gépünk van, és a prgramok nagy része 2-3 kg-osak, tehát félig, vagy a felénél kevesebb ruhát kell beletenni. Csak a pamut programom sok kilós (6kg), úgyhogy az mehet dugig.

Tehát a pamutprogramba törölközőket, konyharuhát mosok, 90 fokon, legnagyobb (nálam 1000-es fordulaton).

Az ezres fordulat itt okés, mert a törcsinek nem lesz baja, ill jól kicsapja a vizet, könnyebben megszárad.

Ez nálunk kb 2 hetente jön sorra. Addig is hogy ne püdösödjön, penészesedjen a szennyesbe, mindig megszárítva dobom a szennyestartóba.


A leggyakoribb program (nálam sport program, és műszálas program néven fut). Ezt 30 fokon, 800-as fordulaton csinálom. És a fentebb említett világos és sötét kupacokból van ugye a póló, gatya stb.

800-nál nagyobb fordulattól gyűröttek lesznek, ill akkor is ha sokat raksz a gépbe. Alacsony 400-as fordulat meg kevés.

És akkor a világos kupacba teszek fehéret, világos szürkét stb. (Leggyakrabban egy féle mosószert használok. Ez folyékony, lehet pl Tomi is, színeset használok mindenhez.)

Néha pedig csak a fehéreket átmosom és itt a mosószert a dobba öntöm alulra, a mosószertartóba pedig fehér dobozos domesztost, és akkor gyönyörűen kifehéríti a fehéreket.


Farmert lehet a sötétekhez is tenni, de mikor van 2-3 farmer, akkor külön indítom el farmerprogramon.

(ua, 30 fok, 800 ford).


30 fok helyett moshatsz 40-es is ha az szimpibb.


Viszont ha arra vetemednél, hogy függönyt mosol, azt 30-al, vagy hidegebbel, mert baromi gyűrött lesz. Függönyt vizesen csiptetjük fel és nem kell vasalással vacakolni.


Inget is (max 5dbot tegyél a gépbe h ne legyen győrött). Ezeket vállfán, szépen eligazgatva szárítom. Utcai inget ált nem is vasalok, mert anélkül is szép. Alkalomra azért át kell vasalni.


Kötött pulcsihoz másik mosószert használok, ez ilyen kímélő cucc, kényes ruhákhoz. [link]Ágyneműt megint lehet 30 fok, 800as ford.on.


Öblítőnek a lenort szeretem (sárga, kék színűt). Most coccolínót vettem, ez elég intenzív illatú. Ki mit szeret.

Am ha jó féle az öblítő, akk nem kell belőle sok. Vagy fél kupakkal szoktam. Annál több tuti nem kell.


24n anyutól tanultam a praktikákat, mikor különköltöztem és magamra kellett mosni. :)

2015. márc. 27. 11:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:

Jahh, azt kihagytam hogy a sötét kupacba bepasszol a fekete, meg a piros is. Mindegyik sötét színű, szal nem fogja be a másikat.


Valami mackós sportplcsit, ami szöszös, azt meg inkább külön mosni vagy olyannal amit nem sajnálsz, mert beszöszöli a többi cuccot.


Mosás előtt zsebeket átnézni, zsebkendőt kiszedi!

2015. márc. 27. 11:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!