Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit kell (lehet) tenni, hogy...

Gungasam kérdése:

Mit kell (lehet) tenni, hogy a dughagyma ne magozzon fel? Elkerülhető egyáltalán?

Figyelt kérdés
Általában csak annyi dughagymát dugunk amennyi újhagymaként el is fogy tavasszal. Most azonban ,a durva áremelkedés miatt ,jó sok hagymát ültettünk. Aggódom, hogy felmagzik vagy virágzik és nem fogjuk tudni főzőhagymaként használni. Nem tudom biztosan, de mintha úgy emlékeznék , hogy földrenyomják a szárakat talán a fény elől. Nem e lesz komoly baja ettől, hogy eltöhetnek a szárak?

2023. máj. 14. 21:23
 1/8 anonim ***** válasza:
68%
A hagyma a második évben magzik fel.
2023. máj. 14. 21:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
87%

A dughagyma már második év.


Semmit nem tudsz tenni, csak felszedni. A zöld részét le tudod fagyasztani.

2023. máj. 14. 22:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
63%
Szárát akkor kell elnyomni,ha már érésbe van magától is elhajlik.
2023. máj. 14. 22:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:

Hát a hagyma fagyasztásról vannak negatív tapasztalataim.


"Szárát akkor kell elnyomni,ha már érésbe van magától is elhajlik." Ha magától is elhajlik miért kell elnyomni? Nem hajlik el eléggé? Honnan látszik meg hogy érésben van, talán amikor sárgulni kezd?

Taposásról hallottam , de azt elég durvának tartom.

2023. máj. 14. 23:24
 5/8 anonim ***** válasza:

Csak kisebb hagymákat dugjatok el a picit nagyobbak magvasodnak fel.

Hiába töröd ki közepén megmarad a vastag kemény szár

2023. máj. 15. 13:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Amikor kinő a virágja középen, nagyanyám úgy mondta bördősödik.

De amikor elkezd kinőni, akkor ki kell törni - nem csak elnyomni, vagy elfektetni. És azt a hagymát mihamarabb kihúzni és elhasználni!

A magról kelt hagymából lesz a dughagyma őszre. A duggatott hagymából nől második évben a hagyma. Ha tél alá duggattad, akkor most eheted újhagymaként. A nagyobb méretű dughagymából nőtt hagymák sokkal hajlamosabbak a virágképzésre.

A tél végén duggatott apró szemű dughagymákból nőnek a legnagyobb valószínűséggel azok a hagymák, amik nem bördősödnek fel, nem növesztenek virágot. [A virágszárat növesztett hagymát nem lehet hosszabb időn át tárolni.] A virágot nem hozó, téli ültetésű apró dughagymából növekedett hagyma az időjárás függvényében 110 napos kora körül lesz betakarítható - a levélzete szárad, elfekszik. Kiásva, a földet leütögetve róla és megszárítva lehet betárolni télire hűvös helyen.

2023. máj. 15. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

2 dolog szükséges ahhoz, hogy a dughagyma magszárat hozzon:

- Elég nagy legyen hozzá.

- Hideget kapjon.

A kettő közül bármelyiket kilövöd, erősen lecsökkented a magvasodás esélyét. (Ami persze fajtafüggő is, hogy melyik fajta mit bír.)

Mi legalább 30 éven át termeltünk eladásra. Étkezési hagymának felnevelni csak kicsi hagymát vettünk (mikor nem termeltünk), mert a kicsi sokkal kisebb eséllyel magvasodik. A hosszúkás fajtából 1 cm átmérő, a lapos fajtából 1,5 cm a jó. Ez alatt lassabban nő, efölött meg csak zöldhagymának jó, mert azt kiszedjük, mire felmagzana. (Emellett kicsiből több darabot is kapunk ugyanannyi pénzért, szóval nem nagyon éri meg otthon termelni, meg a hagymaléggyel és tripszekkel viaskodni.)

A zöldhagymával és a fokhagymával ellentétben, amit lehetőség szerint már március elején érdemes elduggatni, a beérlelni való vöröshagymát elég április legelején elduggatni, mikor már nem fog annyi hideget kapni. Mert a hideg indítja be annak a hormonnak a termelését, amitől a hagyma "úgy érzi", hogy ő most már második éves, és ideje virágot nevelni. Minél nagyobb a hagyma, annál kevesebb hideghatás elég neki.

De ha véletlenül kigordósodik, a virágot már egész kicsi korban kitörjük, akkor még teljesen jó fejet fog nevelni a hagyma, csak kisebb lesz, mint enélkül lett volna.

Annak nincs értelme éréskor se, hogy letörni v. letaposni a szárakat. Mivel így az érés folyamatába nyúlunk bele, a levelek nem tudják olyan minőségben beérlelni a hagymafejet, így nem lesz annyira eltartható. Ezt akkor csinálták régen, ha piacra akartak minél előbb vöröshagymát vinni, mert a korait akár dupla áron is megvették, mikor a tavalyi már elfogyott. (Mikor még csak belföldi áru létezett.)

Vagy ha nem egyszerre kezdett érni, akkor a zöldeket letaposták, hogy bár veszteséggel jár, de így együtt tudták betakarítani. Kiskertben ennek sincs értelme.

Ha a vöröshagyma szára elkezd sárgulni, akkor már 2 héten belül teljesen beérik, lehet szedni. Nincs törvénybe iktatva, hogy egyszerre kell kiszedni az összeset. Én csak kicsiben termeltem, 2 mázsánál többet soha nem hagytam beérni (zöldhagymában és száras főzőhagymában utaztam), ezért meg tudtam tenni, hogy mindig csak azt szedjem ki, ami már megért. Heti 2x végigmegyek a hagymatáblán, és aminek a levele leszáradt, azt kiszedem. Kb. 2 hét alatt beérik az összes, és így tudom elkerülni a veszteséget. Többnyire a legnagyobbak, legegészségesebbek érnek be utoljára, szóval kár ezeket tönkretenni a levél lenyomásával.

2023. máj. 15. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Újfent tanultam , most épp tőletek!
2023. máj. 15. 20:49

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!