Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért kell a hagymát hőkezelni...

Miért kell a hagymát hőkezelni és hogy kell?

Figyelt kérdés

Vettem dughagymát (vöröshagyma). Az van ráírva, hogy nem hőkezelt, 8/21.


Ezt, ha most így eldugom a földbe februárban, akkor nem lesz belőle ehető hagyma vagy mi történik? Nem teljesen értem.


Mamám azt mondja nem kell hőkezelni, tegyem hideg helyre. Az interneten meg azt olvasom kell hőkezelni.


Mit csináljak?



febr. 2. 13:37
 1/6 anonim ***** válasza:
56%

" hőkezelt dughagyma nem magzik fel, mivel a megfelelő hőkezelés meggátolja a magszárképződést. Hőkezelt dughagymával azonban ritkán találkozunk a boltok polcain."


[link]

febr. 2. 13:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Akkor a mama tudja rosszul :D
febr. 2. 13:59
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A jelenleg forgalomban lévő vörös dughagymák többsége csak nagyon kis százalékban fejleszt magszárat, azt a pár szárat meg kitöri az ember.

Viszont a lila és fehér fajták pont fordítva, általában nagy részük magszárat hoz.

Ez a fajtajellegen kívül két dologtól függ: a mérettől (nagyobbak hajlamosak felmagzani), és a duggatás utáni hőmérséklettől (ha sokáig van nagyon hideg földben, akkor jellemzőbb).

Ezért én úgy szoktam, hogy amit zöldhagymának akarok (nagyobb méretűek), csak azokat duggatom el március első felében, hogy minél korábbiak legyenek. Ezeknél mindegy, mert mire magszárat hoznának, már kiszedem és eladom. (Ameddig a magszár nem nagy, addig még az étkezési értéket se rontja.)

Amit pedig főzőhagymának akarok, azt csak március legvégén, április legelején duggatom, időjárástól függően. Ezzel csökken a maghozás veszélye.

A hőkezeléshez amúgy itt van egy táblázat. Ne az átmérőt nézd, mert van keskeny és hosszú hagymafajta, meg van lapos fajta. Digitális mérlegen megmérsz mondjuk 10 átlagos méretűt, és átlagolod.

[link]

Zöldhagymának minél nagyobbat érdemes duggatni, hogy korai legyen. 2-4 cm-eset, vagy akár még nagyobbat. Kb. 3 cm felettiek már több szárat is fognak hozni, az egészen nagyok akár 15-öt is.

Főzőhagymának viszont a 3-4. méret jó.

febr. 2. 14:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Értem, gondolom azért nem fog neki ártani ha barakom pár napra a radiátor felé (nem közvetlenül rá).

Van egyébként fehér fajtám is. Spalax Kft. csomagolja össze ezeket a dughagymákat.

febr. 2. 20:09
 5/6 anonim ***** válasza:

Nem árt, ha nem sütöd meg. :) Mérj hőmérsékletet olyankor, mikor nagyon fűt a radiátor. 40 fok felett ne legyen.

És ezt a hőkezelést duggatás előtt érdemes csinálni, tehát nem úgy, hogy utána még visszateszed hűvösre.

febr. 3. 06:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Azt tudom 38 fok fölé ne menjen, igazából radiátor mellé raktam egy asztalra kiterítve és forgatom néha. Február vége fele pedig eldugom a földbe.
febr. 3. 11:57

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!