Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szeretnék virágládába fűszernö...

Szeretnék virágládába fűszernövényeket termeszteni. Milyen növények maradnak meg leginkább? Cserepeset vegyek vagy magot?

Figyelt kérdés
A nagyáruházakban vásárolt cserepes növényeim nem maradtak meg, lehet, hogy nem megfelelően választottam ki őket és nem jól gondoztam. Esetleg magot hol kaphatok.

2015. febr. 24. 14:23
 1/6 anonim válasza:
tyúkhúr
2015. febr. 24. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
A cserepeseket át kell ültetni, mert tiszta tőzegben van, ha kiszárad, utána már sokat nem tehetsz.Milyen fűszereket akarsz tartani? Ládában szinte mind megél, a snidling, a petrezselyem, a rozmaring, oregáno, kakukkfű...Ha magot vetsz, sokára lesz használható fűszered, míg a cserepest átültetve azonnal.
2015. febr. 24. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Tartási hiba lesz ott. A növény nem tudja, hogy honnan vásároltad. Ilyen boltiak esetleg több törődést igényelnek, de meg kell maradniuk, ha jól tartod őket.

Ha pl. túl kicsi az edény, vagy a lakásban akarod tartani őket, akkor ne fűzz hozzájuk sok reményt.

2015. febr. 25. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 Dolores55 válasza:
Én nem vagyok híve az áruházakban vett ilyen növényeknek. Soha sem maradtak meg nekem, míg a magról vetettek igen. Erkélyen, ládában nevelgettem.
2015. márc. 8. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Bármelyik jó. A cserepeset azonnal át kell ültetni.


A kakukkfű, oregánó, menta, rozmaring, citromfű, rozmaring mind igénytelenek a talajra, sőt jobb nekik a kavicsos/homokosabb talaj, ami nem tartja úgy a vizet. A menta, meg talán a citromfű szereti jobban a vizet, a többiek inkább a szárazságot. A rozmaringot pl úgy teleltettem át, hogy hetente egyszer öntöztem. A végén már kő kemény volt a talaj alatta, de így megmaradt. A túlöntözést viszont notóriusan nem bírja, elrohad, vége. Ezek mind évelők, és nem kell valami sokat gondoskodni róluk.


A bazsalikom már igényesebb, ő szereti a jobb talajt, a vizet és a nagyon sok napfényt. A vízigénye erősen függ attól, hogy mekkora, és mennyi napot kap. Én nyáron naponta öntözni szoktam, ha 2 napig nem kapott vizet, akkor már erősen kókadt. Volt, hogy sikerült átteleltetni, bár papíron egynyári. Szétültettem, de már nem volt az igazi, sokkal lassabban fejlődött, mint az aznyári növény. A fahéjillatút érdemes belőle választani, az a hegyes levelű, sokkal finomabb, mint a sima. A nyár végén szedd le a leveleit, és szárítsd meg, aztán tedd valami légmentesen záródó edénybe, sokkal jobb, mint a bolti. Nem érdemes télen próbálkozni vele, nem bírja a fényhiányt és a hideg párás levegőt. Ha ülteted, akkor meg egy cserépbe elég egyetlen növény, max kettő. Megnő akár 1m felettire is, ha jól van gondozva, de akkor már dőlni szokott, úgyhogy érdemes karózni, felkötni, vagy leszedni. Ha sűrűn rakod, akkor semmire sem megy. Én paradicsom közé szoktam tenni néhányat.


A gyömbér szintén igényesebb, azt vízbe kell tenni, és úgy gyökereztetni hetekig, amíg rendesen kihajt. Utána lehet elültetni. Nem szereti a direkt napfényt, nagyon könnyen megég a levele. Egyesek szerint kint is megél árnyékosabb helyeken, nekem az a tapasztalatom, hogy lakásban sem nagyon. Ha ablakba teszed, akkor hamar odalesz. Szereti a társaságot, 2-3 darabot be lehet tenni egy cserépbe. El is tud rohadni ez is a túl sok öntözéstől. A magas páratartalmú lakásokat bírja, ahol megél a penész, ott ez is tuti kihajt. Igazán még nem jöttem rá, hogy mi az ideális neki, talán az üvegház jó magas páratartalommal.


A torma nem túl igényes, lebököd, hajt, szaporodik ennyi. Az csak kertben van nekem, nem tudom cserépben mi kell neki. A wasabi ezzel szemben nagyon igényes környezeti szempontból, a hideg nedves helyeket szereti, hegyi patakok partján nő, a 25°C feletti hőmérsékletet nem bírja. Elméletileg nálunk is lehet termeszteni a megfelelő helyeken, de nehéz tövet szerezni. Online lehet rendelni Angliából azt hiszem. Egyébként érdemes, ha sushi kedvelő az ember, mert szinte az egész világon csak színezett tormát kapni wasabi néven, ami nagyon nem ugyanaz.


Mustárral még nem próbálkodtam, de az sem tűnik nehéznek. Ott viszont szükség van komoly malomra a krémesre őrléshez, úgyhogy nem éri meg. Jobb boltaban venni egy üveggel, elkeverni mustármaggal, aztán jobb lesz egy hónap után, mint a dijoni.


Kihagytam valamit?

2015. ápr. 14. 02:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a segitséget, igazán tartalmas hozzászólás volt az utóbbi. Köszönöm szépen.
2015. jún. 10. 17:24

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!