Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan bírhatnám őket termőre?

Hogyan bírhatnám őket termőre?

Figyelt kérdés

A hétvégi házunk kertjében van három diófa egy 15 egy 2O és egy 1O éves. A két öregebb fa fekete dióra oltott "világmárka" a kisebb fa pedig vadon kelt. A két oltott diófa az egyik hoz termést bár keveset a fiatalabb pedig még csak elenyésző számú ám minőségi diót érlelt. A vad diófa ezzel szemben minden évben szép és finom termést hoz. Kitűnő helyen vannak.


A másik eset pedig két mirabolán szilvára oltott kajszifa. Mind a kettő 15 éves, termetes fák. Mindig csak néhány kilónyi termést hoztak, a szomszédságukban lévő körte és almafák mind jól teremnek csak ez a két barackfa nem nagyon. Idén augusztusban jól felmetszettem őket.


A diófákat, hogy bírhatnám termőre? A barackfáknál mire számíthatok az alapos metszés után?



2015. okt. 1. 20:58
 1/1 anonim ***** válasza:

A dióra több lehetőséget is lehetne mondani, de majdnem biztos, hogy egyszerűen a porzópartner hiányáról van szó.

Vannak fajták, amiknél a porzós és termős virágok nyílása részben átfedi egymást, azaz megporozza a saját nővirágait a fa. De sok fajtánál a kétféle virágzás ideje nem esik egybe, ezért nem önporzósak. (Vannak fajták, amik nőelőzők, meg vannak hímelőzők.)

A konkrét fajta ismeretében kell porzópartnert ültetni melléjük.


A kajszik között is van, ami nem önporzós, akkor ezeknek is porzópartner kell.

Ez az egyik fő lehetőség, a másik pedig a virágmonília. Ez azzal jár, hogy a virágok elfeketedve lehullanak, a hozzá nem értők mérgelődnek, hogy megint elfagyott a barack, még akkor is, ha nem volt +5 foknál hidegebb a virágzási időszakban.

A virágmonília ellen többszöri permetezéssel lehet védekezni. Kontakt szerrel 3, felszívódó szerrel 2, virágzás alatti permetezés kell a biztos védelemhez.

Én felszívódó szerrel lefújom őket a nyílás legelején, aztán meg a fele-kétharmada virág kinyílása idején, ez elég szokott lenni a védelemhez.

Az alapos metszés a hajtások erősségének növekedésével, a virágok számának csökkenésével jár. A megporzás minősége és a moníliaellenállóság nem változik.

2015. okt. 2. 07:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!