Kezdőoldal » Otthon » Kert » Pikírozás előnyei tálcás...

Pikírozás előnyei tálcás palántanevelésnél is jelentkeznek (paprika, paradicsom)?

Figyelt kérdés
Úgy olvastam,hogy pikírozott paradicsom/paprika palánták erősebbek,gyorsabban fejlődnek. Van értelme 2x2 es palántanevelő tálcán nevelni a paprika/paradicsom palántákat aztán mikor amúgy is pikíroznám csak átültem innen földestől? Pikírozás előnyét a gyökérzet kisebb sérülése okozza vagy az,hogy hamar benövi a rendelkezésre álló helyet aztán intenzívebben próbál áttörni a gyökérzet és azért nő jobban?
2016. jan. 20. 21:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Én tavaly pikíroztam először, bár nem tálcában, hanem kis feles műanyag pohárban. A paprika, és a paradicsom is nagyon szép lett, de a paprika nem maradt meg, bár az amúgy sem szokott nálunk. A paradicsom viszont, iszonyat erős lett kiültetés után, soha ilyen bő paradicsom termésünk nem volt mint tavaly. Mindegyiket megtámadta valami, elpusztultak. Amiket tavaly itt nevelgettem az ablakpárkányon, jó pár 10 kgnyi parival örvendeztetett meg. Csak ajánlani tudom. :) Egyébként hamar be is növi. Én február 20. valahanyadikán tettem el őket, és iszonyat gyorsan benőtte a gyökérzet a poharat.
2016. jan. 21. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Én a paradicsomot minden évben pikírozom és gyönyörűek, bár én nem szoktam palántanevelő tálcából még pikírozni, hanem sima fél literes tejfölösbe ültetem a magot és amikor megfelelő méretűek mindjárt ki a földbe. Ezért nem gondolnám, hogy a benövés miatt lesznek szépek, inkább a sértetlen gyökérzet számlájára írom.
2016. jan. 21. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat. Szerintem csinálok majd egy tesztet, hogy a pikírozott jobban fejlődik -e a poharassal szemben. Meg kipróbálom ezt a felespoharas módszert is (egyébként tök jó ötlet, legalább látszik a gyökérfejlődés is az átlátszó műanyag feles poháron) aztán majd kiderül.
2016. jan. 22. 16:38
 4/11 anonim ***** válasza:
57%

A pikírozás lelassítja a növénykék fejlődését, pár napig betegségekre fogékonnyá teszi, mivel a pikírozás a gyökerek elszaggatásával jár.

A pikírozást kényszerből csinálják, egy darabig kisebb helyet foglalnak el így a növények, és az egyenletes palántasűrűséget is csak pikírozással lehet megoldani.

2016. jan. 22. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom megállni a hozzászólások miatt, hogy ne írjak.

A háromszori pikírozás paradicsomnál, de főként a paprikánál, háromszoros termés eredmény hoz. Mellesleg korábbi érést eredményez. Átlagban, a saját kertjében termeszt valaki, azért mert nem tudja megvenni, vagy szeretne saját terméket fogyasztani,vagy esetleg kísérletezne a növényekkel. Rendelkezésére áll egy lakás, abba van valamilyen szintű hő, és pár termesztő edény, vetőmag, víz és föld.

A vetőmag elvetéséhez legalkalmasabb, a csonka kúp vagy csonka kúp formájú edénykék. Ezekből a gyökér sérülése nélkül lehet át vagy kiültetni a növényt. /tejfölös doboz féldecis vagy decis /stb/ műanyagpohár. Lehet kapni különböző méretű egyben nyomott műanyag szaporítókat, de ez már pénzbe kerül. Ezeket is lehet használni. A kiemeléshez akár egy jégkrém pálcika is megfelel.

2016. jan. 23. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Folytatom. A kisebb termesztő edénynek az előnye az, hogy kisebb területen több palántát lehet kihajtatni. Az ablak párkány behatárolt terület. A mag kikeléséhez /csirázáshoz/ magasabb hőmérséklet kell,mint a növekedéshez. A kikelt növényeknél elsődlegessé válik a fény.

A pikírozásnak nem tudok hátrányát, ha nem nevezzük a több időráfordítást hátránynak. A növények a több szeretetteljes törődés meghálálják! Sok sikert kívánok!

2016. jan. 23. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:

Házi amatőr palántanevelés tekintetében a felső kategóriába sorolom magam. Növényházi fénycsöveket használok kiegészítő világításként, beállított pH -jú a talaj,a locsolóvíz, kap tápoldatot,stb. viszont a gyökértömeg nem úgy nő ahogy szeretném. Erre olvastam ezt a pikírozás dolgot,hogy elősegíti a palánta megerősödését. A 2-3 cm x 2-3cm es tálcás termesztés azért érdekelt volna,mert nagyságrendekkel egyszerűbb onnan átültetni a növénykét mint egyenként pikírozni.

150-250 db palántát csinálok évente és elég sok időt elvesz meló előtt/után. Igazából idő spórolás végett érdekelt volna a sejtes tálcás módszer. Jóval gyorsabb mint pálcával pikírozni. De akkor utolsó hozzászóló tapasztalatai szerint megéri az időráfordítást.

Igazából a kérdésem lényege az volt,hogy ha ebből a sejtszerkezetes tálcából kiszedem a növényt és átültetem nagyobb pohárba az egyenértékű e azzal,hogy pálcával kiforgatom óvatosan a földből és átültetem a másik edénybe (elvileg ez a pikírozás).

2016. jan. 23. 12:33
 8/11 anonim ***** válasza:

# 5

Azt azért elmagyarázhatnád, miért lesz egy szemmel is több termés azon a növényen, aminek kicsi korában háromszor megszaggatták a gyökerét.

Hogy kiültetéskor jobban megfogja, az igaz, mert a szaggatás hatására több másodlagos-harmadlagos-sokadlagos gyökér fejlődik, és teljesen benőnek egy kicsi talajrészt. Viszont pont a sok gyökér miatt később, ha nincs állandóan öntözve meg tápozva, akkor gyengébben fejlődik a növény, mert a kevés, messzire elmenő gyökér helyett sok rövidebb gyökérszál van, ezek sokkal később hálózzák be teljesen a talajt, ehelyett egy kisebb részen fognak tobzódni.


A paprika meg a paradicsom is már 10 °C fölött elkezd csírázni. Ezt persze érdemes gyorsítani lakásban, egy viszonylag meleg helyen, akármilyen sötétben. A kikelt növények rendkívül fényigényesek, minél melegebb a helyük, annál inkább. Ezért szoktak meleg szoba ablakában megnyúlni.


Ezek az apró 2-3 cm-es izék azért nem jók, mert ha nem figyeli az ember nap közben is, akkor gyorsan ki tudnak száradni, ha a helyükön meleg lesz egy szép napos időben.

Ha nincs rendes palántanevelő helyisége az embernek, ahol nappal meleg van, éjszaka meg hűvös, akkor a pikírozás úgy visszaveti a palánta fejlődését, mint ha egy héttel később, egyenként vetette volna poharakba. (Vagy állandó meleg tartásnál meg jól megnyúlik az egész.)

2016. jan. 23. 17:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
Kedves 8, nem magyarázom el Neked. Tanulj, olvas és figyeld a természetet. Az okfejtésed hibás. A macskát sem kell megtanítani nyávogni, a növényt sem növekedni tanítani, tudják mi a dolguk. Segíteni kell őket, hogy tegyék amit tenniük kell. Ajánlanám, ha nem sértés, a panelok között pár négyzetméteren csinálj egy kiskertet....
2016. jan. 25. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

A természetet, igen. A vadon kelt növényeket is át szokta ültetgetni valaki, egész biztos...

Pont a természetre alapozva állítom, hogy a pikírozás nem tesz jót egy növénynek, csak szükséges rossz, a helyhiány miatt. A paradicsom és a paprika fő-mellékgyökérrendszere eltorzul a pikírozástól, és természetellenes, bojtos gyökér jelleget vesz fel. Nyár közepére kialakul újra a szükséges gyökérrendszer, de attól még nem lesz jobb, mint ha a kezdetektől így nőtt volna.


Úgy mellékesen, én nem csak a családnak termelek két kiló paradicsomot, hanem részben zöldség-gyümölcs-dísznövénytermelésből élek, 4000 m2-t művelek.

2016. jan. 25. 13:28
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!