Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hány hektár szőlőföld kell...

Hány hektár szőlőföld kell ahhoz, hogy magunk által előállított/palackozott pezsgőből évente kb. nettó egymillió forint összejöjjön?

Figyelt kérdés
Magától értetődően, ha nem veri el a furfangos időjárás - sem betegségek nem pusztítanak. (Ismerős borásznak nem egészen egy hektár szőlője van, és hozzávetőlegesen hét-nyolcszázezer forint tiszta hasznot hoz össze évente - bár ő maga értékesíti saját pincéjében. Ez a lehetőség itt felejtős.)

2016. febr. 14. 23:37
1 2
 1/14 Mojjo ***** válasza:
91%

Hogy is érted azt a nettó egymillió forintot? Úgy, hogy annyi a nyereséged, vagy, hogy annyi a(z adózatlan) bevételed?

Amúgy nagyon egyszerű, számolj kicsit. Gondold azt el, hogy milyen térállással szeretnél dolgozni, ebből pedig, hogy hektáronként hány tőkéd lesz - tehát 1x1m-es térállásban 10ezer tőke/hektár, 1x3m-es térállás mellett 3333 tőke/hektár stb stb. Tervezd el, hogy kb mekkora tőketerheléssel szeretnél dolgozni. Pezsgőkészítéshez a komolyabb hozamkorlátozásnak nem hiszem, hogy van értelme (sőt), de ha ilyesmibe akarsz vágni, nyilván a te elképzeléseidet kell, hogy megvalósítsd. 2-3 kiló tőkénként? Vagy 5-6?

Ha megvan a tőkeszámod és a tőketerhelésed, akkor megvan a hektáronkénti hozamod - egyszerű szorzás.

Aztán kiszámolod, hogy kb milyen lékinyeréssel számolsz Csak színlét használsz? Vagy erőteljesebben préselsz? Megvan, hogy 65%,vagy éppen 75% lékinyerést célzol meg, ezt beszorzod a hektáronkénti terméshozamoddal és megvan, hogy hány litert tudsz hektáronként termelni.

Innen pedig ki tudod számolni, hogy hány palackot tudsz előállítani hektáronként. Megnézed a dugóköltséget, címketerv, címke, kapszula, üveg, kereskedelmi árrések, logisztikai költségek, és már kicsit közelebb vagyunk a válaszhoz. Ehhez hozzá kell venni a termelési költségeket - munkások, felszerelések, minden, ami kell. Igazából, ha ilyesmibe akarsz belevágni, egy pénzügyi megvalósíthatósági tervet magadnak kell összeállítani, ezt nem nagyon fogják megcsinálni helyetted - már csak azért sem, mert nem tudja rajtad kívül más, hogy mit és hogyan is akarsz.


Egyébként a másodlagos erjesztést is magad akarod csinálni? Van minden ehhez, ami kell?


(Ja és számíts arra, hogy nem olyan egyszerű betörni a kereskedelmi piacra, ha nem pincénél értékesítesz. Minden számítás mehet a kukába, ha senki nem veszi a pezsgődet.)

2016. febr. 15. 09:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
66%

Miért kéne a pezsgőgyártáshoz saját szőlő? Megveszed a préselt levet és abból dolgozol.


Sokkal kisebb beruházás, nagyobb haszon.

2016. febr. 15. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 Mojjo ***** válasza:
86%
Megveszi a "préselt levet"? :D Hát ilyet sem hallottam még... vagy szőlőt vesz, vagy az elsődleges erjedésen átesett "levet" az ún. alapbort, de a "préselt levet" (de hívjuk inkább csak mustnak, ha nem gond :D ) aligha. Bár alapbort is nehezen.
2016. febr. 15. 10:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
66%

# 3


Mit kötözködsz? Te is értetted, nem?

hidd el én is tudok neked olyan összefüggő többszörösen bővített mondatot mondani, amiből csak a névelőket fogod érteni... ;-)

2016. febr. 15. 10:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 Mojjo ***** válasza:
69%

Nem, őszintén nem értettem és most sem értem. Te mustot szerettél volna vetetni vele, ami több okból sem működőképes.

Nem a többszörös összetételen van a hangsúly, mert rendkívül egyszerűen leírhatóak ezek a dolgok, hanem azon, hogy az ötleted nem jó, nem kivitelezhető. Más viszont esetleg kivitelezhető, pl ha szőlőt vesz, ezért bátorkodtam kissé kiegészíteni a hozzászólásodat. :)

2016. febr. 15. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 A kérdező kommentje:

Nagyon-nagy köszönet első! Rendkívül hasznosnak találom a hozzászólásodat, ment a zöld kéz! (Persze a többieknek is köszönet.)


A legutolsó bekezdéssel viszont nem számoltam, pontosabban azzal, hogy mennyire kemény lenne a piacokra betörni. Tényleg ennyire telített a pezsgő, illetve bor kereskedelem? Csak a saját pincés értékesítés jöhet(ne) szóba?

2016. febr. 15. 13:40
 7/14 Mojjo ***** válasza:
76%

Én úgy látom, hogy leginkább két út van. Az egyik út az alacsonyabb-közepes minőség megcélzása, ennek megfelelően a mennyiség pörgetése, és normális kereskedeli csatornákon (élelmiszerbolthálózatok) való kipörgetése. Bornál nem feltétlen nehéz ide betörni, de mennyiség kell hozzá, igen-igen komoly mennyiség. A komolyat több százezres palackszámra értem. Ha csak pár ezer-tízezer palackot termelsz, akkor élelmiszerláncok nem fognak foglalkozni a termékeddel, mert nem tudják ellátni magukat vele. Pezsgőnél a fent elmondottakon kívül még rosszabb a helyzet, mert az alacsonyabb árkategóriában is - sőt, főleg ott! - nagyon a névre mennek az emberek. A BB, és a Törley alacsonyabb kategóriás termékei abszolút slágerek. Ha a BB-vel megegyező áron akarsz piacra küldeni egy pezsgőt, ismeretlen névvel, el fog vérezni a vásárlók szemében. Nem azért, mert a BB annyival jobb, hanem mert annyival megszokottabb márka. Maximum annyit tehetsz, hogy még alább adod árban, még a BB-nél is alább - akkor viszont már egyáltalán nem érné meg az egész, pár száz forint palackonkénti árért gazdaságosan pár hektáron nem nagyon lehet pezsgőkészítésbe fogni.


A másik út pedig az, hogy minőséget termelsz, és a borrajongó/pezsgőrajongó, gasztrokultúrában érdekelt embereket célzod meg. Ez esetben nyilván a termelt mennyiség csökken, és a kereskedelmi csatornák is változnak - élelmiszerláncok helyett alaposan megválogatott szakboltok. Ez az út viszont nem egyszerű. Kapásból csak a tradicionális metódus jöhet szóba, tankpezsgő véletlen sem, tehát technikailag is nehéz ügy. Igazán kiváló pezsgőt egyébként a legnevesebb magyar borászatok is csak néha tudnak összehozni, kínkeservvel - nem olyan egyszerű dolog ez, és még kevés a tapasztalat, szakértelem hozzá. Ennek ellenére persze meg lehet célozni ezt a réteget. Kell mögéraknod valami filozófiát, valami üzenetet - mivel is emelkedsz ki a tömegből, mi a célod. Különleges szőlőfajtákkal dolgozol? Különleges eljárást használsz? Ha van egy jól érthető, jól kommunikálható, világos és erős üzeneted, akkor az megragad az emberek fejében. Ha emellett még jó is a pezsgőd, akkor vannak kisebb szakboltok, akik biztos szívesen felkarolnak és képesek lehetnek kipörgetni azt a pár ezer palackot, amit csinálsz. De ez kőkemény meló.


Amúgy miért éppen pezsgő, miért nem bor? Az azért jóval egyszerűbb sok értelemben. És Magyarországon eladhatóbb is szerintem.

2016. febr. 15. 13:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 Mojjo ***** válasza:
59%
(És persze nagyon szívesen :) Bár úgy látom, valakinek csíphette a szemét az első hozzászólásom, mert buzgón lepontozta...)
2016. febr. 15. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
33%
(Mojjo nevű felhasználó válasza:) Én simán vettem 5 hektó mustot . Idejött a tartály kocsi leengedtük és ennyi. Nem tudom miről beszélsz.
2016. febr. 15. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 Mojjo ***** válasza:
51%
Hogy van az a must stabilizálva amíg szállítják?
2016. febr. 15. 20:21
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!