Költségosztó esetén igaz, hogy minél nagyobb a radiátor vagyis, hogy minél több tagból áll az eredetihez képest annál kevesebbet kell fizetni?

válasza:A nagyobb radiátor nagyobb hőleadást jelent. Emiatt elvileg többet kellene fizetni.
Ha arra gondolsz, hogy a társasházban a többi albetétben is használatos (egységes) radiátort (amihez passzol az adott költségosztó), nos ezt a radiátort kicseréled?
Ha leszeded a megosztót, lehet, hogy "bejelez" (ha rádiós), vagy valahogy meglátszik rajta, hogy mókoltak vele.
Időnként ellenőrzik-leolvassák talán és akkor kiderülhet a turpisság, hogy lopja valaki a hőt, és a szomszédai fizetik meg az ő fűtését.

válasza:Uhh értem, így teljes a kép.
Ha a kész radiátorra teszik, akkor a felelősség az ő oldalukon van, hogy jól állítsák be az osztót.
Annak még érdemes írásban utánajárni a képviseletnél, hogy hagyják jóvá a cserét, levédve magad. Hátha a ház közös vezetékei, radiátorai csak jóváhagyással cserélhetőek. (Alapító okiratban esetleg van erről alap infó.)

válasza:Mikor felteszik, akkor lesz a radiátor mèrethez egy szorzószàm.
Kevesebbet nem fizetsz.
Vagy a mèrőt átparamèterezik

válasza:A helyiség hőigénye, egy bizonyos belső hőmérsékleten ami most legyen 24°C fix érték, legyen most 2000w.
Ha van egy 500wattos radiátorod annak kell 4 óra, mire leadja a 2000 w-t.
Ha 2 db 500w-t teszel fel az egy 500as helyére akkor 2 óra kell neki.
Ha 1000 w-t raksz fel szntén 2 óra, ha 2000 w-t akkor 1 óra.
Tehát nagyobbat rakhatsz, se sok értelme nincs, kivéve ha az adott helyiséget nem tudja kifűteni mert pl rossz az ablak. Ilyenkor a helyiség hőveszteseége nagyobb, mint a radiátor teljesítménye, és pl 24 helyett csak 20-at tud tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Világ életemben távfűtéses rendszert használtam, így a többivel nincs tapasztalom. Azt gondolom, ha a fűtő klíma esetében alacsonyabbra állítom a hőfokot, akkor kevesebb energiát használ a berendezés. Viszont, ha én otthon lejjebb tekerem a radiátoron a tekerőt,...
Távfűtés van, de elég meleg van a radiátorok csavargatása nélkül is. Azok így mindig minimumon (nullán) vannak. Ez baj? Ha baj, mennyit kell rajt rajt csavarnom, hogy rendben legyen? Milyen gyakran, milyen fokozatig, mellnyi időre? Állítólag ezek beragadhatnak,...
Mintakép: Egy 600W-os elég nagy hosszúságú a radiátorról van szó, de nem tudom ez fizikailag hogy működik. Azt gondolom, hogy minél melegebbre tekerem, annál melegebb a cső (ha egyáltalán az érzékeli valahol), a cső meg fémből van, hamar átveszi a hőmérsékletet és...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!