Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Fatüzelésű kazánt hogy érdemes...

Fatüzelésű kazánt hogy érdemesebb üzemeltetni? Jó meg rakni, és alul elzárni a levegőt, vagy kevés fa és alul teljesen kinyitni az ajtót?

Figyelt kérdés
Ha alul nyitva van, akkor kézzel is érezhetően lent jobban sugárzik a hő. Ha jól meg van rakva több füst megy ki a kéményen, ami gondol eléggé felveszi a kazánhőt is.
2018. jan. 3. 13:17
 1/5 anonim ***** válasza:
Szerintem ugyanott vagy, csak ha kevés fát raksz rá állandóan szaladgálnod kell pótolni.
2018. jan. 3. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Amennyiben az égéshez oxigén kell (márpedig kell, nem is kevés), nyilván kisebb hőhöz kevesebb fa kell, nem pedig sok fa és a levegő elzárása.


A fánál ez kiegészül a felszabaduló lignit miatti másodlagos égéssel, amit a kályhások is figyelembe vesznek a felső huzatbeömlők tervezésekor (ez lehet ajtón és mellette, szabályozható mindenképpen, de a lényeg: teljesen el se lehet zárni, minimum kiegészítő rések gondoskodnak róla, hogy legyen levegője a másodlagos égésnek még akkor is, ha már csukva az ajtó és zárva van rajta a szabályzó).


Elég ha annyit megjegyzel, hogy a levegőt elzárni csak parázsra érdemes, hogy tovább tartson, és adja le a hőjét bentre. Amíg a fa nem szenesedett teljesen körbe, addig jobb, ha a tüzelő ajtó nyitva van kétujjnyira, és egy ablak vagy ajtó is rá van nyitva résnyire, mert mint említettük: az égéshez oxigén kell, nem is kevés.


Amikor nem látsz nyers fát, akkor kikísérletezhetsz egy csukott tűztér ajtóval működő huzatszabályzó beállítást (esetenként a hamuzó ajtó megnyitásával), aminél még pont szép, alig látható füst jön a kéményből, és adott famennyiségre ezt kell használni, ha kátrányosodás nélkül szeretnéd a maximális hőt kihozni. Értelemszerűen kevesebb fához kevesebb levegő kell, lassabb huzat elég, több hő marad bent. Igen, valamivel gyakrabban kell rakni rá, mert rendesen ég, nem senyvedve, ahogy a túltöltött tűztérben. Karvastag fával nagyon nem lehet mellélőni, három legalább kelleni szokott, de inkább öt az alja, annyi meleg elfér, annyinak van parazsa is. Estefelé (kora este) jó lehet kicsit többet rakni rá, és szigorúan jókor bezárni az ajtókat a parázsra, az reggelig még sok is, ha hőszigeteléssel és méretezéssel nincsenek gondok.

2018. jan. 3. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

1.: Akkor már megéri, nemde??

Tökéletesebb égés, kevesebb károsanyag, és a kémény sem kormolódik annyira.

2018. jan. 3. 14:26
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

láttam néhány szétfűtött kazánt..jól megpakolta a versenyző, aztán elment tévét nézni, vagy közértbe, vagy kutyát sétáltani..

...aztán kiderült, hogy nem volt jó ötlet.


Alaposan meg kell ismerni a kazán lelkét, milyen fa hogy ég, stb..

2018. jan. 3. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Ajánlom figyelmedbe ezt a könyvet. Érdemes letölteni .

hans peter ebert fatüzelés

2018. jan. 3. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!