Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Mi az oka, hogy Amerika, a...

Mi az oka, hogy Amerika, a NATO ilyen hatalmas kudarcot vallott Afganisztánban?

Figyelt kérdés

Úgy tűnik húsz év erőfeszítései semmit sem értek. Amerika leghosszabb háborúja volt ez, a költségek elérték a 2 trillió dollárt (ez körülbelül miden amerikai állampolgárra szétosztva 2 millió forint/fő lenne) és a járulékos veszteségek, sérülések, veteránok, hadirokkantak miatt még további magas költségek lesznek.

A gyors, hirtelen kivonulás után sok fegyvert is hátrahagytak az amerikaiak, amik most a tálibok kezére kerülnek, így most már erősebbek lesznek, mint 2001-ben a háború megindításakor.aug. 15. 20:15
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
30%
Nem is érdekli őket.
aug. 15. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
92%
A 20 éves évforduló egy jó alkalomnak tűnik arra, hogy pontot tegyenek egy félresikerült sztori végére. Látszik, hogy nincs jövője egy USA-bérenc kormánynak arra. Annyira meg nem fontos az az ország.
aug. 15. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Eleve kilátástalan volt a helyzet. Már az oroszoknak sem sikerült, márpedig ők gátlástalanul megtettek mindent amit csak lehetett.

Az amerikaiak fegyverezték fel és képezték ki az afgánokat az oroszok ellen, utána meg csodálkoztak, hogy nem tudják őket legyőzni.

Akkor kellett volna azt az országot békén hagyni amikor az oroszok kivonultak onnan és hatalmas építkezésekkel kellett volna ott inkább elérni a lakosság életének fejlődését. Ehelyett katonákat kaptak, mást nem.

Akinek nincs mit veszítenie az utána szélsőségesen fog küzdeni és a szélsőségek fognak elterjedni.

aug. 15. 20:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Már nem volt profitáló.
aug. 15. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Inkább azaz érdekes,hogy Amerika és a Szovjetunió is kudarcot vallott, ugyanis a szovjetek vették be először Afganisztánt, aztán jöttek az amik.


Két szuperhatalom nem tudott rendet tenni egy 3. világbeli országban.Nevetséges.

aug. 15. 20:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyen gerillahadak ellen szinte lehetetlen győzni, mert az istenhátamögötti falvakból bárki lehet katona és mivel ismerik a terepet, könnyen elrejtőznek.
aug. 15. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
És ott nincs se gumi, se tabletta, se abortusz, a feminizmusról még nem is hallottak, szóval utánpótlás is van.
aug. 15. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:
18%

A magyar válasz tuti ez lenne:

"Sorosmigránsemútnyócév".

aug. 15. 20:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:
96%

Elsősorban azért veszítettek mert hosszútávú, valós - a helyi hagyományokat, tradíciókat, viszonyokat figyelmen kívül hagyó - stratégiai elképzelés nélkül mentek oda. Már eleve prückös volt a dolog, mivel egyes törzsi magterületekre (Pakisztánba) az ottani bonyolult politikai viszonyok miatt nem tudtak széleskörűen átmenni (csak 1-1 célzott akcióra, ld. Bin Laden kiiktatását). 911 után viszont menni kellett.

Szomáliában megtanulhatták volna a leckét. Az egymással rivalizáló, alacsony iskolázottságú, gondolkodásban középkori szinten lévő népesség bizalmát nem lehet "demokráciásdival", meg néhány út, iskola építésével, segélyszállítmányok osztogatásával elnyerni. A helyi lakosság támogatása nélkül csak addig eredményes egy katonai akció amíg jelentősebb haderőt állomásoztatnak ott. Az amcsikat megszálló erőknek tekintették meg a központi Kabuli kormányt is. Afganisztán az amit nem lehet csak katonai erővel megoldani.

Így azt tették ami a legbölcsebb - kivonulnak, hagyják a helyieket hogy az évszázados "néphagyományaiknak" hódoljanak, irtsák, kínozzák, üldözzék egymást tovább kedvükre. Úgyis itt az amcsik számára már semmi érdekes, se olaj, se gáz, se ásványkincsek.

aug. 15. 21:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
89%
A hatalmas távolság a bázis országoktól - a logisztikai kapacitások határait feszegette. A hatalmas különbségek a társadalmi értékrendek között, - akármit is tesz egy katona idegen földön, mindig tartózkodással fognak viszonyulni hozzá. Általános mély szegénység. Az Afganisztánban élő emberek óriási hányada olyan szintű mély szegénységben él(t), hogy néhány dollárért is képesek voltak bármire, - többek között elárulni másokat vagy dezinformálni. Az államot képviselő erők moralitása, - ők abban ringatták magukat, hogy akik megpróbálják őket kiképezni a védelmi protokollokra, azok úgy sem fognak soha kivonulni és ebből az elgondolásból elkényelmesedtek. Aztán kivonultak, akikről azt gondolták, hogy soha nem fognak, de mivel a feladataikat nem vették eddig eléggé komolyan, most képtelenek a helytállásra.
aug. 15. 21:30
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!