Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » A kormányokban miért korrupt...

A kormányokban miért korrupt politikusok ülnek, amikor egy valamire való cégnél a vezetőkkel szemben elvárás a szakirányú végzettség és gyakorlat. Ehy ország vezetőitől miért nem?

Figyelt kérdés
Miért nem lehet megszervezni, hogy egy ország vezetését is szakemberekre bízzuk?

2022. nov. 13. 22:01
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
18%

És ki a szakember? Egy országban ezernyi szakma van, egy politikus sem érthet mindenhez.


Valójában a politika is egy szakma, és aki sikeresen műveli (megválasztják, újraválasztják), az a szakember a politikában. Amúgy meg a minisztériumokban szakértők ülnek, ők végzik a háttérmunkát.

2022. nov. 13. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:

A cég vezetőjét a tulajdonos nevezi ki, az ország vezetőit meg választják a szavazók.

Mindkettő a maga szempontjai szerint dönt. A cég tulajdonosa olyat keres aki neki a legtöbb pénzt tudja a cégből kihozni - a választók is. Csak míg a cég vezetője 2 perc alatt ki is tudja rúgni ha kiderül, hogy nem hasznot hoz a vezető hanem kárt okoz, a választott vezetőit az országnak csak a következő választáson lehet leváltani.

A politikusi szakma is szakma, nem is képes rá mindenki. Attól mert én jó vagyok mérnöknek még nem lennék jó politikusnak, hiába jobban értek az ipari folyamatokhoz, mint egy miniszter - olyan döntéseket nem tudnék meghozni, olyan feladatokat nem tudnék jól ellátni, mint ami egy miniszternek a dolga.

Politikusnak azt választják meg az emberek akikről elhiszik, hogy a szakmájukat - hogy politikusok - jól fogják végezni, az érdekükben fognak döntéseket hozni és nekik fognak anyagilag is hasznot hozni.

Csak sok ember ezt a döntését nem a valóság hanem téves információk vagy szimplán szimpátia, propaganda alapján hozza meg - elhiszi valaki másnak, hogy pont ezt a politikust kellene megválasztania.

.

2022. nov. 13. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 A kérdező kommentje:

Bocs a politikusok ahhoz értenek, hogy újraválasszák őket. Az országgyűlési képviselők és a kormány olyan témákban hoz döntéseket, amihez biztos, hogy nincsenek ismeretei. Hány mérnök van a kormányban vagy az országgyűlésben? A politikusok egyetlen mércéje a szavazat, ez csak a saját marketingjétől függ (mennyire tudja önmagát fényezni, az ellenfeleket besározni).

Vajon, amikor az országgyűlés nagytiszteletű képviselői döntenek egy oktatással kapcsolatos dologban, vajon hányan értenek hozzá?

Amikor egy út vagy vasút építésről döntenek, vajon hány közlekedésmérnököt vonnak be a döntésbe?


Szerintem, ha egy vállalatnál elvárható, hogy a döntéseket hozzáértők hozzák, egy ország esetén is elvárható lenne, hogy olyan emberek döntsenek, akik értenek hozzá.

2022. nov. 13. 22:17
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Vannak tapasztalataim egy jól menő multiról, és inkább nem kommentálnám, milyen a főnökség. És nem az a probléma, hogy keménykezűek, hanem hogy nem is értenek a feladatukhoz, mégis pozícióba kerültek. Szóval, ez mindenhol így megy.
2022. nov. 13. 22:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
"Amikor egy út vagy vasút építésről döntenek, vajon hány közlekedésmérnököt vonnak be a döntésbe?" Rengeteg mérnök dolgozik egy-egy ilyen projekt elkészítésén és megvalósításán. Látszik, hogy nem nagyon érted a világot, tájékozódj.
2022. nov. 13. 22:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:
Ha érteném kérdeznék?
2022. nov. 13. 22:22
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

"egy valamire való cégnél a vezetőkkel szemben elvárás a szakirányú végzettség és gyakorlat"

ó ha tudnád hány cég van ahol ez totál nem így van?

igaza van az 5-nek, nem érted a világot, inkább tájékozódj.

2022. nov. 13. 23:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:

#3 "Amikor egy út vagy vasút építésről döntenek, vajon hány közlekedésmérnököt vonnak be a döntésbe?"

Rengeteget.

A döntések nem úgy születnek, hogy összeül a kormány, fognak egy térképet meg egy számológépet és megrajzolnak 100km vasutat ahol nekik tetszik.

Minden egyes döntés előtt hosszú munka van, amit azok végeztek el akik a terület szakértői. Ez az előkészítés először egy felvetéssel, ötlettel indul - szükség van a vasút fejlesztésére. Ezután akinek az a dolga az felméri - szintén nem egyedül - hogy milyen a vasút állapota, hol kellene fejleszteni és miképpen. Megnézik - szakemberek, nem csak mérnökök de közlekedési szakemberek, kereskedők stb. hogy milyen az utas vagy várható áruforgalom, milyen előnye lenne a fejlesztésnek éppen azon a szakaszon vagy mit okozna ha ott épp most nem történne semmi.

Ezután jönnek a közgazdászok és megnézik az anyagi lehetőségeket, milyen forrásokból lehetne elvégezni, hogyan, milyen időarányos költségvetésre lenne hozzá szükség. Egymás mellé teszik a lehetőségeket pl. ha uniós forrást szeretnének akkor kevesebb költségvetési pénz kell hozzá, viszont scak X régióban ad az unió forrást, Y régióban viszont nemzetközi kereskedelemhez is használható lenne, arra lehetne más forrásokat találni - ellenben akkor a személyszállítás fejlesztésére vagy új járművek beszerzésére más forrás kell, vagy pár évvel később lehetne megvalósítani stb.

Mindezeket minden ponton egyeztetnek a terület szakembereivel, illetékeseivel, önkormányzatokkal, mindenki próbálja a neki legjobb döntést elérni közben és mellette érvel.

A kormányban a miniszterek és a miniszterelnök már csak a legvégső döntést hozzák meg ezek alapján. Akik értenek a vasútépítéshez, a forgalomszervezéshez, a kereskedelmi szállításokhoz, pénzügyi lehetőségekhez stb,. stb. már mind elmondták a véleményüket és azon a szinten már elkészültek a tervek, mit miből és hogyan lehetne megcsinálni. Itt döntenek a kormánytagok, hogy a sok lehetőségből épp melyik és hogyan valósuljon meg. De nem Orbán találja ki, hogy ideje felújítani a szolnoki vonalat, mert az 1 sávos vasút már nem elég, legyen 2 sávos, a villanyvezetéket is ki kell cserélni egyben a másik vonal vezetékének építésével, ehhez meg cserélni lenne érdemes már a régi vágányt is, hiszen a nagyobb sebességű vonatokat nem tudja kiszolgálni a régi alapozás stb. Nem is kell Orbánnak ehhez értenie.

A kormánynak, minisztereknek ahhoz kell értenie, hogy megtalálják és megfelelő pozícióba ültessék azokat a szakemberek akik ezeket a kérdéseket meg tudják válaszolni, nekik el tudják mondani úgy, hogy a végső döntést meghozzák.

Neked sem kell tudnod hogyan kell nútot vágni a farost lemezbe vagy milyen ragasztó kell a bútorlap fóliázásához vagy a banki műveleteknél mit jelent a fix marzs mellett nyújtott vállalkozói lombardhitel óvadéka , mégis el tudod dönteni hogy milyen bútort vegyél a lakásodba és van-e rá elég pénzed vagy ha nincsen akkor honnan vegyél fel hozzá hitelt. Mert ezeket azoknak kell tudni akik szakemberek, neked azt kell kiválasztanod melyik gyártónak hiszed el, hogy jó bútort tud csinálni és azt a banki alkalmazottat, aki elmagyarázza neked a hitelfelvételt.

2022. nov. 14. 00:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
53%
A magyar vezetők is egytől egyig korruptak, ne izgulj.
2022. nov. 14. 10:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Milyen szakembert választanál politikusnak?
2022. nov. 14. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!