Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » A kormányokban miért korrupt...

A kormányokban miért korrupt politikusok ülnek, amikor egy valamire való cégnél a vezetőkkel szemben elvárás a szakirányú végzettség és gyakorlat. Ehy ország vezetőitől miért nem?

Figyelt kérdés
Miért nem lehet megszervezni, hogy egy ország vezetését is szakemberekre bízzuk?

nov. 13. 22:01
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

A politikusnál a "minőség biztosítás" az, hogy szavaznak-e rá. Nem hiszem, hogy én meg tudom ítélni, hogy Kiss Béla, vagy Nagy Amália tudja-e jobban képviselni az érdekeimet a parlamentben. Egyiket sem láttam személyesen (ha elmegyek egy kampány rendezvényre, akkor láthatók tőlük egy előadást, aminek köze sincs a munkájukhoz). Lehet, hogy nem az emberek, hanem a minőség biztosítás oldaláról kellene megfogni a dolgot?

Szerintem az országot is lehetne egy nagyvállalathoz hasonlóan vezetni. Igen a nagyvállalatoknál is van sok olyan jelenség, amit egy ország vezetésében nem kedvelünk (Amit én személyesen tapasztaltam: Korrupció, Rasszizmus, Hozzá nem értés), azonban a vállalatok mégis valahogy jobban működnek.

Lehet, hogy a szabad mandátum rendszerét meg kéne szüntetni és valami "félszabad mandátummal" jelennének meg az országgyűlési és önkormányzati képviselők. Valahogy úgy képzelem el (még nagyon nyers, és látom, hogy nem az igazi), hogy a képviselő szerződést köt a választókkal. Ha az adott szavazat nem felel meg a szerződésnek, akkor automatikusan érvénytelen és a képviselő elvesztette a mandátumát (ebből az lenne, hogy semmitmondó szerződések születnének).

Azt látom, hogy a jelenlegi rendszer nem működik (innen alulnézetből, mert a politikusoknak nagyon jó). Valami jobb kéne, de itt nagyon elakadtam.

nov. 14. 11:38
 12/13 anonim ***** válasza:

#11 Ez nem működőképes. Ugyanis hogyan és ki dönti el hogy " az adott szavazat nem felel meg a szerződésnek"?

Látott a szavazó egy plakátot amin az állt, hogy "mi majd még többet adunk neked" meg "örök életet és ingyen sört adunk kormányon" és rájuk szavazott. A többiek eleve tudták, hogy baromság vagy hazugság, nem szavaztak rájuk. Most akkor hogy döntöd el hogy nem felel meg ha egyszer nem is kerültek kormányra és nem is volt lehetőség hogy kiderüljön, tudtak volna-e örök életet adni neked? Vagy ha tudnak ingyen sört adni, de csak a legrosszabb fajtát, örök életet meg nem - akkor megfeleltek vagy nem?

Miért csak azok lépjenek vissza akik kormányra kerültek ha nem sikerült mindent teljesíteniük? Mennyi idő alatt kellene? Mi van ha az ígéretét pont a következő választás előttre tudná betartani?

Azért van 4 évre a mandátum, mert ez az ami alatt teljesíteniük, bizonyítaniuk kell. Ha nem sikerült akkor mást szavazol meg és ennyi.

nov. 14. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 anonim ***** válasza:

"Szerintem az országot is lehetne egy nagyvállalathoz hasonlóan vezetni."


Érdekes álláspont, de egyrészt nem lehet, másrészt meg vannak pontok, ahol pontosan az a baj, hogy úgy vezetik.


Eredendően picit hibás a metafora, mert ha az országot vezetjük vállalatként, abban benne lenne az is, hogy a kormány eldöntheti, kit szeretne polgárául, és felvehet/kirúghat embereket az országból. Mivel a kormánynak ilyen lehetősége nincs, így ez a megközelítés elhasal. Szerintem nem az országot, hanem a kormányt lehet vállalatként vezetni, a civilek a vásárló szerepét töltik be ebben a rendszerben.


Ha pedig így nézzük, akkor meg is érkeztünk a te problémádhoz: egy vállalat célja a profitszerzés, és ahhoz az kell, hogy az ügyfelek a te termékedet vegyék meg, nem az, hogy a termék jó legyen. Vásárlás négyévente történik, ilyenkor újít a vállalat szerződést az ügyfeleivel, a kormány nyrt célja, hogy abban a két hónapban az ő produktumát vedd meg. Egy vállalat célja sohasem az, hogy neked jó legyen, hanem az, hogy őneki jó legyen, az csak az ideális eset, ha ez a kettő ugyanaz.


Egyébként ha mondjuk a csalás és a korrupció felszámolásád szeretnéd beszüntetni egy vállalatban, akkor a transzparencia és a felügyelő bizottság fogalmát kellene megemlíteni. Előbbi arra szolgál, hogy minden döntés minden paramétere nyilvános, és elszámoltatható. Ez az egyik olyan dolog, amit a jogállamisági eljárás során hiányolnak Magyarországon.


A felügyelő bizottság szerepe, hogy legyen egy olyan testület, amelyik képes féket húzni, ha a vezetőség elkezd elkanászodni. Egy demokráciában ezek a fékek és ellensúlyok rendszere: a független bíróságok, a független jegybank, a köztársasági elnök, a parlamenti ellenzék mind ilyen testületek. És akkor a kérdés: melyik működik jól Magyarországon?

nov. 14. 14:28
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!