Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Rendőrség

A kérdés

Be kell mennem a rendőrségre, mint tanú, mire számítsak?

Pár hónapja is kaptam egy levelet, az én adataimmal, de akkor tévedés történt, és ha jól emlékszem apámat hívták tanúként. Most megint kaptam egy levelet, az én adataimmal, de azt mondták, nekem kell menni. Az az érdekes, hogy nem a lakcímem szerinti városba kell mennem, hanem 25km-re odébb, egy kissé nagyobb városba. A helyzet az, hogy lassan többet tartózkodom Budapesten, mint otthon, szóval nem értem, milyen ügyben tudnék ott tanúskodni. 4 dolog van, amire én gondoltam, leírom, hátha tudtok segíteni.


1.: Hónapokkal ezelőtt tippmixes oldallal foglalkoztam, voltak ingyenes meg fizetős tippek is. Az oldal nem az én tulajdonomban állt, én csak tippeket adtam, de párszor utaltak nekem is, mikor a tulajt nem tudták elérni. Én ezt neki továbbküldtem, de nem volt a tevékenység mögött cég. Persze pár előfizető ezt kihasználva fenyegetett is (összesen 3). Volt akinek azt írtam, hogy visszaküldöm a pénzét a sajátomból, de neki már nem csak a tagság ára kellett, hanem az is, amit elbukott, annyim pedig nem volt. Ezek közül 1-nek adtam le a saját számlaszámom. Ő azért volt elégedetlen, mert elvileg fizetett, de nem kapott tippeket. Nem tudott bizonylatot mutatni és nem is volt tőle utalás. Többször is átnéztem a netbankot, akkor is még egyszer, amikor rám írt fenyegetően. Mondtam neki küldjön bizonylatot, azt mondta nem fog, nem akarja, hogy lássak olyan dolgokat, amik nem tartoznak rám. Kitakarni sem tudta, aztán azt mondta, IP címem alapján megtalálnak, több aláírást is szerzett már, majd találkozunk a bíróságon a rendőröknél van a bizonylat, meg jön értem a TEK stb.. Ezek után már nem tudtam komolyan venni, le is tiltott. Egyébként álnéven volt fent Facebookon. Ezután abba is hagytam inkább az egészet, mert a "társam" a tanácsom ellenére nem akarta törvényesen csinálni, cég által, én meg nem akartam magamnak stresszes napokat, így kiszálltam. Ilyen esetben egyébként is gyanúsított lennék, nem?


2.: Több autó is volt a nevemen. Szüleim sokat cserélik az autójukat, legtöbbször jó szándékból. Pl. sokszor van olyan, hogy egy szegényebb családtagnak megtetszik, és eladják nekik sokkal olcsóbban, ráadásul úgy, hogy majd ráérnek kifizetni. Persze az átírás addig nem történik meg, míg ki nincs fizetve. Egyszer eladtunk egy autót, azzal volt egy csúnya baleset, szerencsére senkinek nem esett baja. A tulajdonos én vagyok, de az üzembentartó mindig apám. Mivel sajnos az autó összetört, így már nem tudtak vele mit kezdeni. Ezután saját szándékból az akkori autónkat tényleg el akartuk adni, azt is "megvették". Ez októberben lesz 1 éve, de még ki sem fizették, ugyanúgy a nevemen van az is, de az üzembentartó szintén apa, szóval ha a kocsival kapcsolatos dolog, szerintem nem engem keresnének.


3.: 1-2 hónappal ezelőtt vidéken az utcánkban történt egy olyan eset, hogy az egyik ismerősömhöz lejöttek behajtani a pénzt. Megverték a saját házában, de aztán szólt a testvéreinek. Ezután túlerőben lettek, így a behajtók elmenekültek kocsival. Menekülés közben szándékosan elakarták ütni az egyik férfit a testvérek közül, ráadásul nagyon gyorsan mentek végig az utcán nem törődve azzal, hogy sok gyerek játszott kint. Ebből én már csak annyit láttam, hogy az autó nagyon gyorsan, cikázva elhúzott. Ennyi erővel a fél utcát is hívhatnák, ők is láttak ennyit. Szóval ezt nem tartom valószínűnek.


4.: Pár hete rendszeresen hozott ki dolgokat nekünk a postakocsi. Rendeltünk matracot, aztán gumiszőnyeget, meg egyéb dolgokat, pl. konzoltartozékot is. Sokan arról beszéltek, hogy szüleim droggal kereskednek és ezt az internetről rendelik. Gondolom megelégelték, hogy sokszor jött a postakocsi, arra gondoltak, hogy azért jön, így történt egy feljelentés. Az utolsó csomagnál azonnal lecsaptak. Egy konzoltartozék volt benne, meg is mutattuk. Volt házkutatás meg minden, természetesen semmit nem találtak. Eleinte nagyon kiabáltak, igazából én arra keltem fel, 5 éves öcsém úgy megijedt, hogy átment a szomszédhoz. Sántító kutyámat kiengedték, nem zárták be a kaput. Más kutyákkal nem jön ki, így azonnal utánamentem, majd hazavittem. 30.000Ft-ért vettem neki gyógyszereket. Amúgy már jobban volt, de mivel megerőltette, így megint fájt neki. Erre már ideges lettem nagyon és mondtam, hogy nézzenek rá a kutyára, most kezdett jobban lenni, rengeteg gyógyszert kap, maguk meg csak úgy kiengedték. Meg azt is mondtam, hogy én rendeltem öcsémnek azt a konzoltartozékot. Anyám felhívta az ügyvédünket, aki ezután a nyomozót hívta. Elmondta, hogy mi nem vagyunk olyanok, nem kellene ordítozni, meg olyanokat mondani, hogy beviszik őt, miközben semmit nem találtak. Ezek után már szépen beszéltek és viselkedtek, jegyzőkönyvben leírtakat érthetően felolvasta, kiemelve azt, hogy nem találtak semmit, anyám aláírta, azóta sem hallottunk róluk. Ez lehet? De apámat miért nem hívják, igazából őt keresték akkor, csak épp dolgozott. Egyébként is, családtag ellen nem is lenne muszáj tanúskodnom, de nincs is miért, ők sem találtak semmit, és nem is volt semmi.


Másról egyáltalán nem tudok, ezek jutottak eszembe. Havonta kb. 1x 1 hétre megyek haza, nem is igazán tudom már, mik történnek ott. Most jöttem vissza Budapestre vasárnap, de már jövőhéten mehetek is ezért (átrakattam az időpontot jövőhét kedd reggelre, egyébként már ma mehettem volna újra haza, hogy szerdán bemenjek). Egyébként rendes volt az ügyintéző hölgy, akit hívtunk, de nem mondhatott semmit telefonban.


Volt egy korábbi kérdésem is, mikor a rendőrök későeste kerestek emiatt, de nem voltam akkor sem otthon és azt hittem valaki csak szórakozik. Hát úgy néz ki, nem szórakoztak, de akkor is apámat hívták telefonon. Akkor leírtam azt, hogy annyit mondtak, hogy nem piti ügy. Azóta kiderült, hogy én értettem félre, és pont az ellentettjét mondták, hogy piti ügy, 10-20 perces dolog.


Soha nem volt még rendőrségi ügyem (oké, egyszer megbüntettek, mert közterületen pisiltem, mert a szórakozóhely WC-je tele volt). Mozgássérült vagyok, teljesen tiszta, az első dolog volt a legnagyobb "hibám", de azt is befejeztem, ahogyan írtam. Tanúként hívnak, de hát az ember amikor nem tudja, hogy miről lehet szó, olyankor izgul, parázik, mert sokszor kiforgattak már másokat is, és tanúból hirtelen gyanúsított lett. Csak ugye a tanút könnyebb becsalni és neki még kutya kötelessége igazat is mondani...


Kicsit hosszú lett, de legalább nem csak alaptalanul feltettem egy ilyen kérdést, így hátha tudtok segíteni. Annak, aki végigolvassa és még válaszol is, előre is köszönöm! :)Keress kérdéseket hasonló témákban: tanú, idézés

 2018. jún. 26. 04:45  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3

Én magam is "benne voltam a sűrűjében" annak idején.(sokkal mélyebben mint te) Sajnos azt tudom mondani, hogy ezek közül bármelyik esélyes. Az biztos, hogy valakinek/valakiknek szúrod a szemét, és ennek/ezeknek van némi befolyása a hatóság valamely tagjára. Szar ügy.(4-es) Egyébként a zsaruk először akkor is tanúként idéznek ha gyanúsítanak valamivel! Pontosan az a céljuk hogy fogalmad se legyen róla hogy miért hívnak, így nem tudsz felkészülni sem magyarázattal, sem hazugsággal. Egy jó tanács, bár nagy száj kell hozzá hogy meg is fogadd!

Ha a nyominger "beszélgetni" kezd veled ami azt jelenti hogy a feltett kérdéseket és az arra adott válaszaidat nem gépeli jegyzőkönyvbe, és neked nem tetszenek a kérdései mert esetleg eleve rosszindulatúan teszi fel, akkor válasz helyett konkrétan kérdezd meg hogy ez most tanúkénti, vagy gyanúsítottkénti kihallgatás! A válasza valószínűleg az lesz, hogy egyenlőre csak beszélgettek. A nyomozónak viszont ehhez nincs joga, ő csak kihallgathat tanúként, vagy gyanúsítottként, és minden feltett kérdést és arra adott választ jegyzőkönyvben kell rögzítenie mindkét esetben! (nem véletlenül!) Közöld hogy beszélgetni nem fogsz vele. Ha fenyeget hogy megtagadod a vallomást, akkor közöld vele hogy vallomásnak azt hivják amit a !!!kihallgatás!!! során jegyzőkönyvbe vesznek, vagyis akkor ez most kihallgatás? És akkor tanú, vagy gyanúsítottkénti? (magyarán:anyádat akard hü..ének nézni!)

Ha közli hogy (kib...ból) gyanusított leszel, akkor jelezd hogy mint gyanúsított jogod van kirendelt védőhöz, és hogy megvárnád míg odaér, utána fojtathatjátok. Vagy ki fog hallgatni tanúként, vagy bent tart még pár órát szívatásból, aztán hazazavar.A válaszíró 51%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/21Időpont 2018. jún. 26. 07:10 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Eléggé terjedelmes a listád, szerinted van itt valaki, aki náladnál jobban tudja azt, hogy mire is számítsál, milyen ügyben keresnek???

(Ilyenkor mondják: vigyél magaddal 3 napi hideg élelmet és egy váltás fehérneműt!)A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 76%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/21Időpont 2018. jún. 26. 07:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

1.: Köszönöm a tanácsokat és a kimerítő választ!


2.: Fogalmam nincs, hogy mi lehet. Éppen azért, mert az 1-es sztori több hónapos, egyénenként pár ezer Forintról volt szó, és gondoltam így maximum szabálysértés, vagy még csak nem is rendőrségi ügy, hanem inkább a NAV-hoz kellene tartoznia. A 2-esnél én úgy tudom, hogy az üzembentartót keresnék. A 3-asnál kint állt a fél utca, ugyanannyit láttak, mint én, ha nem többet, mert én már csak annyit, hogy elmentek a kocsival. 32 házas kicsi utca, mindenki ismer mindenkit, engem nem szoktak beadni tanúnak, tudják, hogy alig vagyok otthon. A 4-es meg azért érdekes, mert úgyszintén fogalmam sincs, hogy mi folyik otthon, mivel alig vagyok ott. Igaz, akkor pont otthon votlam, de "hála" a rendőröknek, a kutyám után szaladgáltam, meg az öcsém után. Bizonyíték pedig nem volt. A szüleim ellen pedig nem is muszáj tanúskodnom, szóval kb. feleslegesen hívnának azért

Ráadásul ha jól emlékszem, azt mondták még hetekkel ezelőtt, hogy piti dolog , 10-20 perc. Ha olyan nagy dolog lenne engednék, hogy így húzzam?


Aztán lehet tényleg semmiség, vagy nem is engem keresnek. Valamikor januárban, vagy februárban volt olyan, hogy nekem küldtek levelet és közben apának akarták.# 3/21Időpont 2018. jún. 26. 07:50 Privát üzenet
Csak annyit akartam, hogy ezzel a te neveden van az autó, de más használja ezzel nagyon meg lehet szívni. Pl. ha két a neveden lévő autó ütközik egymással akkor meggyanúsíthatnak biztosítási csalással.

A válaszíró 77%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/21Időpont 2018. jún. 26. 08:18 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ügyvéd nélkül azt se mondd, hogy jó napot. Tanúból könnyen kreálnak gyanúsítottat, főleg ha semmit se tudnak felmutatni. Ügyvéd ügyvéd ügyvéd!!! Én ezt tanultam meg anno. Ügyvéd jelenléte nélkül egy k*rv@ szót se szólj! (Először én is tanúként lettem beidézve, meg kihallgatva, aztán a vádlottak padján ültem ártatlanul a bíróságon)

A válasz 49%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/21Időpont 2018. jún. 26. 08:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
ha jobban benne voltál a sűrűjében mint a kérdező - és ezt már az első mondatban kiemelted - akkor te nagyon kemény lehetsz, sőt, büszke lehetsz a múltadra. Az igazi nagyöreg motoros. Ez igen. Ha szégyelnéd nem írnád le. phuj

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 42%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/21Időpont 2018. jún. 26. 09:11 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

6.


Ne ítélj olyan gyorsan. Hamar bele lehet az embert vinni valami gazemberségbe, ha csak egy kicsit nem figyel. Még a leginkább törvénytisztelő embert is.A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/21Időpont 2018. jún. 26. 09:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Hát nem lettem nyugodtabb, sőt... De azt mondták amúgy, hogy piti ügy, 10-20 perces dolog.

# 8/21Időpont 2018. jún. 26. 09:52 Privát üzenet
árokpart nevű felhasználó válasza:

A házkutatásos üggyel kapcsán én is az első hozzászólónak kell, hogy igazat adjak.Pedig nehogy a sűrűjében , de még a szélén sem voltam szerencsére semmilyen ügynek. Viszont a házkutatás lezajlásából látszik, hogy valamelyik rosszindulatú szomszéd, ismerős vagy akárki bejelentésének hatására mentek ki. Tehát maguk a rendőrök sem voltak biztosak, hogx valóban droggal foglalkoztok e. Ahogy írtad, kiabáltak stb. ez mind olyan jel, hogy nem hivatalból néztek utánatok. Mert ha valakit folytatólagos drogkereskedelemmel gyanusítanak, ott bizony általában a titkosszolgálat is körülnéz és feltérképezi, hogy mi a helyzet vannak e esetleg lőfegyverek a lakásban, pontosan ki a csomagok feladója, honnan jön stb. Ezeket utána átadják a rendőrségnek együtt kielemzik és ezután döntik el, hogy a TEK megy vagy sima rendőrségi elfogás lesz. Ha sima rendőrségi elfogás van, vagy lett volna, akkor pl. apukádat autót vezetve fogják el valahol, anyukádat ürüggyel elcsalják valakihez, hogy ne tudjanak véletlenül se kommunikálni egymással az idő alatt már a házatokat bőven kutatják halaszthatatlan nyomozati cselekmény ügymenettel. A drogos gyanusítástól már biztos, hogy nem kell tartanotok. Valamelyik irigy rosszindulatú szomszéd jelentget titeket szerintem.

A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/21Időpont 2018. jún. 26. 10:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Rejtvényjáték 728x90
#6-osnak,#1-es vagyok. Tudod ez nem büszkeség kérdése, henem azé hogy segíteni akarok neki.Így hívom fel a figyelmét arra hogy nem a kisujjamból szoptam, tapasztalat, tehát figyeljen! Veled ellentétben nem a szereplési vágy vezérel, hanem a segíteni akarás!

A válaszíró 51%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/21Időpont 2018. jún. 26. 11:33 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
15 éves vagyok, és tanúként kell mennem a rendőrségre, és a szüleim dolgoznak nem tudnak eljömmi velem, akkor a gyámügy kirendel mellém valakit aki képvisel?
A batárom, kezet emelt rám. Nem először de ez már durva volt. Nyoma nem maradt, de felszeretném jelenteni, az a baj, h tanú nincs, ha én odaállítanék a rendőrségre ki röhögnek...
Beidéztek tanunak egy ügyben amit láttam? ( Többi lent)
Be idéztek tanúnak a rendőrségre, miszerint en hivtam többször is egy embert, akiről kiderült hogy illegális dolgokkal tevékenykedik. Lehet belőle bajom?
Behívtak a rendőrségre, hogy tegyek tanúvallomást. Ez mit jelent? Mire számítsak?
A legjobb barátomat verekedés miatt beidézték a rendőrségre, én ott voltam végig a barátom mellett és láttam, viszont engem nem idéztek tanúként. Én is mehetek vele az idézés...

Kérdések a Politika rovatbólKérdések a Rendőrség rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!