Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Laikusként kérdezem: melyik...

Laikusként kérdezem: melyik jog a jobb? Az angol-szász vagy a kontinentális európai?

Figyelt kérdés

Azt, hogy mit jelent a "jobb", nem tudom megítélni. Viszont szeretném, ha a hozzáértők elmagyaráznák egy nem szakavatottnak is, érthetően, hogy szerintük melyik a "jobb" és milyen szempontból.


Köszönöm szépen.2013. jan. 27. 11:37
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Elnézést, nem konkretizáltam. Angol-szász alatt főként az USA jogrendszere érdekel...
2013. jan. 27. 11:38
 2/14 anonim ***** válasza:
2%
Egyik sem. Egyedül az ősmagyar jog a mérvadó.
2013. jan. 27. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
82%
Szerintem a kontinentális a jobb, mert nem szerencsés dolog laikusokra bízni a bizonyítékok értékelését és a tényleges döntés jogát. Az angolszász jog jobban hasonlít egy színházi előadásra, mint ítélkezésre. Szerintem az a legjobb jog, ahol pontosan meg van határozva, hogy mit hogyan kell értékelni, ami kiszámíthatóságot eredményez, nem pedig laikus emberek szubjektív értékítéletétől függ.
2013. jan. 27. 11:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:

ma 11:59


Ezt nem értem!


'...nem szerencsés dolog laikusokra bízni a bizonyítékok értékelését és a tényleges döntés jogát.'

A bizonyítékok objektív dolgok, nem? Azt hittem, hogy 'laikusok' csak tanúskodhatnak? Az meg tök mindegy, hogy laikus vagy sem (ilyen esetben), mert a kontinentális jogban is kell tanúskodni, nem? És ott sem mérvadó a tanú képzettsége... A tényleges döntés joga pedig a bíráké mindkét jogban, vagy rosszul tudom?

2013. jan. 27. 12:03
 5/14 anonim ***** válasza:
Mind a kettőnek megvannak a hibái és előnyei ;)
2013. jan. 27. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
A végeredményt tekintve ugyanazt éri el mind a kettő. Minden törvényből annyi a jó, amit betartatnak vele. A kontinentális jog egységes kódexeivel talán áttekinthetőbb a laikusok számára is, így jobban érvényesül a jogbiztonság és a törvény előtti egyenlőség elve. Az angolszász jogban viszont az évszázados szerves fejlődés sok olyan kis részletszabályt alakított ki, ami alkalmasabb egy-egy nem szokványosabb eset megítélésére.
2013. jan. 27. 12:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
0%

Az angolszász jobb.

Az Egyesült Államokban is az van és nem bánnak kesztyűs kézzel a bűnözőkkel ki is végzik őket meg lecsukják pedofília miatt 102 évre.


Szóval a kontinentális európai szar , bűnöző párti.

2013. jan. 27. 12:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:

Laikusként kérdezem: melyik a jobb, a hamburger vagy a pizza? A sör vagy a bor?Kérdezheted esetleg a különbségeiket, de hogy melyik a jobb? Azt nem lehet megválaszolni.

2013. jan. 27. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
Sajnos kérdező rosszul tudod. Az esküdtek, akik a laikusok az angolszász jogban ők döntenek abban a kérdésben, hogy bűnös vagy ártatlan a vádlott. A bíró csak a tényleges büntetést szabja ki. Pl: ad 10 év börtönt. Az meg, hogy valakit táskalopásért 100 évre ítélnek -ez nem vicc, mert ott ezek összeadódnak, ha pl: 200 táskát lop el, ami táskánként fél év, akkor kijön a 100 év- teljesen értelmetlen szerintem. Egyrészt, ha mégis ártatlan az illető nem mindegy, hogy 40 évet vagy 6 hónapot ül ártatlanul, másrészt nem a büntetés mértéke, hanem annak a módja a lényeges. Egy kemény -nehéz fizikai munkával egybekötött-, de rövid ideig tartó büntetés nagyobb visszatartó erőt képvisel szerintem, mintha bezárnak a wellnessbörtönbe 50 évre. Az sem mindegy, hogy barátokkal és rokonokkal vagy körülvéve vagy semleges környezetben. Nem mindegy az sem, hogy a családod hogyan fogadja a börtönlétet. Orbán kedvenceinél ez nem igazán megalázó és elrettentő dolog szerintem.
2013. jan. 27. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 tomala ***** válasza:
48%

Ami még itt nem került szóba, és az angolszász jogrendszer egyik lényeges eleme: a precedensjog.

Magam részéről ezt is értelmetlennek tartom. Egy szenilis bíró 1857-ben hozott hibás ítéletére a mai napig lehet hivatkozni, mint jogszabályra...


Pont ennyire helytelen az esküdtszéki rendszer is. Nevetséges, hogy esetleg egy baromi bonyolult sikkasztási ügyben is az utca embere dönti el, ki bűnös, és ki nem.


Az pedig, hogy a törvény menyire szigorú a bűnelkövetőkkel szemben, független a jogrendtől. Ezt az adott ország aktuális büntetőpolitikája határozza meg.

2013. jan. 27. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!