Nem akarják fizetni a TB-t, munkaszerződés sincs. Ilyenkor mi van, ez mennyire általános?
Üdv!
Van egy takarító cég, ahol egy hozzám közel álló ember dolgozik már 1 hónapja. Azt ígérték neki az elején, hogy be lesz jelentve 5 órára 45.000 forintért, és a TB-jét is fizetik. Ehhez képest még senki sem kereste meg őt a munkaszerződéssel, és a TB-jét sem intézik, azt mondták, hogy folyamatban van....
Én eléggé fogalmatlan vagyok a témában, nem tudok semmit a munkajogról, de ez szerintem így alig ha szabályos, feketén dolgoztatják, és ha úgy gondolják, akkor ki sem fizetik őt a hónap végén.
Tehát a kérdésem az lenne, hogy ilyenkor lehet-e valamit csinálni azontúl, hogy kérdezgeti, mikor lesz már?
Ez a cég nem kft., hanem Bt. A Bt.-nek kell egyáltalán adóznia ennyi fizetés után?
Köszi a válaszokat előre is!
Igen, a Bt.-nek kell adóznia.
Ez feketemunka, bizony. Az 5 óra 45.000,- Ft sem szabályos - 63.000,- Ft-nak kellene lennie minimum.
Amúgy annyi, hogy a munkaviszonyt mindig írásban - szerződésbe - kell foglalni. Az a baj, hogy az írásbeliség elmaradására csak 30 napig hivatkozhat a munkavállaló.
Benne van a 30 napban, vagy sem? Ha már nincs, akkor nem érvénytelen, de továbbra is feketemunka. Egy jó kis munkaügyi ellenőrzést küldjetek a nyakukra, ha nem fizetik ki (véletlenszerűen, amikor éppen ott dolgozik!!).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!