Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Személyes adatokkal való...

Személyes adatokkal való visszaélés - tegyek feljelentést?

Figyelt kérdés
Kézhez kaptam egy BKK (BÖK) fizetési felszólítast, nyilvántartott tartott tartozásról. Állítólag 2017 febr 23-án az 1-es villamoson utaztam, jegy nélkül. Teljesen megdöbbentem, ez ugyanis fizikai képtelenség! Egyből fel is hívtam az ügyfélszolgálatot, hogy elnézést, itt valami félreértés lehet. Elkérték a születési adataim és anyám nevét. STIMMELT. Telefonon megtudtam, hogy reggel 7:02 -kor büntettek meg, a Hős utca Hidegkuti között. A jegyzőkönyv felvétel bediktálás alapján volt, és szignóval aláírtam. Még az is kiderült, hogy már próbált elérni a BKK, csak elköltöztem! MICSODAAA? Kiderült, hogy teljesen más cím volt bediktálva, mint az enyém, csak mivel mindig visszajöttek "elköltözöttel" a levelek,kértek egy lakcím lekérdezést - 3 adatból (név, anyja neve, szül hely-idő) simán megtaláltak. Teljesen kiakadtam (magamban). Basszus, én vagyok a leglúzerabb BKV utazó, aki mindig vesz jegyet, vagy napijegyet. Egyszer valóban megbüntettek, voltam is fizetni az Akácfa utcában. Pestre majdnem 3 éve alig járok, a büntetés napján épphogy betöltötte a kisfiam az 1-et, szóval éjjel-nappal vele vagyok. Komolyan, halál biztosan nem utaztam 2017 febr 23-án, csütörtökön reggel hétkor az 1es vilin... Reggel hétkor én szopiztattam a gyereket, itthon -mert semmi keresni valóm nem volt Pest környékén sem. Ez még hagyján, de az ugye szinte biztos, h aki a nevemben utazott ismer, olyan rendes volt, hogy a lánykori nevemet diktálta be. (Felvettem a férjem nevét, nem vagyok -né) Ráadásul a bediktált címen lakik a gimináziumi, (ma délutánig) legjobb barátnőm. A házszámot ugyan lecserélte, de a "hülyébb nevű" utcák közé tartozik. Tudom róla, h rendszeresen utazik mindenféle jegy vagy bérlet nélkül és előszeretettel diktál be adatokat. Persze egyből felhívtam, hogy mit kaptam, milyen első címről, és hogy egészen véletlenül szokta-e az én igazi adataimat bediktálni: hebegett-habogott, ő nem hiszi, meg szerinte nem, és letett mert állítólag ügyfele jött. Vissza persze nem hívott. (Sok minden csúnya dolgot tudtok róla, de mindeddig azt hittem, h velem lojális - óriásit csalódtam, h letagadta, és hülyének néz. A BKK (BÖK) azt javasolta, kérjem ki a jegyzőkönyvet és tegyek feljelentést a személyes adataimmal való visszaélés miatt. (Az ügyintézőnek nem ecseteltem, h tudom ki a tettes) De érdemes ilyenbe belebonyolódni? Egyáltalán egy ilyennek van vége, vagy csak éveken át nyújtják az ügyet? Én ezt nem vagyok hajlandó befizetni, mert semmi közöm hozzá és mert én mindig megveszem azt a rohadt vonaljegyet! Ráadásul sosem utazom irat nélkül! Semmi bizonyítékom nincs arra, hogy aznap mit csináltam... Csak a két éves gyerekem - esetleg :D A (volt)barátnőm, meg egy gerinctelen féreg!

2018. márc. 2. 00:07
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Ne te szívj már más miatt. Szerintem próbáld meg a feljelentést, hiszen jogtalanul ért téged ez az egész.
2018. márc. 2. 01:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Mindenképp tegyél. Már csak azért is, hogy erről leszokjon. Különben legközelebb is téged ad meg. Ezért elvileg börtönbüntetést is kaphatna, amit aligha fog, de ha visszesőként megint megadná... Ha megindul az eljáás, nála jó pont lehet, ha megtéríti a kárt, ennyi hasznod is lehet belőle.
2018. márc. 2. 03:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Tegyèl feljelentést. Nálunk a párom nővérét büntették meg és a páromnadatait diktálta be. Igazi görény...
2018. márc. 2. 05:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Én felhívnám megint a barátnőt, vagy üzennék neki, hogy vagy befizeti helyettem, vagy feljelentést teszek. Valószínűleg neki se hiányzik a cécó, és kipengeti a büntit, ha nem, még mindig ott a feljelentés.
2018. márc. 2. 06:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
Attól függ milyen a viszonyod a hölggyel. Én feljelenteném,de csak ha 10 %-ig meggyőződtél róla,hogy tényleg ő volt. Ha nem ,akkor ismeretlen tettes ellen. Fognak tőled aláírásmintát venni,és azt is megvizsgálják. Nem azt,hogy hasonlít-e,hanem vannak árulkodó jelek az írásban. Bizonyíték? Szembesíteni fogják az ellenőrökkel és lehet hogy téged is.Ha nem kell a herce-hurca,akkor fizesd be,mert nem lesz vége,és olcsó sem,mert ilyenkor mindíg emelkedik,mindenfélére hivatkozva.
2018. márc. 2. 07:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 kovpet ***** válasza:

"A jegyzőkönyv felvétel bediktálás alapján volt, és szignóval aláírtam."


LOL. Ezt így beismerték? Akkor most diktáld be nekik, hogy "N E M É N V O L T A M" és hogy húzzanak a vérbe :)

Ők is tudják, hogy 2-3 publikus adat meg egy firkálás alapján nem lehet csinálni semmit, ha lenne per, elveszítenék.

2018. márc. 2. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek! (Azt is, hogy nem lettem leszólva a félregépelések, és a fergeteges szövegtagolásom miatt! ;) )

Névvel semmiképp nem jelentem/jelenthetem fel, hiszen semmi kézzel foghatóm nincs arra, hogy valóban ő volt. Azt elég sovány hivatkozásnak érzem, hogy tudhatja a fejből ezt a három adatom és kb azonos a bediktált cím. Ezzel nagy ütőm nincs meggyanusítom őt - meg persze a véletlennek is meg kell adnom az esélyt (bár ennyi véletlen egybeesést nehezen vesz be a gyomrom).

Csak a névtelen, ismeretlen tettes elleni feljelentés jöhet szóba, úgy gondolom.

Viszont azt sem tartom kizártnak, hogy a jegyzőkönyvön szereplő irkafirkából és az én tollbamondott szövegemből simán kihozható még, hogy márpedig azt én írtam alá az ellenőrnek. (Nem ismerek egy írásszakértőt sem, de nem gondolom, h mindig holt biztos eredménnyel össze lehetne hasonlítani az írásmintákat...)

Szembesítés az ellenőrökkel?! Sosem volt még semmilyen rendőrségi ügyem, nem tudom, hogy ilyesfajta feljelentés és eljárás során mennyire "komolyan" megy a vizsgálat. Megfordult a fejemben nekem is, hogy ha tényleg komoly ügyet szokás ilyenkor csinálni ebből az eljárásból, akkor akár ez is lehet még. Azonban őszintén: milyen eredményre lehet számítani?... Egy évvel ezelőtti eseményről van szó, napi kb 100 embert (de lehet sokat mondtam/keveset :D) lát az ellenőr, az éves szinten 36 500 arc, ha minden nap menne ellenőrködni. De legyen csak 10 000. Plussz még az egyéb utcán látott arcok. Valószínű, hogy ha egymásra nézünk, AZONNAL felismer. :D (mondjuk nem tud, mert nem voltam ott) Főleg amennyi különleges ismertőjegyem van... Persze bármit mondhat, minden lehetőség benne van a pakliban.

Az ügyben végülis az sem bizonyítható hogy ott voltam, vagy hogy a barátnő volt ott. Ennek az ellenkezője sem, h ott sem. Egyedül a kézírásomat tudom lebegtetni... Ez meg édeskevésnek tűnik...

Ezért nem vagyok biztos abban, h érdemes-e feljelentést tennem, nehogy a végén az süljön ki, hogy én vagyok az elkövető. Akkor meg ha jól sejtem a rendszer működését, a 32 500 mellé (amit addigra elképzelhető h végrehajtás alá is küldenek, ha csak a rendőrségi eljárás nem vet ennek gátat) fizethetem majd az eljárási költségeket vagy perre vihetem és fizethetem az ügyvédi díjat.

Persze befizetni sem fűlik a fogam a büntetés (egyelőre) tőkéjét (a 32,5-öt). Ha sikerülne valahonnan információt szereznem arról, h mire számíthatok a felj. eljárás során (időben, eredményben) az remek lenne. Ha nagy valószínűséggel én "derülök ki elkövetőnek", akkor a 32 500 olcsóbb. Viszont ha simán vagy esélyen tisztáznom magam, akkor "örömmel" végigjárom a procedúrát.

A csajt meg nem hívom fel, h feljelentést teszek - sem magyarázkodva, sem a gyanusítás miatt felháborodva nem hívott vissza, miután a szembesítésem közben lerázott. Ez kb szintén felér egy beismeréssel. Annyival meg tartozott volna, hogy legalább annyit odaböfögjön, hogy bocs/én voltam/stb. Vagy legalább visszahívjon, azután h lerázott azzal, h ügyfél tért be hozzá és villámgyorsan letett. Ha ilyen gerinctelen, nincs miről a továbbiakban tájékoztatnom az életemmel kapcsolatban.

2018. márc. 3. 08:52
 8/16 anonim ***** válasza:

Szia!

Igen, jól látod a dolgokat. Az ellenkezés az egyetlen, ami hatásos lehet, mármint hogy nem ismered el a tartozást. Ők sem tudják bizonyítani, hogy te voltál, nem? Egyáltalán milyen eljárás ez, hogy bemondásos alapon is felvesznek adatokat? Kész csőd az egész.

Mekkora összegről van szó egyébként?

2018. márc. 3. 09:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 kovpet ***** válasza:
Kérdező, te nem tudsz kijönni elkövetőnek. A bűncselekmény az, hogy okiratot hamisított valaki. Ha te írtad volna alá, akkor nem történt volna hamisítás, így nincs bűncselekmény.
2018. márc. 3. 09:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 A kérdező kommentje:

Kössz! ;)

Még azért körbejárom (nő vagyok, túlbonyolítom).

8/9es válaszoló: 32 500.

2018. márc. 3. 16:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!