Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Biztos, hogy jó felé tart így...

Biztos, hogy jó felé tart így a technika? Megjelenítés a monitorokon...

Figyelt kérdés

Régen volt egy 640x480-as, jó nagy monitorom, ez volt az első PC-hez. Ezen mindent jól lehetett látni. Valamikor később lett egy nagyobb, lapos LCD monitorom, itt a felbontással eleinte sokat vacakoltam, mert nem tűnt reálisnak, hogy azok a pici betűk lennének az ideálisak, de mégis azok voltak azok, valahogy idővel megszoktam.

Aztán lett egy még nagyobb monitorom, állítgattam a felbontást egy darabig, de ezen még kisebb volt minden, és ez volt az ideális, nem is lehet már mást beállítani. Még az elején azt írta ki, jelentősen csökkenti a videokártya élettartamát, ha más felbontást állítunk be. Ez már fél éve van, azóta is zavar, hogy annyira pici minden a képernyőn, pedig a képernyő sokkal nagyobb és bővebben elférne nagyobb felbontással több is, mint régen. A weboldalakat még csak be tudom állítani, hogy nagyobb legyen (ctrl és +), de az alkalmazásokban vagy az asztalon ez nem állítható. Az egérkurzor is gyakran elveszik így.

Ennek tényleg így kell lennie, és ez így van jól? Pár év múlva még nagyobb monitorok lesznek, és még kisebb lesz rajta minden?

A gyakorikérdéseket is 170%-os nagyítással nézem, így kényelmes és könnyen olvasható minden.

2023. febr. 4. 22:24
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
"Csak azt nem értem, miért nem alapbeállítás az, hogy a képernyőt szépen kitöltse az információ." Alapvetően így működik, pl. laptopon az 1080p felbontás miatt alapból növel a scale-ingen. Viszont PC esetén nem tudja a rendszer hogy mekkora a monitor, 1080p felbontásút vehetsz 32" meg 19"-ban is, így nem fogja kitalálni hogy mit szeretnél.
2023. febr. 5. 15:09
 12/19 anonim ***** válasza:
#11 Szerintem meg tudja, mivel digitális a csatlakozás újabban.
2023. febr. 5. 16:17
 13/19 anonim ***** válasza:
#12 A monitor megmondja a PC-nek hogy hány colos?
2023. febr. 5. 17:55
 14/19 anonim ***** válasza:
#13 Feltételezem, hogy igen, de majd utánanézek.
2023. febr. 5. 18:03
 15/19 anonim ***** válasza:
Egyébként laptop esetén honnan tudná, hogy kisebb?
2023. febr. 5. 18:04
 16/19 anonim ***** válasza:
#15 Mivel a laptop gyártója készíti a BIOS-t (UEFI-t) így minden adatot meg tud adni, köztük a kijelző méretét is.
2023. febr. 5. 20:47
 17/19 anonim ***** válasza:
Utánanéztem annak hogy a képernyő méretét tudja-e a Windows, és nem találtam ilyet. Ez a legközelebbi: https://www.youtube.com/watch?v=6rdkXQ2x8T8 Itt Powershell szkripttel nyeri ki a monitor típusát (habár ezt pl. NVIDIA vezérlőpult is kijelzi nekem) majd ez alapján kiguglizza a monitor méretét. Nagyon úgy néz ki hogy a Windows NEM tudja a képernyő méretét, csak a felbontását, viszont a DPI-scaling-hez mindkettőre szüksége lenne, így nem tud automatikusan javaslatot tenni. Emlékeim szerint 1080p 14" laptopomon alapból 100% feletti lett a scaling telepítés után. Nem tudom honnan szedheti az infót.
2023. febr. 5. 20:52
 18/19 A kérdező kommentje:

Akkor ezért is lehetett, hogy laptopon ezzel sosem volt problémám.

Szóval technikailag jelenleg nem könnyű kivitelezni azt, amire gondoltam, azért ilyen mikroszkopikus alapból. Kicsit meglepő, mert annyira fejlett a technika, ezt is megoldhatták volna már akár jó 10 éve is, talán nem volt rá igény, vagy nem tudom.

2023. febr. 5. 21:51
 19/19 anonim ***** válasza:

#17 én pedig ezt találtam így hirtelen:

[link]

2023. febr. 5. 21:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!