Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Érdemes venni BLU-RAY írót?

Érdemes venni BLU-RAY írót?

Figyelt kérdés

Sok filmet tárolok a külső merevlemezemen 1TB , ezen kívül még van 810GB és 1TB belső merevlemezeim. Olvastam róla itt gyakorin, jobban meg éri a BLU-RAY írót venni film tárolásnak, csak jó minőségű Kodak és Verbatim Panasonic lemezeket kell venni, akkor ki bírnak 50-150-200 évet is.

Vannak itthon Verbatim CD-k amit oda adott nővérem nekem, de tiszta karcos és tökéletesen működik 8-10 éves írott AUDIO CD lemez.

Van Maxell DVD lemezeim, amin van egy kis karc már akad, vagy el is tűnek róla a filmek.

Mennyi ideig tart egy BLU-RAY lemezt megírni? DVD-re már nem nagyon írok, sokáig tart az írás és csak 4-5 film fér rá. BLU-RAY-ra tudok egy lemezre több mint 20 filmet is rá tenni. Csak már csalódtam a DVD lemezeimben sok pénzt rá költöttem és elég sok használhatatlan és volt már az egész film is eltűnt.

Mit javasoltok maradjak a külső merevlemeznél, vagy vegyek BLU-RAY-t Pendrive-ot? Én szeretem tárolni a filmeket. Ki tudja meddig marad az ingyenes film letöltés azért akarom tárolni őket.

2016. júl. 3. 18:55
 1/8 anonim ***** válasza:

Merevlemez jobban megéri, egyre olcsóbban lehet egyre nagyobb/több tárterületet venni.

Blu-ray esetén én arra számítok, ami a bakelit-kazetta-CD-DVD korszakkal történt: lesz egy halom felesleges és használatlan és később használhatatlan, helyet foglaló, porosodó kacatod, amit most jó pénzért megveszel majd utána értéktelenként kidobod. Mert ugye kalóz tartalmat nem árulhatsz tovább.

2016. júl. 3. 19:06
 2/8 A kérdező kommentje:
A DVD sokkal érzékenyebb mint egy CD. A BLU-RAY lemez lehet érzékenyebb mint egy DVD lemez? mert ha igen akkor nem éri meg pénzt ki dobni rá.
2016. júl. 3. 20:24
 3/8 Hominida ***** válasza:

Igazság szerint a Maxell DVD nem valami jó minőségű. De az is kérdés, hogy milyen sebességgel írtad meg őket. 16x-os DVD-t ne írj 8x-nál gyorsabban, filmnél a 4-6x sebességet ajánlok.

Egyébként csinálj magadnak próbalemezt, írd fel és karcolgasd, majd hasonlítsd össze CD-vel, amit szintén te írtál, szintén maximum félsebességgel. (52x-nél pl. 24x.) A fedőfesték a DVD-knél sokkal strapabíróbb, én úgy találtam.

Ha a Blu-Ray lemezre nem Blu-Ray formátumban írsz, egyetlen filmet, akkor szerintem nem éri meg, mert kevés lejátszó fogja kezelni.

A lemezekre írogatás macerás és látszólag gazdaságtalanabb, de a területarányos költség nagyjából azonos, csak DVD-t nem magyar adózási szabályok alá eső boltban kell venni, 70 forintért. És az sem mindegy, hogy ha az 1 db winchestert leejted, akkor 400-500 filmed vész el, DVD-n viszont 4-5.

2016. júl. 3. 23:47
 4/8 A kérdező kommentje:

4-8x-os Sebességel szoktam írni.

Szerinted vegyek DVD lemezeket inkább?

-Verbatim

-Kodak

itt is ezekkel a márkákkal dolgoznak. [link]

2016. júl. 4. 00:16
 5/8 Hominida ***** válasza:
Én a filmjeimet és játékaimat DVD-n tárolom. Mindegyikre csak ritkán van szükség, értelemszerűen, ezért nem pazarlom rá a rugalmasan kezelhető, nagy sebességű, hordozható winchester kapacitását. Verbatim lemezeket szoktam venni az itmedia.sk-tól, hengerben, és külön hozzá tokokat, igény szerint. Harmadannyiba kerül, mint itthon.
2016. júl. 4. 15:45
 6/8 A kérdező kommentje:

Verbatim lemezeknek mennyi az élettartama? Azt olvastam, Verbatim és Kodak ki bírnak 50-200 évet is.

Olcsó lemezek meg ki bírnak 10-15 évet.

2016. júl. 4. 17:11
 7/8 Hominida ***** válasza:

A gyártóknak bizonyára vannak erről adataik az öregítőpróbák alapján, de aligha lehet hinni nekik. Talán leginkább az elszíneződés okozhat gondot, de tokban, fénytől védve kell tartani, úgy eláll sokáig.

Nekem épp itt van a kezemben egy régi TDK lemez, éppen tíz éve írtam meg, nincs semmi érzékelhető baja. A Verbatimekkel sincs semmi problémám, a Sony is rendben van. A Maxell és a Fuji lemezekről rossz tapasztalataim vannak, illetve volt egy TDK széria, ami csak az egyik gépen volt írható, de azon jól.

2016. júl. 4. 23:20
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2016. júl. 5. 17:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!