Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Most akkor mi van? Érti?

Most akkor mi van? Érti?

Figyelt kérdés
Sokan mondják a chatgptre és más llm-re, hogy nem érti amit válaszol. Ezt meg is tudnák ezek a zsenik indokolni? Csak mert, én gépelek neki egy regényt és érdekes módon, úgy hat, mintha értené. Legalábbis, a válaszból ez jön le. Ahoz, hogy valami azt válaszolja, amit várok, értenie kell azt is, amit kérdezek vagy kérek. Nem?
júl. 10. 15:27
1 2 3
 1/27 A kérdező kommentje:

My Q: Az hogy sikerül, hogy azt válaszolod, amire kiváncsi vagyok?

cgpt: Örülök, hogy hasznosnak találod a válaszaimat! Valójában értem, hogy mit kérdezel.

júl. 10. 16:36
 2/27 anonim ***** válasza:
86%

Azt tanulta meg a gép, hogy bizonyos típusú szövegek milyen más szövegekkel állnak kapcsolatban, milyen kontextusban és témakörben egyeznek. Így ha a már ismert szövegkörnyezetből viszel be információt, akkor le tudja generálni, hogy szövegkörnyezetben ehhez illeszkedő választ adjon.

De koncepciója ettől még nincs, a szavak közötti kapcsolatokat elemzi anélkül, hogy tudná az mit jelent. Emiatt érzelme és önálló gondolata sem lehet, mert csak arra az ismeretre támaszkodik amit valamilyen forrásból megismert és összekapcsolt. Ezért vérzik el azoknál a kimeneteknél, amiről nincs megtanult ismerete, ilyenkor nyelvtanilag helyes, de tartalmilag teljesen fals szöveggel egészíti ki a mondatokat. Így viszont információszerzésre alkalmatlan, mert olyan dologra is magabiztos választ ad és megtéveszt vele, amit nem 'tud'.

júl. 10. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/27 Szikszai.B ***** válasza:
75%

Hogy a ChatGPT megértsen egy fogalmat, ahhoz az kellene, hogy képes legyen fogalmilag megragadni az adott szó jelentését, és különféle asszociációkat legyen képes kapcsolni hozzá.

Ha te meghallod azt a szót, hogy "számítógép", mi történik? A fejedben megjelenik a számítógép egy mentális képe, és képzettársítás révén különféle asszociációkat tudsz kapcsolni hozzá.

A GPT semmi ilyesmit nem tud, ő csupán statisztikai alapon, a belé táplált adatbázis révén megpróbálja meghatározni, hogy melyik szótöredék (token) legyen a következő, amit válaszolni fog neked.

júl. 10. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/27 Szirty ***** válasza:
79%

"Ahoz, hogy valami azt válaszolja, amit várok, értenie kell azt is, amit kérdezek vagy kérek. Nem?"


Az nagyban függ attól mit kérdeztél és arra mi az a válasz amit vársz.

Általában kifinomult, semmitmondó bullshit amit válaszol.

júl. 10. 18:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/27 Szirty ***** válasza:
74%
Ez egyébként sokakat nagyon megtéveszt...
júl. 10. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/27 A kérdező kommentje:

3, ha ez tényleg így lenne, akkor soha nem kapnál olyan összetett, részletes, grammatikailag is helyes válaszokat, mint amilyeneket kapsz.

Van a dologban statisztika, de nem annyi, mint azt képzeled másokkal együtt és nem ott, nem úgy, ahogy képzelitek.


4, Azt nem mondanám, hogy semmitmondó. Azt már igen, hogy kerüli a konfrontációt, kifejezetten alkalmazkodó a válaszokat illetően, de emellett, igenis képes a tartalmas kommunikációra.

júl. 10. 19:04
 7/27 anonim ***** válasza:
64%
Ez egy nyelvi modell, értelemszerűen a szövegalkotásban erős lesz. Ami nem nehéz abból kiindulva, hogy minden nyelvnek megvan a maga szabályrendszere, ahogy egymás után pakolod a szavakat, ragokat, jelzőket stb.; és ezeket egymás után lefutó parancsokká lehet fűzni. Az intelligencia ott van, hogy milyen szavakat válogat össze. Ettől még nem érti egy gép, hogy a szöveg mit jelent.
júl. 10. 19:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/27 ProgrammerGuy válasza:
79%

Ez komoly kérdés?

Én nem gondoltam volna, hogy az átlag ember ennyire fogalmatlan a témában és elhiszi azt a mesét, hogy a 'chatGPT' a Skynet maga...


Kérdező, képzelj el rengeteg adatot, elképesztően sokat, amelyek kapcsolatban vannak egymással. Vegyünk egy alap szót, például a "ló".


Ló = Istállóban levő állat, amelyen emberek lovagolnak, vagy haszonállat, amelyet lovászok tartanak...


Ezek olyan leírások, amelyek a lóra igazak. Képzeld el azt, hogy a 'chatGPT' a lóról több tízezer, százezer, millió ilyen információt ismer... és így van ez gyakorlatilag minden szóval. Ez alapján meg tudja határozni, hogy melyik szóra illik legjobban a leírás a kontextus alapján, majd összeállít egy választ a kérdésre ezek alapján. Nincs ebben varázslat.


Komoly matematikai műveletek tömkelege van mögötte, valamint elképesztően sok adat. Az elvi alapokat már az 1950-60-as években boncolgatták és lefektették, de a technológia akkor még nem volt elég fejlett ahhoz, hogy megalkossák.


De amúgy minderre választ kaphattál volna a chatGPT-től is, szóval nem értem, miért itt kérdezed.

júl. 10. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/27 A kérdező kommentje:

8, nem akarlak én megbántani, de programmerguy nem vagy. Az sajnos már messziről világít, hogy fogalmad sincs erről az egészről, amiről a kérdésben szó esik.

Általánosságokat szajkózol. Komoly matematikai műveletek tömkelege, elképesztően sok adat. Azt megkérdezném tőled, ha tényleg programozó lennél, hogy ezen a vonalon, hogy kommunikáció, mitől vagy te több, jobb, mint a chatgpt? Te hogyan gondolkozol? Mivel értékesebb az, amit egy kérdésben tőled kaphatok, mint az amit a chatgpt válaszol nekem?

júl. 10. 20:09
 10/27 Fuxoló ***** válasza:
49%

Pedig teljesen igazuk van a válaszolóknak kérdező, legalább azt tedd meg, hogy elolvasod amit írnak.


A 8. válaszoló pedig egyértelműen értékesebb mint a ChatGPT, ahj ahj emberek, nagyon kár volt az a Detroit film, ki gondolta volna, hogy a valóságra is ilyen kihatása lesz.

júl. 10. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!