Kezdő programozó vagyok segítség! Bővebben lent!?
9 hónap alatt megtanulni az emelt szintre programozni az szép kihívás. Ahogy írták egyedül nehéz - szerintem lehetetlen.
Milyen nyelven szeretnél megtanulni programozni? Java nyelven vállalok oktatást - bár a sikeres érettségit ilyen rövid idő alatt nem tudom garantálni.
Egyáltalán nem lehetetlen a dolog még egyedül sem.
Az érettségin nagyon-nagyon alap dolgokat kérnek, annyit tudást (nyelvtől függően) pár óra alatt is magára tud szedni az ember, ha van aki tanítsa.
Tanár nélkül lehet 1-2 hétbe is beletelik a dolog.
Ha már lehet (úgy tudom használható nyelv az érettségin), akkor érdemes a Python nyelvet elkezdeni.
Abban az összes feladat néhány sorban leírható, ráadásul van elég sok leírás és oktató anyag hozzá.
Nem ajánlok szakirodalmat, csak egy útmutatást. Nézd el nekem, hogy játékfejlesztős formára sikerült, de itt úgyis mindenki Crysis 26-ot akar csinálni két kattintással.
Szépen sorjában így lenne illő haladnod:
- Mi az a programozás, mire jó, miért jöttek létre a számítógépek?
- Tanulsz egy kis algoritmizálást, hogy pszeudokódban hogyan lehet megírni egyszerűbb programokat, megtanulsz egy-két vezérlési szerkezetet (ez ahhoz kell, hogy segítse a programozói gondolkodás kialakulását)
- Elsajátítod az egyszerűbb adatszerkezetek elvi működését (tömb, láncolt lista, verem, sor, hash tábla stb.)
- Választasz egy programozási nyelvet
- Hello World
- Kifejezések, utasítások
- Változók
- Egyszerű beolvasás konzolról
- Vezérlési szerkezetek
- Előre megírt függvények használata
Most tartunk ott, hogy meg tudsz írni egy "gondoltam egy számot, találd ki" játékot
- Függvények, eljárások írása
- Karakter/stringkezelés
- Fájlkezelés (szöveges és bináris)
Már meg tudsz írni egy Legyen Ön is Milliomost konzolosan
- OOP alapelvek megismerése
- Eseményvezérelt programozás, egyszerű ablakos szoftverek készítése
=== Ennél tovább nem igazán érdemes haladni, ha csak az érettségi a cél ===
- XML, JSON állományok létrehozása és feldolgozása
- Egy RDBMS rendszer megismerése (pl. MySQL, Microsoft SQL Server, Oracle...)
- Több szálon futó programok, párhuzamosítás
- Hálózati alapismeretek elsajátítása, főleg TCP és UDP
- Hálózaton kommunikáló programok írása
Már mehet a felhasználóbarát ablakos kvízjáték hálózaton multiplayerben
- Matematikai ismeretek elsajátítása, vektorok, mátrixok, koordinátageometria, koordinátatranszformációk mátrixokkal
- Számítógépi grafikai ismeretek, hogyan rajzol ki a gép egy pontot, vonalat, görbét, Window to Viewport transzformáció, 3D-s objektum leképezése 2D síkra, stb.
- DirectX vagy OpenGL közül választasz egyet
- Megpróbálod alkalmazni a grafikai ismereteidet
- Felhasználói interakció kezelése
- Textúrázás
És, már mehet a már immáron grafikus kártyát kihasználó multiplayer Pong vagy valami platformjáték
- Egyszerűbb 3D-s objektumok rajzolása, animálása
- Összetettebb 3D-s világ létrehozása
- Megpróbálsz megírni egy egyszerűbb grafikus motort (hogy lásd a lelki világát mondjuk a CryEngine-nek)
És már meg tudsz írni elméletben egy WoW-ot (csak épp egyedül kevés vagy hozzá).
Ha a játékban ellenséget is akarsz magadnak, akkor ismerkedj meg a mesterséges intelligencia alapjaival, hogy hogyan írunk le egy problémát (állapottér-reprezentáció), hogy milyen algoritmusok segítségével lehet utat találni a kezdetektől a célállapotig (erre jók a megoldáskeresők, pl. próba-hiba, hegymászó algoritmus, backtrack algoritmusok, ág és korlát, A, stb.), és ismerkedj meg a lépésajánló algoritmusokkal (minimax, negamax), amik egy adott állapotra meghatározzák a létező legjobb lépét.
Üdv, egy másodéves programtervező infós hallgató.
Nézd ezt:
Ne tévesszen meg, hogy egyetemi tananyag, ezeket első félévben tanulják, vehető felzárkóztató tárgynak is.
Ez az egyetemi tananyagot én is ajánlani tudom.
Én ezzel kezdtem a legelején amikor még egy sor kódot sem írtam. Ez hasznos, jó olvasmány, én is csak ajánlani tudom.
Szia!
EZ is jó könyv: [link]
A Python hátránya, hogy most van váltás Python 2 és Python 3 közt és jelenleg még mindkettő támogatott. Én azt javaslom, a régi Pythont tanuld, mert ahhoz több a dokumentáció és utána állj át Python 3-ra (nem sok különbség lesz, ha aktuális lesz az átállás, egy oldalban összefoglalom neked a különbségeket szívesen)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!