Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Szórakozás » Könyvek

A kérdés

Milyen költségekkel jár egy könyv kiadása?

Azt szeretném megtudni,hogy tegyük fel én írok egy könyvet és innentől mit kell tennem,hogy boltokba kerüljön? És milyen költségekkel jár? Mondjuk,ha én elküldöm valakinek a kéziratomat akkor nekem még kell valamit fizetnem?

 2010-12-12 13:45  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
1 2
Bocsi,látnom kell majd rá a válaszokat azért írok! Ugyanis engem is érdekelne:))

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/12Időpont 2010-12-12 14:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Jaj,pedig már megörültem amikor láttam,hogy van egy válaszom. Nagyon jó lenne ha végre valaki adna valamilyen választ :D

# 2/12Időpont 2010-12-12 15:39 Privát üzenet
A kérdező kommentje:

Nah,úgy látszik senki nem tud válaszolni. =(

# 3/12Időpont 2010-12-12 19:39 Privát üzenet
Bizony, ha nem találsz valami ingyen kiadót (merthogy ilyen is van, azt hiszem a Könyvmolyképző) akkor nagyon magas költségekkel kell számolni. Nekem van egy ismerősöm, aki kiadatta a könyvét. Mindent neki kellett állnia, még a saját díszpéldányát is ki kellett fizetnie. Az egész fél milliót kóstált. De az a vicc az egészben, hogy csak online lehetett megrendelni, még boltokba se adták ki. És 4000 forintba került a könyve. A kutya se vette meg, mert hiába volt jó a könyve, 4000ft-ot senki nem dob ki egy ismeretlen szerzőre. Úgyhogy a kezdő íróknak nagyon rossz a sorsuk...:S
Magam is írogatok már jó pár éve, és nincs lehetőségem kifizetni a kiadás költségeit. Beküldtem már ingyenes könyvkiadókhoz, de sosem válazsoltak. nagyon nagy a szórás, jóformán bele sem olvasnak a könyvekbe.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 90%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/12Időpont 2010-12-17 17:29 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszi a válaszod! Nekem valami olyasmit meséltek,hogy ha beküldöm egy kiadóhoz és tetszik nekik, akkor csak a levédetést kell fizetni... Ez akkor nem igaz?

# 5/12Időpont 2010-12-19 14:45 Privát üzenet
Nem tudom, aminél eddig én vagy az ismerőseim próbálkoztam, komoly költségeket kellett fizetni. De próbáld meg a könyvmolyképzőt. Kell hozzá egy adag szerencse is, de hátha:)

A válaszíró 90%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/12Időpont 2010-12-22 23:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszi:)

# 7/12Időpont 2010-12-23 13:26 Privát üzenet
A könyvműhelynél
Az ár a paraméterek (oldalszám, méret, színes oldalak, borító, kötés, papír, példányszám stb.) függvényében változik. Az oldalszám tehát adott. A többi paraméter kiválasztásához pedig az alábbi lehetőségek vannak.

Borító
Az árak tekintetében a legköltségesebb kivitelezés a keménytáblás könyv (főleg ha nemcsak ragasztással, hanem cérnafűzéssel készül). A keménytáblás kivitel exkluzívabb megjelenést kölcsönöz a könyveknek, de alacsony oldalszám esetén (pl. 100 oldal alatt) ez a forma is elveszti szépségét, technikailag természetesen megoldható, de nem nyújt szép látványt, ha a borító majdnem vastagabb mint a belív.

A kartonborítós könyv a legelterjettebb kivitel, ez témától és terjedelemtől függetlenül bármilyen könyv esetében jól alkalmazható.
A keménytáblás és a kartonborítós könyvek ragasztókötéssel készülnek, de igény szerint már cérnafűzött kivitelben is el tudjuk készíteni a keménytáblás könyveket, így nemcsak elegánssá, hanem még tartósabbá is válnak a könyvek. Persze azzal számolnod kell, hogy így az egy példányra eső költségek is megnövekednek.
A harmadik, irkatűzött típus a kötésben különbözik a kartonborítóstól, vagyis a lapokat itt két tűzéssel rögzítik. Ez általában a kisméretű füzetek, tájékoztatók esetében praktikus. Az Áfa szabályok szerint az irkatűzött kivitel ára a 20%-os Áfakörbe tartozik, míg az első kettő kivitelre az 5% ÁFA vonatkozik (oldalszámtól függően).

A borítófóliázásról . . .
Keménytáblás könyveknél szinte kivétel nélkül sor kerül a borító fóliázására, más esetben azonban dönthetsz efelől. Általában a tankönyv típusú, rendkívül egyszerű könyveknél nem kerül sor a fóliázásra. A fóliázás a borító illetve a könyv tartósságához és esztétikai megjelenéséhez járul hozzá, így az nem kérdéses, hogy szükség van rá. Ráadásul a borítónyomtatás, borítókészítés szerves részére, így a gyártási árban csak nagyon minimális költségcsökkentés érhető el. Nálunk fényes vagy matt felületű fólia választható.

Méret
A legkedveltebb és a leggazdaságosabb méret az A/5 (148*210 mm). Ezenkívül még az A/4 (210*297 mm) és a B/5 (176*250) méret is gyakori. Nálunk még egy ún. alternatív B/5 méret is előállítható: 150*225 mm méretben, a standard B/5 mérettől költséghatékonyabb árakon. Természetesen ettől eltérő méretű kiadványokat is elkészítünk. Kedvelt méret még az A/5-nél kicsit kisebb, hosszúkásabb FR/5-ös (13*195 mm), és a B/6-os (125*176 mm) méret is.

Színek
A kiindulási alap mindig a fekete-fehér belív és a színes, 4+0 színnyomású borító (külső oldala színes, belső oldala nyomatlan). Az ettől eltérő színnyomás, például pár színes oldal vagy a belső oldalon is nyomott borító megjelenik az árban is. A belívek gyártására a legmodernebb digitális nyomdagépet használjuk, amely tökéletes nyomatokat biztosít fekete-fehér fotók nyomtatása esetén is, nincsenek színbeli eltérések, vagyis az első példány megegyezik az utolsóval, a fotók pedig tűélesek.

Papír
A belívek nyomtatására leggyakrabban 80 gr. hagyományos fehér ofszet papírt használunk. Ritkábban előfordul, hogy 90 gr. fehér ofszet papírra nyomtatunk a megrendelőnk kérésére, amely egy árnyalattal vastagabb 80 gr.-os testvérénél.
Egy különleges papír választására is van már nálunk lehetőség - a hagyományos fehér ofszet papír mellett. Ez a papír egy speciális, puha tapintású, enyhén sárgás színű, volumenizált, elegánsabb kivitelű papír, amivel emelhető a könyv minőségi megjelenése. Szépirodalmi művek, verseskötetek, antológiák kiadásánál különösen szép megjelenést kölcsönöz, de más jellegű könyveknél is hasonló hatás érhető el. A volumenizáltságnak köszönhetően pedig ezzel a papírtípussal vastagabb belív érhető el.
Természetesen egyedi igények esetén be tudjuk szerezni a kívánt papírtípust is.

Ha a kapott árajánlatot kedvezőnek találtad a könyved nyomdai kivitelezésére, és aktuálissá vált a könyvkiadás, akkor a megrendelés első lépéseként írásban küld el nekünk megrendelési szándékod (az árajánlatot aláírva faxon, vagy beszkennelve e-mailen, ha ez nem megoldható, akkor e-mailben pár sorban küldd el a megrendelést). Ezt követően a Te feladatod már csak az anyagleadás.

És mi történik ezután nálunk, hogyan indul a könyvgyártás . . .
A könyv anyagát átveszik grafikusaink, ha nyomdakész könyvet küldtél (kész belívet és borítót, .pdf formátumban), akkor a könyvet a nyomdagépek munkái sorába tesszük, és elindul a gyártás. Ha szükség van borítótervezésre, vagy tördelésre, akkor ezek a munkák kezdődnek el, természetesen a végleges változatot neked kell majd jóváhagynod a könyvgyártás megkezdése előtt. A munka legfontosabb fázisairól e-mailben folyamatosan értesítünk. A könyvgyártásnak meghatározott fázisai vannak, ahhoz azonban, hogy minőségileg kifogástalan könyvet tudjunk a Te kezedbe is átadni szükséges, hogy betartsuk a technológiai szabályokat, mint például a száradási időt. A fekete-fehér nyomtatok egy nagyteljesítményű digitális (számítógéppel vezérelt) nyomdagéppel készülnek.

A borítót nyomtatás után fóliázzák, majd a belívek a fóliázott borítókkal együtt a kötészetbe kerülnek, ahol végleg könyv formát ölt a mű.

Mennyi idő alatt készül el a könyv a megrendeléstől számítva?
Az elkészítési idő szinte valamennyi könyv esetében eltérő lehet, attól függően, hogy teljesen nyomdakész anyagot kapunk, vagy a tördelés és a borítótervezés is nálunk készül. A tördelés és a borítótervezés kb. 1 hetet vesz igénybe. Amint elkészültünk a tördeléssel és/vagy a borítótervvel azt a megrendelő részére elküldjük e-mailben jóváhagyásra, véleményezésre. Az innentől eltelt idő már a hibák számától és a megrendelőtől függ, vagyis ha nincs vagy nagyon kevés a módosítás, valamint gyorsan választ kapunk, akkor pár napon belül már el is indulhat a könyvnyomtatás. A borító tervezését grafikusaink a megrendelőtől kapott instrukciók, elképzelések alapján elkészítik. A borítókészítés 1 grafikai tervet és 2 javítási, módosítási lehetőséget tartalmaz. Mind a borító, mind a belívek gyártását csak akkor kezdjük el, ha a megrendelőtől írásbeli jóváhagyást kapunk a végleges változatra. A kész könyv körülbelül 2-3 hét alatt készül el, a jóváhagyástól illetve kész anyag leadásától számítva. A szállítás előtti napon telefonon vagy e-mailben értesítést küldünk a szállítás várható időpontjáról.

A válaszíró 92%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/12Időpont 2011-01-15 23:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

# 9/12Időpont 2011-01-16 00:38 Privát üzenet
Azóta kicsit fejlődött a technika és van már nagyon alacsonyszámú és olcsó könyvkiadási lehetőség pl:

[link]

A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/12Időpont 2014-10-20 19:50 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Melyik a legjobb Popper Péter könyv?
A szolgálólány meséje c. könyv magyarul megjelent ebook formában?
Hogyhogy a metro 2034 könyv "külföldiül" 500+ oldal, a magyar fordítás meg csak 260-270 oldal?
Van olyan Isaac Asimov könyv, ahol a robot nem csak hogy figyelmen kívül hagyja a törvényeket, de szándékosan támad emberre?
Mi a véleményetek Julie Garwood Két rózsa című könyvéről? Ez is erotikus, romantikus könyv?
Elisabeth Chandler - Angyali Szerelem könyv sorozatot honnan tudnám letölteni?

Kérdések a Szórakozás rovatbólKérdések a Könyvek rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu