Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A génmódosított élelmiszerek...

A génmódosított élelmiszerek okozhatnak betegségeket?

Figyelt kérdés

2022. márc. 14. 10:54
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
13 szavazat
 1/10 anonim ***** válasza:
79%

Hát ha így teszed fel a kérdést, akkor a válasz igen, de ha úgy, hogy jobban, mint a nem génmódosítottak, akkor már más a kép.

Csak három főbb dolog szerintem.

Egyérszt minden lehet máreg, a fogyasztás mértékétől függően, másrészt nem vagyunk egyformák. Harmadrészt elméletileg a génmódosítottak élelmiszerek szerintem akár egészségesebbek is lehetnek, mint nem génmódosított társaik és még a környezetre is lehetnek jó hatással, de a gyakorlatba átültetés az, ami kérdéses.

2022. márc. 14. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
66%

Ennek a kérdésnek semmi értelme, legalábbis ebben a formában.


Milyen betegség? Emberi fogyasztás? Milyen állapotban van az élelmiszer? Ha ember, van-e valamilyen alapbetegsége, ami korlátozza bizonyos élelmiszerek fogyasztását?

2022. márc. 14. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
43%

Értelmetlen kérdés.

Igazából ez három kérdés:

1: 𝐋𝐄𝐇𝐄𝐓-𝐄 úgy módosítani, hogy veszélyes legyen,

2: ELLENŐRZÖTT termék okozhat-e bajt?

3: TERMÉSZETES nemesítés okozhat-e ilyet?

A válaszok pedig: IGEN/NEM/IGEN.


Tartozik ehhez még egy kérdés:

- van-e a génmódosításnak 𝐊𝐎𝐌𝐎𝐋𝐘 előnye? Amiért egyáltalán érdemes csinálni?

Válasz: 𝐈𝐆𝐄𝐍.

2022. márc. 14. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
74%
Pont ugyanúgy, ahogy a nem génmódosítottak is.
2022. márc. 14. 13:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Igen, mondjuk van jó pár természetes dolog is, ami húzós.

Mondjuk a csattanó maszlag egyértelműen.

De a manióka is mérgező, pedig azt eszik. Valahogy kivonják előtte a méreg nagy részét (de sajnos az ízeket is).

A légyölő galóca is ehető (kis mennyiségben), és jó ízű.

Létezik olyan gyümölcs is, ami halálos, kis mennyiségben is, de szintén jó ízű.


Ezen kívül, ha már nemesítés: a tök és az uborka keresztezése halálos.

A természetes ételeknek egy előnyük van: a többség már sok 100 vagy 1000 éve itt van, és ismerjük.

De azért nem mind! Ha most nemesítünk valamit, az veszélyesebb lehet, mint ami génsebészettel készül.

2022. márc. 14. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 TappancsMancs ***** válasza:
0%

Jó okés csak a kérdés nem egyéb mérgező növényekre irányult amikről tudjuk, hogy léteznek egyébként is, ez semmit sem magyaráz a kérdésben. Se a fogyasztás túlzott mértéke sem magyaráz semmi benne, mindannyian tudjuk, hogy létezik ételmérgezés a túlfogyasztásból is. Bocsi de ez szerintem nem adalék a témához, hanem csak annak hangzik. Magam nem foglalkozom genetikával annyira, legfeljebb amit a régészet mutat ki :) de néhány szót nyilván érdemelne a téma tudományos keretek között is.

Mindannyian tudjuk, hogy sokan aggódnak e miatt, szóval akkor tudományosan kellene tárgyalni a kérdést. Itt van publikáció - és a tudományt sem kell bármiben védeni, mert az pont nem tudományos hozzáállás - és le is lehet pontozni ezt, de tudományos dolgoknak volt már borzalmas következménye az alkalmazásban. Vannak olyan kutatások ami arra utal, hogy jobb vigyázni vele, és sok nagy kormányzat nem is engedélyezi - nyilván nem véletlenül. Szerintem jobb hagyni.


Publikáció:

A genetikailag módosított élelmiszerek egészségügyi kockázatai

"Absztrakt

Ahogy a géntechnológiával módosított (GM) élelmiszerek kezdenek behatolni étrendünkbe, aggodalmak merültek fel a génmódosított élelmiszerek biztonságával kapcsolatban. Bemutatjuk ezeket az aggályokat, valamint a biztonságuk értékelése során követett eljárások korlátait. Bizonyos génmódosított élelmiszerekkel végzett állati toxicitási vizsgálatok kimutatták, hogy azok több szervre és rendszerre toxikus hatással lehetnek."

[link]


Másik:

"Jelenleg a szupermarketekben található feldolgozott élelmiszerek 55-70%-át a GMO-élelmiszerek teszik ki. A nigériai szupermarketeinkből vásárolt import élelmiszerek többsége genetikailag módosított. Más országok, mint például Anglia, Olaszország, Németország, Oroszország, Japán és Új-Zéland, csak hogy néhányat említsünk, ellenzik a GMO-élelmiszerek országukba történő bevezetését. Miért kellene nekünk, nigériaiaknak kitenni ezeket a GMO-élelmiszereket? Itt az ideje, hogy jobban odafigyelj arra, amit a testedbe helyezel.

Ms. Gidado, a Nemzeti Biotechnológiai Fejlesztési Ügynökség (NABDA) igazgatóhelyettese elmondta, hogy egyetlen kutatás sem bizonyította, hogy a GMO-élelmiszerek káros hatással vannak az emberi egészségre és a környezetre."


Persze nem mutatja ki, mert hát lássuk be, hogy nem kis anyagi érdek van mögötte, talán embereken nem is tesztelik és akkor ezt úgy tálalják, hogy "embereken nem mutatták ki".

[link]


A Scientific American is vegyes véleményt közöl:

"Az igazság a genetikailag módosított élelmiszerekről

- A géntechnológiával módosított (GM) növényekkel kapcsolatos kutatások túlnyomó többsége azt sugallja, hogy biztonságosan fogyaszthatók, és megvan a lehetőségük arra, hogy világszerte több millió embert tápláljanak, akik jelenleg éheznek.

- A GM-mel kapcsolatos minden kritikát azonban nem lehet olyan könnyen visszautasítani, és a GM-párti tudósok gyakran elutasítóak, sőt tudománytalanok az ellenbizonyítékok elutasításában.

- A kockázatok és előnyök gondos elemzése a GM-növények kiterjesztett alkalmazását és biztonsági tesztelését indokolja."

"a használatuk körüli vita továbbra is dühöng, és a világ egyes részein ez egyre hangosabb. A szkeptikusok azzal érvelnek, hogy ez a vitatkozás jó dolog – nem lehetünk túl óvatosak, amikor a világ élelmiszer ellátásának genetikai alapjain bütykölünk."

[link]


"Drámai összefüggés mutatható ki a GMO-k és 22 betegség között

Egyre nagyobb a mozgalom a GMO-növények címkézése érdekében, és sokan továbbmennének, és teljesen betiltanák a GMO-kat. Jelenleg Oregonban szoros szavazás zajlik a GMO-címkézési kezdeményezésről, ahol a címkézés 0,3%-a mellett szólnak, és pénzt gyűjtenek a szavazólapok ellenőrzésére (sürgetjük a támogatásukat). A GMO-kból profitálók 20 millió dollárt költöttek a címkézés megakadályozására Oregonban. Az északkeleti államok közül több olyan törvényt hozott, amely megköveteli a címkézést.

Vermont hamarosan pert indítanak, hogy megakadályozzák a GMO-címkézést. A GMO-kat keresőknek szokatlan marketingstratégiája van. Míg a legtöbb cég dicsekszik termékével, a GMO-ipar százmilliókat költ termékének elrejtésére. Az Egyesült Államok nem írja elő a GMO-k címkézését annak ellenére, hogy a világ 64 országában címkézik a GMO-kat.

Milliók vonultak fel a Monsanto ellen, sürgették a GMO-termékek címkézését vagy betiltását. Nemzeti konszenzus van a címkézés mellett, de a kormány nem tudott válaszolni. Valójában Obama elnök élelmiszercárja a Monsanto egykori vezetője. A kormány mélységes korrupciója komoly veszélynek teszi ki az amerikai nép egészségét.

Az alábbiakban kiemelt kutatás: „Génmanipulált növények, glifozát és az egészség romlása az Amerikai Egyesült Államokban” a The Journal of Organic Systems folyóiratban jelent meg idén szeptemberben, és a GMO-kat 22 betegséghez köti, amelyek nagyon magas korrelációt mutatnak. A tanulmány számos grafikonját újranyomtattuk, amelyek hihetetlen összefüggést mutatnak a glifozát gyomirtó szert használó GMO-növények növekedése és a betegségek széles köre között."

"A korreláció nem az ok-okozati összefüggés bizonyítéka. A szerzők azonban rámutatnak: "22 betegségre van adatunk, amelyek mindegyike magas fokú korrelációval és nagyon nagy szignifikanciával rendelkezik. Nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy ezek mindegyike véletlen egybeesés." Rámutatnak, hogy „az Amerikai Környezetgyógyászati ​​Akadémia géntechnológiával módosított (GM) élelmiszerekről szóló állásfoglalása szerint: „[S] számos állatkísérlet utal a GM-élelmiszerek fogyasztásával összefüggő súlyos egészségügyi kockázatokra, beleértve a meddőséget, az immunrendszer zavarait, a felgyorsult öregedést és a táplálkozási zavarokat. a koleszterinszintézishez, az inzulinszabályozáshoz, a sejtjelátvitelhez és a fehérjeképzéshez kapcsolódó gének, valamint a máj, a vese, a lép és a gyomor-bélrendszer változásai."

""Az ebben a cikkben bemutatott adatok rávilágítanak arra, hogy független tudományos kutatásokat kell végezni..."

[link]


Szerintem sok kormányzat ezért tiltja, mert bizonytalannak látják, a vizsgálatok még elégtelenek.

2022. márc. 14. 19:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Az előző így azért hülyeség, mert a génmódosítás semmiféle MINŐSÉGI változást nem okoz az ételben.

Tehát nem lesz igaz, hogy "természetes=jó, és génmódosított=rossz".

BÁRMELYIK élelmiszer lehet jó, vagy rossz.

Természetesen ez azt jelenti, hogy MINDENT be kell vizsgálni. A természetes nemesítéssel készült ételt IS - PONTOSAN ÚGY, mint ahogy a génmódosítottat IS.


Egyébként a génmódosított élőlények <<ÁLTALÁBAN>> azért kevésbé veszélyesek, mint a természetes nemesítéssel készültek, mert ott csak 1-2 tulajdonságot változtatunk meg, és tudjuk is, hogy melyiket, hogyan és mennyire.

2022. márc. 14. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 TappancsMancs ***** válasza:
0%

"Az előző így azért ..."

Engem igazából ez nem is érdekel, a publikációt cáfolhatod ... be is mutatom vitapartneredet a National Library of Medicine oldalán megjelent publikációból:


Artemis Dona

Igazságügyi Orvostani és Toxikológiai Tanszék, Athéni Egyetem, Orvostudományi Kar, Athén, Görögország


Én csak az óvatosságra hívtam fel vele a figyelmet, mint ahogy sok állam tiltja is - nyilván az sem valami buta véletlen, hanem nem akarnak kockáztatni egy kiforratlan tudományos területtel. Mert hogy még nagyon újnak számít a génmanipulált élelmiszer és nincs hosszútávú tényleges tapasztalat.


Esetleg még megismételhető a Scientific American rövid összegzését is:


"

- A géntechnológiával módosított (GM) növényekkel kapcsolatos kutatások túlnyomó többsége azt sugallja, hogy biztonságosan fogyaszthatók, és megvan a lehetőségük arra, hogy világszerte több millió embert tápláljanak, akik jelenleg éheznek.

- A GM-mel kapcsolatos minden kritikát azonban nem lehet olyan könnyen visszautasítani, és a GM-párti tudósok gyakran elutasítóak, sőt tudománytalanok az ellenbizonyítékok elutasításában.

- A kockázatok és előnyök gondos elemzése a GM-növények kiterjesztett alkalmazását és biztonsági tesztelését indokolja.

"


Ha nem volt érthető egy részt kiemelnék belőle még egyszer:

"a GM-párti tudósok gyakran elutasítóak, sőt tudománytalanok az ellenbizonyítékok elutasításában."


Amúgy nem nagyon érdekel, csak azért tettem be a linkeket, hogy látszódjon belőle a gm védők elfogultsága, ami tényszerű és a Scientific American is tudománytalannak minősíti és inkább több vizsgálatot javasol. Ez a korrekt.

2022. márc. 15. 17:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

TappancsMancs, mi lenne, ha elolvasnád, amit írtam?

A legtöbb mai ételnél fel lehet vetni problémákat. Pont ilyeneket, mint amit soroltál. Elhízás, különféle szervek megbetegedése, rossz emésztés, stb.

2022. márc. 15. 21:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 TappancsMancs ***** válasza:
Igen tényleg csak az elejébe olvastam bele. Szorri. Ok?
2022. márc. 16. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!