Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Sártégla kemece vagy kandalló...?

Sártégla kemece vagy kandalló...?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy szokatlan kérdésnek tűnik, és lehet, hogy többnyire csak bushcraft-osok készítenek ilyet, de a kérdésem azokhoz szól, akiknek van tapasztalatuk sártéglából (föld, szalma és víz - nincs 4. anyag) készített kandallóval vagy kemencével kapcsolatban.


Megfigyeltem, hogyha üreget ások tűztérnek, akkor idővel oldalról a föld szépen lassan lepotyog (a hő hatására (a nedvesség távozása miatt)) és ezáltal nagyobbodik az égőtér. Ha sártéglából készítenék egy kemencét (most a szabályok részbe ne menjünk bele), akkor a hő jobban beszorulna, vagyis magasabb lenne bent a hőmérséklet, mint egy ásott, nyílt tűztérben. A tapasztalatom és a feltételezésem alapján azt gondolom, hogyha ételt készítenék benne, akkor lepotyogott föld kerülne bele az ételbe. Ennek szeretnék utána járni, hogy hogy is van ez.



#kandalló #kemence #Sártégla
ápr. 2. 16:42
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Azért helyezték lábakon a bográcsot a tűztér fölé. Ezért volt a lábos/lábas. Főzőedény, 3, avagy 4 lábbal.


Jól érted! Azért lábas/lábos a neve, mert eredetileg volt neki.

Sajnos a net nagyon szegényes, nem találok régi képeket. Az újkorban is létezett még.

ápr. 3. 06:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Úgy van!

“ A fazékkal ellenben a lábas alapterülete nagyobb, mint oldalfalának magassága, jellemzően tehát nem levesek készülnek benne, hanem gyakorlatilag minden egyéb. Elődje három lábon álló volt, mivel szabad tűzön készítették benne az ételeket, innen a lábas elnevezés.”

ápr. 3. 06:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Nem erre a kérdésre válaszoltál.
ápr. 4. 09:01
 4/5 TappancsMancs ***** válasza:

Kedves kérdezőnk, itt a tudomány rovatban kis esélyt adok a bushcraftosok megfordulásának, és azért adtak mégis valami választ - amit tudtak. Ilyeneket már sok tízezer éve használnak (és bár nem próbáltam), de a sima föld mélyedés kemencénél kövekkel kell kibélelni, pont azért mait mondtál, hogy beleomladozhat a föld. Ha meg föld fölötti félgömb építményt szeretnél, azt is lehet, de nem sima termőtalajból csinálták, hanem agyag+homokféle+szalmaféle keverékéből. Az agyag hőre és kiszáradva sem porlik szét (és nagy hő hatására még ki is ég kerámiává). Agyagos talajt kell keress hozzá, ahhoz meg vannak földtani térképek Magyarországról is (elég rákeresned, vagy wikin is biztosan van valami).


Egy ilyen az agyagból volt és ilyet erdei talajból nem is érdemes próbálni:

[link]


Itt egy jó munkamenet hozzá:

[link]


Itt a kísérleti régészet mutatja be az alap technikát, bár a kedves régész hölgy láthatóan vigyáz a keze tisztaságára 🥰 és talán nem is a leg gyakorlottabban készíti, de biztosan jó a technológia és nem hagy cserben.

https://www.youtube.com/watch?v=Koc3uSoor2A


És tudsz használni kőlapokat is alulra, oldalra és a tejére is. Nyilván érdemes lehet vízben meg is mosni a köveket - ez is jó módszer.


Annak viszont utánanéznék még, hogy milyen levelek nem jók hozzá, mert akár gyomorrontást is okozhatnak, vagy kellemetlen ízt adhatnak az ételhez.


Gondolom hasznos lenne sokkal bővebb is erről és tényleg javasolható >>> google: bushcraft oven

earth oven

(pl) - biztosan lesznek gyakorlati tanácsok hozzá.

ápr. 6. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 TappancsMancs ***** válasza:

És az agyag mellett a folyami iszap is jó adalék.


Példa egyszerű kő kemencére - szerintem ez is hasznos lehet neked.

[link]


[link]

ugyanez videón:

https://www.youtube.com/watch?v=z_OUaJVHnF0


Egyébként az oldalán a kicsi köveket is jól el kell rendezni és nem elég csak halmozni. Minél inkább több ponton legyen stabil kevés réssel. Remélhetőleg ezek hasznosak lesznek.

ápr. 6. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!