Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi a tudományos magyarázata,...

Mi a tudományos magyarázata, hogy a fedő alatt forralt víz bizonyos idő elteltével "kifut"?

Figyelt kérdés

A jelenség korrekt és teljes magyarázatát szeretném megtudni, megérteni.

A hasznos és helyes válaszokat előre is köszönöm!



2016. febr. 15. 19:06
 1/6 anonim ***** válasza:
66%

A fedő a forrásban lévő víz hőjét visszatükrözi, így a forrásban lévő víz egy picivel magasabb hőfokot tud elérni, mint fedő nélkül. Nagyobb gőzbuborékok tudnak kialakulni benne, amely a sűrűséget csökkenti, vagyis azonos víztömeg mellett az össztérfogatot növeli.


Egyébként kifutni inkább a "szennyezett" víz szokott (sózott víz, tej, levesek), mert ezek a szennyező anyagok növelik a felületi feszültséget, vagyis elősegítik a habzás, habosodás kialakulását.

2016. febr. 15. 19:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
66%
A fázisátalakulásokat a renormálási csoporttranszformációval lehet megérteni. Ha valóban a tudományosan korrekt és teljes magyarázat érdekel, akkor ezt kell tudni hozzá.
2016. febr. 15. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
#2 Szakirodalmat esetleg tudsz ajánlani?
2016. febr. 15. 19:48
 4/6 anonim ***** válasza:

A forrás az a jelenség, ahol a forrásponti hőmérsékleten a folyadék belsejében (az edény alján) keletkező gőzbuborékok gőznyomása megegyezik a külső légnyomással (azaz a buborék nem omlik össze.

A lefedetlen edényben dinamikus hőegyensúly alakul ki, alul táplálod be a hőmennyiséget, és azt felül elviszi a gőz (forráshő).

Ha lefeded, a hőelvitelt gátolod, több/nagyobb gőzbuborék képződik.

(Ha légmentesen, stabilan le tudod zárni, a nyomás növekedni fog, és felrobban)

2016. febr. 16. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

3:

Szerintem elég számodra a fenomenologikus leírás és magyarázat, amit a másik 2 hozzászóló adott.

Az elméleti háttér több éves matek tudásra épül.

2016. febr. 16. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

#5. Nem baj, engem azért érdekelne. A matematikai háttérrel nem hiszem hogy gond lenne, mivel végzett matematikus vagyok...

Szóval tudsz ajánlani irodalmat hozzá, vagy nem?

2016. febr. 16. 20:08

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!