Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyha teszek egy üvegbe...

Hogyha teszek egy üvegbe cukros vizet és élesztőt, és hagyom erjedni, azt biztonságos meginni?

Figyelt kérdés

Ugye ebből afféle alkoholos ital lesz, olyasmi, mint a bor csak nincs íze, olyan 10-15 százalékos alkoholtartalmú kb.


Ha kész ez a lötty, azt biztonságos meginni?



2016. szept. 20. 22:31
 1/9 anonim ***** válasza:

Mi bajod lenne?

Max szondáztat a rendör.


Én nem mernék rá megesküdni, hogy nem lesz ótvar posvány íze.

Különben minden csóró alkesz ilyet inna.

2016. szept. 20. 22:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha normál sütőélesztőt teszel bele, az max. 5-6%-ig fogja vinni az alkoholtartalmát, utána elpusztul. Borélesztővel tudod felvinni 10-15 közötti százalékig. Ezeket a borokat (a legalapabb házi borok kivételével) kénezik, kiirtják belőle az élesztőt, nyilván nem véletlenül. Valószínűleg ha megiszod, nem lesz bajod, de ha rászoksz, az nem lesz nagyon jó. Főleg, hogy ma az acidophil baktériumok és az élesztőgombák aránya a belekben szinte mindenkinél el van tolódva. A gyomrod savas és a patkóbeled lúgos fürdőjében ugyan a bevitt mikroorganizmusok döntő része elpusztul, de valahogy azért mégiscsak működik ez a dolog, különben a probiotikus joghurtok sem működnének.
2016. szept. 20. 22:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:

Valahol hallottam, hogy a finn fiatalok ilyet isznak, mert nem sokkal élnek jobban, mint mi, viszont ott ilyen "Nemzeti Italboltok" vannak és nagyon drága a pia.


Sajnos nem tudok finnül ezért nem tudtam utánanézni a neten, azért kérdezem.

2016. szept. 20. 22:39
 4/9 anonim ***** válasza:
82%
Csinálj valamilyen gyümölcsbort. Ezernyi recept van a neten.
2016. szept. 20. 22:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 Mojjo ***** válasza:
100%
@2: a kénezés nem elsősorban az élesztők kinyírása miatt kell, hanem oxidálódás elleni stabilizálasnak. Az élesztők kinyírása sem azért célszerű, mert bármi bajod lenne tőlük - a sütőélesztőt van, aki direkt eszi -, hanem, hogy ne induljon be másodlagos erjedés a palackban. Azok a "legjobb háziborok" meg alighanem rommáoxidáltak...
2016. szept. 21. 00:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ebből valami élvezhetetlen borzalom lesz.


Kövezzetek meg, ha nincs igazam, de szerintem a "mindegy miylen xar csak üssön" piálás már maga a masszív alkoholizmus. Még akkor is, ha még csak pszichikai a függőség.


Erről a régi katona sztorikban az arcszesz-szlapálás jut eszembe.


Én otthon csináltam egy félliteres palack bodzavirág-bort PET-palackban, a szárított bodzavirágból teát főztem, szólócukrot és citromlét tettem hozzá, egyetlen kiskanál-hegynyi borélesztővel beindítva. Kiforrva-leszűrve egész kellemes lett.


Szerintem max. 7-9 %-os lehet.


De csak érdekességnek jó, százszor inkább egy villányi Cabernet. :D

2016. szept. 21. 10:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 Phoney ***** válasza:
100%

A cukrosvíz magában nem erjed ki az élesztőtől, kell neki organikus tápanyag vagy tápsó. A sütőélesztő egyébként 5-6%-nál többet is bír, megfelel a gyümölcscefréhez is.


A cukorcefre viszont finoman szólva nem tartozik az ideális szeszforrások közé, és ha házilag csinálnak is ilyet, max. lepárlás után használják, megfelelő párlatelválasztással.


Alapvetően nem mérgező, de jó eséllyel lehet károsabb a normális italoknál, főleg, hogy nem értesz hozzá és félig megromlik, mire kész van. Számíthatsz rosszullétre, hányásra, hasmenésre is, de leginkább arra, hogy ki sem tudod erjeszteni. Szóval büdösnek büdös lesz, meg tudsz tőle fosni, de berúgni nem biztos.

2016. szept. 21. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
A "legjobb háziborok" az "legALAPabb" háziborok volt, tehát zéró technológia: 5L befőttes üvegek, gyümölcspép, élesztő/starter, várás, leszűrés, mégtöbbvárás, ivás. Ezek tényleg nagyon hamar ecetesednek.
2016. szept. 21. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 Mojjo ***** válasza:
@8: elnézésedet kérem, ezt valóban csúnyán félreolvastam.
2016. szept. 21. 18:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!