Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért hűt jobban a megsózott...

Miért hűt jobban a megsózott jég, mint a tiszta?

Figyelt kérdés

Ha a jeget megsózzuk, és úgy teszünk bele pl. egy pohár vizet, gyorsabban lehűti mint ha tiszta jég lenne...

Miért?


2010. máj. 22. 18:31
 1/3 anonim ***** válasza:
Mert -20 fokra csökken a hőmérséklete.
2010. máj. 22. 18:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

A közhiedelemmel ellentétben nem azért hűt a jég, mert eleve hideg, illetve csak kis részben. A kiolvadás folyamata az, ami hőt von el (endoterm), vagyis ha a jeget nem engédnénk olvadni, akkor nem is hűtene.

A sózás köztudottan gyorsítja az olvadás folyamatát, hiszen télen is ezért sózunk*. Vagyis a sózás felgyorsítja a hőelvonás, azaz a hűtés sebességét.


(* = Egészen pontosan azért sózunk, mert a só csökkenti a víz fagyáspontját, de ez viszont összefügg azzal, hogy azonos hőmérsékleten gyorsabban olvadjon a jég.)

2010. máj. 22. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Kössz szépen a magyarázatot :)
2010. máj. 23. 12:51

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!