Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Milyen technológia lenne...

Milyen technológia lenne szükseges ahhoz hogy egy elő ruletten meglehessen mondani pontosan milyen szam jon?

Figyelt kérdés
2019. máj. 16. 16:06
 1/6 2*Sü ***** válasza:

Ha a rulettkerék egy „szabványos”, nem machinált kerék, akkor kvázi nincs az a technika, amivel meg lehetne mondani a tétek lezárása előtt, hogy melyik szám fog kijönni, de valószínű még arra sincs, hogy a kerék melyik felén fog kikötni a golyó nagyobb valószínűséggel.


Mivel a gurítások egymástól független események, statisztikai módszerrel sem lehet semmilyen megtehető tét esélyének a kissé nagyobb, vagy kisebb voltát sem kimutatni.


Ha esetleg a kerék valamilyen hibával rendelkezik – amit azért szoktak ellenőrizni –, akkor esetleg nagyon-nagyon sok gurításból vett statisztikával meg lehet mondani, hogy a golyó nem 50%-50% eséllyel áll meg egy adott félkeréken, hanem mondjuk 52%-48% eséllyel. De valószínű ez az információ sem lesz elég arra, hogy nyerő stratégiát dolgozz ki, nem véletlenül vannak jól összekeverve a számok a keréken.


Röviden: Nem tudsz így csalni.

2019. máj. 16. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
a kerdes az volt hogyan lehetne megis megmondani elvileg? az ufok sem tudjak semmilyen technologiaval megmondani? akkor az univerzumban nincs ilyen technologia?
2019. máj. 16. 16:27
 3/6 bollocks ***** válasza:
Az ufok meg tudnák mondani, csak ők meg telibeszarják a szerencsejátékokat, szóval ezt beszoptad.
2019. máj. 16. 17:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Egy mechanikus ruletten a golyó elengedése előtt nem lehet megmondani, hogy milyen szám jön. Azonban sokszor a rulettkerék ilyen-olyan hibák miatt "csal" valamelyik irányba (nem egyenletesen jön ki az összes szám), ezért ha valaki ezt ki tudja figyelni, és mindig arra a környékre rakja a tétet, akkor sokkal nagyobb a győzelmi esélye, mint a kockázata.

Elméletileg, ezt a kifigyelést valami mozgásfigyelő/elemző technológiával le lehetne modellezni, azaz egy-két pörgetés után már lehetne tudni, hogy kb hova várjuk a golyót. De ez nem a következő konkrét számot mondja meg, csak azt, hogy mely számoknak van az elméleti egyenletesnél kisebb vagy nagyobb esélye. Egyébként a kaszinók elemzik a kerekeken kijött számokat, és ha nagyon húz valamelyik irányba a kerék, akkor lecserélik.


Arról fogalmam sincs, hogy lehet-e tétet rakni akkor, amikor már mozog a golyó. Ha igen, akkor elvileg egy nagyon erős fizikai modellező program és egy nagyon brutál szuperszámítógép meg tudja mondani pontosan azt, hogy hova fog érkezni. Ha tegyük fel, 1-2 másodpercig még lehet tétet rakni, akkor ennek a képzeletbeli gépnek 1-2 másodperce kiszámolni és megmondani az eredményt, mondjuk úgy, hogy valamilyen rejtett kamera megmutatja az asztalt, a gép megméri a sebességeket és kiszámolja a golyó útját. Ez nagyon elméleti "UFÓ" lehetőség, de lehetőség, és ha valahogy elterjedne, akkor simán ki lehet védeni azzal, hogy a tétek lezárása után pörgetünk.


Egy számítógép-vezérelte ruletten, ha a gép a tétek lezárása után dönti el, hogy hova jöjjön ki a lépés, akkor semmi esélyünk nincs azt előrejezni, még a programkód ismeretében sem. (Most kizárjuk azt az opciót, hogy a programban valami brutál hülyeséget kódoltak, mondjuk egy fix számsort vagy ilyesmit.) Az ilyen kódok valami kvázi-véletlengenerátorral működnek, ai igaz ugyan, hogy nem teljesen igazi véletlen, de az eloszlás hibja valahol a sokadik tizedesjegy környékén fog jelentkezni (azaz mondjuk a valós 2.7027027% helyett 2.7027035% lesz az egyik szám esélye).

Ellenben ha a gép már a pörgetés előtt eldönti és a memóriában eltárolja azt, hogy a következő szám mi legyen, akkor elméletileg valamilyen ismert processzor-sérülékenységet vagy hasonlót kihasználva ki lehet onnan olvasni. Ha meg nagyon UFÓ-Sci-Fi irányba megyünk el, akkor ki lehet találni egy gépet, ami a memória modul mikro-elektromágneses állapotát leszkennelli (azaz kiolvassa a 0-kat meg 1-eket), és abból visszafejti a következő számot. Mindezt persze elég gyorsan ahhoz, hogy legyen időnk tétet rakni. Ilyen földi technológia ha létezik is, nem igazán kötik az orrunkra, és még az se biztos, hogy elméleti (fizika) akadályokba nem ütközik az ilyesmi. (Simán lehet, hogy a kiolvasás ténye megváltoztatja a modul állapotát, kvantumfizikában sajna van ilyesmi:)


Viszont amit lehet csinálni egy számítógépes rulettel, az a jósolás helyett befolyásolás. Azaz nem kitalálni akarod, hogy hova essen, hanem megmondod neki, hogy valamilyen jelre XY jöjjön ki. Ez már sokkal könnyebben elképzelhető, noha bizonyára védekeznek ellene.

2019. máj. 16. 17:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 2*Sü ***** válasza:

A probléma az, hogy egy kaotikus rendszerrel van dolgunk. A golyó nem csak beesik valamelyik szám mélyedésébe, de előtte ide-oda pattog. Ha még sikerül is a golyó sebességét, irányát, helyzetét nagyon pontosan megmérni, akkor is az van, hogy ha a golyó egy ezredmilliméterrel eltérő helyen ütközik valamelyik akadályba, akkor mondjuk egy század fokkal arrébb fog pattanni, ezért egy század milliméterrel arrébb fog a következő akadállyal ütközni, ami miatt már egy tized fokkal arrébb fog megint pattanni, stb…


A negyedik pattanás után már lehet, hogy az egy ezredmilliméternyi mérési hiba már a golyó pozíciójában fél centiméter eltérést jelent, ami miatt nem belesik az egyik lyukba, hanem pattan a két lyuk közötti elválasztón, és végül a pálya másik felén köt ki.


Amennyit pattog még a golyó, miután lezárták a téteket, az alapján valószínű kvázi atomi pontossággal kellene feltérképezni a kereket, a golyót – mert annak is vannak egyenetlenségei –, de még azt sem tartom kizártnak, hogy még kvantumfizikai véletlen sem elenyésző a végeredményben, tehát elvi szinten is kiszámíthatatlan.


~ ~ ~


#4 felvetette, hogy lehet, hogy a kerék húz valamerre, lejt, stb… Azért a kaszinókban ez nagyon jól be van állítva, de még ha lenne is egy olyan hibája a keréknek, hogy a kerék egyik felén 52%, a másik felén 48% eséllyel áll meg a golyó, nekünk ez még messze nem elég. Nekünk a pontos számot kellene megmondani, nem elég azt mondani, hogy na X számhoz képest ±20°-ra áll meg a golyó. Miért?


Mert pont az ilyen pontatlanságok miatt a számok a keréken nem sorrendben vannak. Ugye a fekete-piros számok felváltva következnek. A páros-páratlan eloszlásra is igaz, hogy nem áll kettőnél több páros, illetve páratlan szám egymást követően. Az alacsony-magas eloszlás már változóbb, ilyen téren az európai kerék egy kicsit jobban tervezett, mint az amerikai. Pont ezért hiába tudnád még megsaccolni, hogy – egy európai kerék esetén – mondjuk a piros 1-nél fog megállni. Ugye ez piros, alacsony és páratlan. Viszont ezek szomszédjai a fekete 20 és 33, a szomszédja szomszédjai meg a piros 14 és 16. Ha ezt az öt számot nézzük, akkor ha pirosra tettél, két esetben veszítesz. Ha a páratlanra tettél, akkor három esetben veszítesz. Ha az alacsonyra tettél, akkor két esetben veszítesz. Sok játék esetén összességében nem fogsz előnyhöz jutni, ha nem tudod 𝐩𝐨𝐧𝐭𝐨𝐬𝐚𝐧 megmondani, hogy melyik számnál áll meg a golyó. Az meg a fenti fejtegetésből kitűnően azért elég nehéz lenne. (Nagyobb nyerésarányú téteknél – pl. tucat, sáv, six line, street, stb… – ugyanez a helyzet, ha nem pontosan tudod hogy hol áll meg a golyó, akkor ugyanúgy lutri, mintha nem is tudnád megsaccolni.)


De egyébként a kerék szisztematikus hibái miatt vannak azok a rombuszok is ott, hogy extra ütközések legyenek, még kiszámíthatatlanabb legyen a golyó mozgása.


Egyébként én azt sem tartom kizártnak, hogy a kerék húzását eleve úgy kalibrálják, hogy kicsit a 0 felé húzzon, egy kicsit ha kicsit is, nő a 0 kiforgatásának esélye. Annyira nem, hogy statisztikailag szignifikánsan kimutatható legyen pár pörgetésből, de annyira igen, hogy az bár arányaiban kicsit, de számszerűen azért egész szép summával megdobja a profitot.

2019. máj. 17. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
Volt belőle balhé, hogy egy matematikus kidolgozott egy becslést a golyó mozgására, egy társaság pedig rejtett kamerával megvalósította. Kitiltották őket.
okt. 6. 09:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!