Cukor oldás...?
Figyelt kérdés
A cukor, ha egyszer feloldódott vízben, és állni hagyják, akkor nem kristályosodik vissza, hanem csak felsűrűsödik az edény alján és egy egyszerű rázással mindenhol ugyanolyan arányú lesz a cukor-víz arány? (A hőmérséklet nem változik, a telítettséget nem éri el az oldat.)2021. nov. 12. 11:31
1/6 anonim válasza:
Az edény falán ki tud kristályosodni.
2/6 anonim válasza:
Szerintem csak a túltelített oldatban lesz kiválás, kicsapódási ponton (ez lehet pl. egy pálcika a pohárban, az edény fala, egy pihárba tett kristály).
3/6 Wadmalac válasza:
Ha a túltelítettség megvan és békén van hagyva (nincs mozgatva, kevergetve), talál magának kristályosodási gócokat.
A kandiscukor így készül.
4/6 EagleHUN válasza:
Így van fontos a:
- túltelítettség
- a párolgás vagy hülés
- a békén hagyottság
- hogy legyen valami amire kikristályosodhat (magkrisály/kristálymag)
És szintén jelentősen befolyásoló tényező az oldószer és edény tisztasága.
Koszos edényben és vagy csapvízzel elvégezve teljesen más eredmény lesz, mint makulátlanul megtisztított edényben desztillált vagy ioncserélt vízzel és letakarva a por belekerülésétől.
A kristályok mérete alakja minősége erősen függ ezektől az utóbbi paraméterektől!
5/6 sadam87 válasza:
Ha jól értem, az a kérdés, hogy a (nem túltetlített) cukro oldatban milyen lesz a cukor(molekulák) eloszlása (hosszú állás után). A válasz pedig az, hogy egyenletes (illetve molekuláris szinten véletlenszerű) a diffúzió miatt.
6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2021. nov. 13. 20:23
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!