Matek: Hányféleképpen lehet ráfűzni 5 különböző kulcsot 1 kulcskarikára?
Kettővel osztani szerintem azért kell, mert:
1, 2, 3, 4, 5
ugyan az, mintha megfordítanád a kulcscsomót, és:
5, 4, 3, 2, 1
lenne.
Szerintem.
5! mert 5*4*3*2*1 sorrendbe tudsz tenni 5 számot (kulcsot)
osztod 5-tel, mivel nincs kitüntetett kezdőpont, ezért 12345 ua., mint pl. 23451
Viszont !!!!
Egy kulcsot kétféleképpen lehet feltenni egy karikára!!! pl. ha a kulcscsomót leteszed, akkor lehet, hogy mindegyik kulcs fogazata ugyan arra néz, de lehet, hogy akad köztük olyan, ami pl. kivétel és a másik irányba néz!!!
Mert ha nem számítana a fogazat iránya, akkor meg is lehetne fordítani a kész kulcscsomót az asztalon és
12345 megegyezne 54321-gyel!!!!
Ezért kell külön vizsgálni mindegyik kulcsnak a fogazásának az irányát a többihez képest!!!
Na, és az még hogy sikerül még a képletbe?
illetve... legyen "j" a jobbos, "b" a balos irányú kulcs fogazás szerint...
j1 j2 j3 j4 j5 nem lehetséges, hogy megegyezik a
b5 b4 b3 b2 b1 kulcsfűzéssel?
:-D De királyul megkavartam nektek az állóvizet. Kellemes agyalást kívánok! :-D Gabalyodjatok bele a saját gondolataitokba :-D Sok sikert annak, aki nem!
Logika gyerekek... egyébként soha életemben nem tudtam egy óránál tovább megjegyezni (nem is akartam), a különféle ilyen "szabályokat", mint pl. permutáció, variáció, ismétléses, meg a nélküli...stb... melyik mit takar, viszont a legbonyolultabb feladatokat is kapásból megoldottam. Hiszen csak logika kell hozzá. Semmiféle szabályok.
Elárulom, hogy csak egymáshoz képest számít a kulcsok fogazata... :-) vagymi... na... ezt így nem tudom elmondani :-D
A lényeg:
-A kulcscsomót is meg tudjátok fordítani az asztalon,
-körbe-körbe lehet tekergetni a kulcsokat a karikán
-viszont számít, hogy melyiknek merre áll a fogazata
Tehát eddig 5!/(5*2), ha a fogak állását nem vesszük figyelembe.
5! ötféle lehetőség
/5 a sorrend 5 helyről indulhat (12345 = 23451 )
/2 ugyan az a kulcscsomón az 12345, mint az 54321
És ha számít, hogy merre állnak a kulcsok fogaik egymáshoz képest ? Nos? Hajrá!
Jobb eredményre jussatok már, mint amilyen a gagyi könyvetek hátulján szerepel, mint "eredmény" ! :-)
A matematika feladatoknak általános- és középiskolában a túlnyomó többsége "rossz".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!